- Gott Nytt År -

Till alla läsare av denna blogg:

Ett riktigt gott nytt år på er!


Nyårslöften? Inga direkta. Kanske att skriva här lite oftare..?


Vi hörs 2008!
 
 
 

Japansk humor
Ibland är det lite kul även för en svensk...

Jul-summering

Skulle den gångna veckans julfirande summeras med en mening vore det denna:

Jag är mätt.

Törs inte ställa mig på vågen än på ett par dagar - det har ätits ohälsosamt mycket i alldeles för många dagar nu. Vad har vi då gjort den senaste veckan och varför har det inte skrivits något här på hela tiden?

Anledningen till att det varit tyst här är att vi varit hos svärföräldrarna (mestadels) och deras tangentbord mår inget bra. Mellanslagstangenten har fallit och numera måste man pricka ett litet runt hål med fingertoppen för att få dit ett mellanslag. Inget som inbjuder till några längre, eller kortare, skrivelser.

Var har vi då varit? Dagen före dopparedagen for vi till svärföräldrarna i Västerås. Att resa bort med ett litet barn var en ny upplevelse. Han dubblerade vår packning utan problem. Barnvagn, babysitter, blöjor, kläder, tvättlappar - listan kan göras lång. Resandet gick dock bra och inget av vikt glömdes kvar hemma.

Julafton och juldag firades i Västerås. Självklart med god mat, gemenskap, julgodis och julklappar. På annandagen packade vi in oss i bilen på nytt för att hälsa på min far utanför Linköping. Där var det en mindre släktträff och en massa god mat. Första mellandagen packade vi in oss i bilen på nytt för att, via min mormor och morfar, åka tillbaka till Västerås. Där väntade fler släktingar och, givetvis, ännu mera mat. Och godis.

På eftermiddagen idag packade vi så in oss i bilen för sista gången på ett tag och styrde hemåt. Känns nästan lite fånigt i denna globala värld men det är bara att konstatera: Borta bra men hemma bäst. Så är det bara.


Julklappar då? Fick jag några sådana? Självklar - jag är ju snäll.

Mest oväntad och mest uppskattad:
Två stycken glasspinnar(!). Min kära fru hade tagit sig till Saluhallen i Uppsala för att köpa två glasspinnar från
Hansens Flødeis. Handväskan hade preparerats med kylklampar och samma metod användes för att smuggla julklappen till Västerås. Jag blev mycket förvånad när en lapp under granen uppmanade mig att leta i frysen efter ett paket...
Nu kan det hända att du läser detta och undrar vad jag är för konstig typ som blir alldeles till sig över ett par glasspinnar. Då känner du inte mig och min fäbless för kvalitetsglass (läs mer här, här och exempelvis här). Troligen har du heller aldrig prövat en glasspinne från Hansens. Aldrig fått känna smaken från det krispiga skal av Valrhona-choklad som omger den gräddiga glassen smaksatt med Madagaskar-vanilj. Stackars dig... ;-)
Nu var det ju inte enbart själva innehållet i paketet som uppskattades utan även den ansträngning som frun gjort för att ge mig två glasspinnar i julklapp. Hon vet vad jag gillar... Stort tack!

Mest praktiskt:
Hylsnyckelsatsen från svärföräldrarna. Känns manligt att äntligen äga en egen hylsnyckelsats.

Mest underhållande:
Boken Du är pappa av Dick Sundevall som svägerskan gav mig. Mitt i prick.
Ett tips till blivande föräldrar:

Om ni enbart önskar er (kläd-)överdelar till ert barn finns det också en chans att det är just det ni får. Som tur är kan man ju byta saker...Det var den julen...

God Jul

Knodden


Julgodis

För mig finns det ett slags julgodis som överglänser allt annat sött som gärna slinker ner såhär års:

Knäck.

Sådan har det kokats här ikväll. Blev kanske lite hård men smaken är det inget fel på.

Nu är i alla fall jag redo för julen. Nästan. Ska visst köpa ett par julklappar till bara...

Nedräkning

Jobbar imorgon, torsdag, fredag och lördag. Sedan är det ledigt. Ända fram till den andra januari. Ska bli fantastiskt skönt.

Nu ska man bara hinna med allt som behöver göras före julafton. Exempelvis att köpa julklappar.


Premiär

Första inlägget med det vårt nya tangentbord, ett Logitech Wave Keyboard. Tröttnade på vårt gamla trådlösa tangentbord som gärna tappade ett tecken då och då medan man skrev. Det tangentbordet var dessutom av den kompakta sorten där tangenterna för Delete, Home, End Page Up och Page Down trängts ihop bredvid höger Enter- och Shift-tangent. På vårt nya tangentbord ligger de fint separerade från övriga tangenter, precis som det ska vara.


Tangentbordet

Hade det bara varit mina preferenser som styrde valet av tangentbord hade det blivit ett SteelSeries 6G. Det är ett tangentbord med en känsla som liknar de tangentbord som följde med IBM PC AT - rejäl slaglängd och ett riktigt klickljud vid varje tangenttryckning. Men nu var det inte bara mina preferenser som styrde valet av nytt tangentbord - min kära fru ska gilla det också. Och hon ville inte ha något klickande tangentbord.

Hur är då känslan i detta nya, vågformade, tangentbord? Skön. Visst kommer det att ta ett tag att vänja sig vid ett nytt tangentbord men så här långt känns det bra. Skönt med tangenter som har lite slaglängd och det är riktigt skönt med en "normal" knapplayout. Ett litet extra plus för det mjuka, inbyggda handledsstödet.Snö?

Frukost med risgrynsgröt, kanel, socker och mjölk. Skinkmackor med en riktigt god senap, ett ämne att återkomma till, och ett stort glas med rött julte. Julstämningen på topp.

Vem behöver snö?


Jul och nörderi

Det doftade jul här hemma denna kväll. Julskinkan griljerades. Vi köpte en färdigkokt för enkelhetens skull men det var nog sista gången. Nästa år blir det ugnsbakad skinka. Verkar enklare att hitta en okokt skinka utan onödiga tillsatser.

Och nu över till något helt annat.

PÅ SVT 2 kunde man denna kväll se en fantastisk dokumentär om ett gäng män med ett, minst sagt, starkt HiFi-intresse. Nördigheten firade stora triumfer. Dessa män har en klubb med en vandringspokal som den medlem med det, för stunden, bästa ljudet innehar.
Programmet, som lånat sitt namn från trofén, hette
Guldörat. En varm dokumentär med mycket hjärta.


Soft dag

Har ju varit ledig idag och det har varit riktigt skönt. Vi hade planerat att hinna med en väldig massa saker. Riktigt så blev det kanske inte men det blev bra ändå. Ibland är det bättre att satsa på lite skön gemenskap och avkoppling än att hinna med maximalt antal "måsten".

Vi började med att åka till BVC för att väga och mäta lillkillen. Han har ökat ordentligt i vikt. Drygt 50 procent på de två månader som gått sedan han föddes. Tur att jag inte ökar i samma takt...

Efter besöket på BVC åkte vi in till centrum. Kan ju passa på att tipsa om Uppsalas senaste parkeringshus, det ligger under blivande resecentrum och du kör in via den nya gatan bakom stationen (tror den heter Stationsgatan). De har ett öppningserbjudande som sträcker sig till den sista december vilket innebär att du får parkera gratis där under fem timmar.

Sedan var det shopping som gällde. Bitvis för ögat, bitvis på riktigt. Det var riktigt kul att promenera runt bland butikerna, hela lilla familjen. Lunch och fika intogs uppe på Åhléns, inte därför att det är det ultimata stället för en lunch utan för att vi hade "ät två och betala för en"-kuponger där och det funkar bra att sitta där med småbarn. Det där med småbarn var utan tidigare erfarenhet men ryktet visade sig stämma - du kunde exempelvis parkera vagnen där utan att blockera all annan framfart.

På tal om att vara ute på stan med barnvagn (en vagn som ska få ett eget inlägg), man lär sig vart det finns hissar. Sedan borde vissa butiker fundera på om de vill ha barnfamiljer som kunder eller ej - det är lite väl trångt på en del ställen, även med en smidig vagn.

En härlig dag med familjen avslutades hemma med en riktigt god köttfärspaj som frun ordnade.

Borde vara kompledig oftare...Rimligt?

De som sysslar med straffrätt brukar tala om att det är viktigt att straffpåföljden av ett brott har en förankring i det allmänna medvetandet. Att folk tycker att det straff som följer på ett visst brott är rimligt.

Undrar om allmänheten anser att det är rimligt med 80 dagsböter (24 000 kronor för den berörde) för att ha gjort fyra låtar tillgängliga via
Direct Connect? Troligen inte...IDG: Fildelare ska böta 24 000


Kompledig

Har precis gått upp. Frun och lillkillen sover fortfarande. Är kompledig idag. Hur skönt som helst.

Vi ska ta en tur ner till centrum. Ska bli skönt att gå i butiker utan, den av julen förstärkta, lördagsträngseln.

Hur ska du ha det som pensionär?

Det är ditt val och det handlar om PPM. Jag har skrivit om PPM tidigare och jag kommer att skriva om det igen. Säg nu inte att det rör sig om en så liten del av den totala pensionen att du inte orkar bry dig. Det handlar ju "bara" om 2-4000 kr i månaden, det är i alla fall vad du hört från myndighetshåll. Där räknar de med att dina fonder växer med cirka fem procent om året. Tänk om de kunde växa med 13 procent om året?

Säg att du är strax över 30, ditt PPM-konto har gått sisådär och där finns 30 000 kronor. Vidare tjänar du 20 000 kronor i månaden. Inga märkvärdiga siffror. Om vi till detta lägger en inflation på tre procent och bestämmer att du går i pension när du är 65 år. Växer ditt konto med fem procent per år får du drygt 2 000 kronor per månad från PPM som pensionär.
Men om kontot börjar växa med 13 procent per år från nu och fram tills du blir pensionär kommer du att få drygt 12 000 kronor i månaden. Från PPM. Utöver din ordinarie inkomstpension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. Ränta på ränta och tid är nyckelorden.

10 000 kronor extra i månaden!
Från 65 år och livet ut...

Tänkte väl att jag fick din uppmärksamhet där...

Räkneexemplen ovan kommer från kalkylatorn hos PPMdoktorn och är inte på något vis orealistiska.

I dagarna får alla med ett PPM-konto in lite nya pengar där. Har du inte gjort något fondbyte sedan starten alternativt valt en gång men sedan förträngt det hela kan det vara läge att göra något åt saken.

Börja med att skaffa en kod för att kunna logga in på ditt PPM-konto.

Fundera på hur du vill göra:

Välja fonder själv kanske? Morningstar kan ge mycket information om de olika PPM-fonderna.

Göra ett val men med minimalt engagemang? PPMdoktorn kan tipsa dig om några olika fondportföljer. Det är gratis att registrera sig där och den portfölj med minst antal byten per år (0-2 byten/år) är deras PPM Global. I år har den gått upp med drygt 12 procent...

Byta ofta men utan att sätta sig in i vilka fonder som är lämpliga? Testa Towship. Där byts det fonder i stort sett varje vecka. Även den tjänsten är gratis och det har gått riktigt bra för de två före detta stridspiloterna som står bakom tjänsten.

Bli inte heller deppig om du loggar in på ditt PPM-konto och ser att du har en obefintlig eller negativ genomsnittlig tillväxt. När jag började engagera mig våren 2005 hade mina fonder gått ner i genomsnitt med någon procent per år sedan starten. Idag har jag en genomsnittlig uppgång på 13 procent sedan starten.

Välkommen till möjligheten att få det gått ställt som pensionär

Lycka till!


Grönsaker över?

Gör ett instrument. Eller två.The Vegetable Orchestra


Kvinnojourer ej över lagen

Idag föll domen i Göta Hovrätt mot de tre kvinnor som arbetade på en kvinnojour i Tranås. De dömdes därför att de blint litat på en kvinnas uppdiktade historia om barnens pappa, som var ensam vårdnadshavare, och hjälpt kvinnan att hålla sig och sina barn gömde från pappan. Även en rektor som hjälpt barnen in i sin skola under falska identiteter dömdes därför att hon inte gjorde något trots att hon fick reda på att det var pappan som var vårdnadshavare. 

Det känns bra att den feministiska ideologin (typ: Män är svin) inte segrade över rättssamhället. Det känns bra att det inte är ok att hindra en pappa, som inte gjort något ont mot sina barn, från att träffa sina barn.

Några upprörda röster hörs om att detta är slutet för kvinnojourer. Till er vill jag bara säga en sak:
Tänk om det vore det omvända? Män som hjälpt en man (som förlorat vårdnaden över de gemensamma barnen) att gömma sig och barnen från mamman. Då hade det blivit ett riktigt ramaskri i (vänsterorienterade) media... Inte bara lite vanlig nyhetsrapportering.

Sedan är det ju så att i den bästa av världar lever varje barn med sin mamma och pappa men när det har gått snett ska inte ideologiskt styrda kvinnojourer sätta sig över gällande lag.Läs mer:
SVD:
Fällande domar i kvinnojourmål
SVD Ledarblogg: Även kvinnojourer måste följa lagen
Aftonbladet: Fällande domar i kvinnojourmål

Första advent

Trots att vi är lite småförkylda hade vi tänkt ta en liten tur ner till centrala Uppsala. Dels för att det är skönt att komma ut och dels för att det är mysigt att gå på stan första advent. Nu blev det endast fönstershopping av den enkla anledning att när vi väl parkerat bilen började butikerna stänga. Inte alltid så lätt att komma iväg med en liten kille alla gånger...
Att butikerna stängt gjorde inte så mycket - vi styrde barnvagnen mot slottet och det årliga fyrverkeri som UNT bjuder på den första advent. Hur mycket folk som helst och hur kul som helst tills lillkillen blev hungrig och började gnälla. Rask promenad till bilen och sedan hem för att ge honom mat. Vi hann iaf se lite fyrverkeri:Fast lite shopping hade ju inte skadat... Planen för den senare delen av eftermiddagen justerades till att se till att vår lille grabb blev mätt och belåten för att sedan bege oss till Gränby Centrum. Skönt att promenera runt i butiker och bara mysa. Avslutade med varsin cappuccino på Espresso House. Samma kille som förra gången och samma underbara dryck.

Snön lyser vit på taken

Dock inte i Uppsala. Här får vi fira första advent i gråmulet höstväder och dryga fem plusgrader. De sista spåren av den snö som föll förra söndagen och i början av veckan motades effektivt bort av ett ihärdigt regnande igår.

Bristande stämning ute kompenseras enklast med mycket pynt inne. Efter en rejäl sovmorgon (tack lillkillen) och en skönt sen frukost började pyntandet. Jag gjorde iofs inte mycket mer än att hänga upp adventsstjärnor. Frun ordnade resten. Med en liten kille som ibland bara vill ha uppmärksamhet och närhet och ibland vill äta fast det känns som han precis åt tar det dock längre tid än vanligt att pynta.

Framåt kvällen började dock den rätta stämningen att infinna sig: