Lurade?

Miljön är den nya religionen. Den globala uppvärmningen den nya domedagen. Al Gore är överstepräst. Resterande prästerskap leds av Greenpeace, Miljöpartiet och liknande rörelser. Opponenter gör sig icke besvär. Sanningen är en enda.

Är det så enkelt? Eller finns det en annan sida av myntet? Den som söker finner. Myntets andra sida är dock svår att finna. Den nya religionens anhängare gör allt för att dölja den. Just nu driver TV4 en stor kampanj kallad
Klimatsmart. I princip varje kväll förra veckan fylldes med program som handlade om miljön och vad vi bör tro, tycka och göra.

Bitvis har det varit ganska ensidigt. Ställningstagandet har varit mycket tydligt. Bäst illustreras det av att den intressanta filmen The Great Global Warming Swindle sändes i torsdags kväll med start 23:30. Hur många tittar då? Al Gores film An Inconvenient Truth sändes ikväll. Den startade 20:00. Även om det är Valborgsmässoafton tror jag att det är enormt många fler potentiella tittare klockan åtta en måndagskväll än halv tolv och en timma framåt natten mellan en torsdag och en fredag.

Ett program som ifrågasätter hela snacket kring global uppvärmning och att den skulle orsakas av koldioxid göms undan till en tid då förhållandevis få tittar. Är det bara jag som tycker att det är lite märkligt? Missade du programmet? Se det här:Ovanstående film är en av nio delar, här är resten:
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9

Ingen av filmerna har sluppit undan kritik - se länkarna till Wikipedia-artiklarna om dem ovan - men låt oss just nu anta att det inte finns någon global uppvärmning orsakad av koldioxidutsläpp. Låt oss anta att personerna bakom filmen The Great Global Warming Swindle har rätt när de påstår att Margret Thatcher ville skapa en opinion mot koldioxid för att minska beroendet av importerad olja och inhemska, strejkande, kolgruvearbetare. Ganska praktiskt när man vill bygga ut kärnkraften och behöver opinionsstöd för det...

Fundera över konsekvenserna. Tänk om våra, av miljöskatter, höga el- och bensinpriser är helt onödiga? Tänk om vi via skattesedeln slapp sponsra de som köper en hybridbil som kan köras på etanolblandningen E85? För övrigt helkorkat eftersom det är billigare att köra en hybridbil på bensin än på E85.

Tänk lite till. Fundera på Afrika. En stor kontinent med ett enormt behov av industrialisering. En kontinent sär mängder av människor lider på grund av att de saknar elektricitet. Nu vill västvärlden tvinga Afrika att använda sig av solenergi och vindkraft - de två överlägset dyraste sätten att producera el. Ett alternativ vore ju att hjälpa dem använda sina enorma naturtillgångar med kol och olja...

Tro nu inte att jag är emot allt som har med miljön att göra. Självklart är det bra att ta hand om naturen. Att värna om sjöar och hav. Att skydda djur från utrotning. Se till att skogsbruket sker på ett sätt som är långsiktigt hållbart och så vidare... Men jag vill inte att mitt liv styrs av någon flummig ideologi med rötterna lång ut i vänsterkanten.

Ett lästips inför sommaren:
BjÔrn Lomborg, Världens verkliga tillstånd

Brist på IKEA

Inköparna för sommarsortimentet på IKEA verkar vara riktiga pessimister. Kalendern visar inte ens maj och flera av produkterna är redan slut. Däribland faten till de krukor som vi vill ha på vår uteplats och stolarna till bordet vi tänkte köpa.

En stilla undran, hur kan de räkna så fel? Tar man fram snygga krukor i flintgods i trendfärgen svart som kostar mindre än hälften av vad något liknande kostar hos exempelvis Plantagen borde vem som helst kunna räkna ut att det blir succé. Speciellt när de fanns förra året och sålde slut även då...

Deklarerad

Då var man deklarerad och klar. Att deklarera med e-legitimation är något av det bästa som Skattemyndigheten åstadkommit någonsin. Nu är det bara att vänta in skatteåterbäringen...

Stulen länk

Det har visst blivit populärt att stjäla...

Hittade en länk i meddelande-fältet på en av mina Messenger-kontakter:

11-åring som sjunger grymt bra.

Rättt pris?

Idag ska ju priset jämföras på allt. Det är långt ifrån självklart att det är billigast att handla där man bor. Jakten på bästa pris stavas ofta nätet och i dagens globala samhälle kan det vara billigare att köpa en sak som skickas till Sverige från Hong Kong än vad det är att köpa något som skickas från Stockholm till Uppsala. Om det är smartast den dag det händer något och man behöver service är en annan sak...

Första hjälpen för den moderne prisjägaren har varit
Pricerunner. Där hittar du prisjämförelser på det mesta men nu vill jag slå ett slag för alternativet Prisjakt. Har varit välkänd länge för de som jagar elektronikprylar - gör samma sak som orginalet men lite bättre på alla punkter(utom möjligen antalet olika artiklar). Mycket bra på att presentera information och på att länka ihop diskussioner i deras forum med produkterna.

Ibland är kopian helt enkelt bättre... IMHO

Inte alltid så lätt...

Hoppas jag aldrig parkerar i samma stad som denna billist...
Tankeläsande dator?

Är du bättre på att slumpa fram ettor och nollor än vad datorn* är på att gissa din nästa tangenttryckning?

Testa här.*eller, egentligen, killen som skrev programkoden.

Gott o blandat

Hoppas ni haft en bra helg! Min helg har i alla fal varit bra. Svärföräldrarna på besök i lördags. Trevligt. De gav oss en fin kruka till vår uteplats med tillhörande säckar med jord och lekakulor plus penséer. Lekte trädgårdsmästare igår. Blev bra.

På lördagskvällen testade vi kvarterets pizzeria. Klart godkänt. Illa Hur bra kan det vara att ha en pizzeria, som gör riktigt goda pizzor, på promenadavstånd? Det var mycket enklare när man levde i föreställningen att det var en vanlig sunkig kvarterspizzeria med flottiga pizzor med burkchampinjoner...

Gårdagen bjöd på lite shopping i centrum och middag på restaurang med frun. Trevligt. Vi var ju "tvungna" att kolla in stadens nya
galleria. (Här skulle jag kunna skriva något om vikten av att uppdatera sin webbplats när det under "På gång" står en notis från 26 mars om att invigningen, som var 19 april, närmar sig. Men det ska jag inte.)

Eftermiddagen fortsatte med en trevlig fika med goda vänner. Kladdkaka är förrädiskt gott och frun är grym på att göra dem...

Aprilväder

Det är ju inte för intet som uttrycket aprilväder har uppkommit. I söndags byggde jag hyllor ute på uteplatsen iförd kortbyxor och t-shirt. Igår åskade och ösregnade det. Sedan kom den värsta hagelskur jag sett på länge. Vår uteplats täcktes med 1-2 cm hagel. Temperaturen låg på 2-3 plusgrader.

Igår, äntligen, kom sommardäcken på bilen. Tack brorsan! Två sprillans nya Michelin och två gamla däck som klarar en säsong till. Hade ju varit roligare med fyra nya Michelin. Men mycket dyrare. Vi tvättade bilen också. Fast motivationen sjönk när man hörde regnet vräka sig ner över GDS-hallen där vi var...

Lärde mig en ny trafiksignal igår. Eller lärde och lärde... Vädret fick trafiksignalerna i korsningen Vakslagatan/Väderkvarnsgatan att flippa ur. De blinkade gult hela tiden men visade också antingen rött eller grönt. Vägverket har inte med den kombinationen på sin sida med trafikljusillustrationer.


Ljuspunkter
- Det är ju ljust till långt efter att man kommit hem från jobbet
- Bilen gick igenom besiktningen felfritt
- Nyslipade köksknivar

Mindre ljusa punkter
- Strulande minneskort
- Smutsig vägbana när bilen är ren
- Telia digital-TV via bredbandet har inte Kanal 9
- LHC tog inte SM-guld


Gorm vad bra

Igår togs det ett viktigt steg mot ordning i förrådet. Några Gorm förrådshyllor inhandlades på IKEA, monterades på uteplatsen och installerades i förrådet. Det blev riktigt bra. Att gå från 4,5 kvadratmeter golvyta för att förvara saker till att ha drygt 6 kvadratmeter hyllplan plus en hel del golvyta över gjorde en hel del för förvaringen.

Det är inte varje år som man arbetar ute den 15 april mellan fyra och åtta på eftermiddagen i kortbyxor och t-shirt utan att frysa... Man igår gjorde jag det. Det kändes som en härlig försmak av sommaren.

Nästa projekt blir att olja trallen på uteplatsen och sedan ska den fixas till med lite krukor, bord och stolar. Sedan kan sommaren komma... På riktigt.

Opera 9.20

Det har kommit en ny version av favoritwebbläsaren Opera! Äntligen verkar den vara helt kompatibel med Blogg.se. Har iaf inte märkt något skumt än...

Den nya funktionen Speed Dial är riktigt bra. När en ny flik öppnas kan man visa upp till nio miniatyrer av olika favoritwebbplatser och med ett snabbt klick ta sig dit. Smart och snyggt. Som vanligt när det gäller Opera.


Påsken försvann visst

En vecka har passerat sedan påskhelgen inleddes. Helgen firades i Västerås, hemma hos svärföräldrarna med fruns släkt. Svärfar fyllde jämnt för ett par veckor sedan men födelsedagsfirandet sköts upp till påskhelgen. Fylller man jämnt ska man ju ha en riktig present och eftersom deras grill fyllde tio är och höll på att rosta sönder fick det bli en sådan här från mig, frun, svägerska och svärmor:

image86

En Weber One-Touch Gold. Ser fram emot att få provgrila på den i sommar...


Det är ju inte utan att man blir lite sugen på en villa med rejäl uteplats och tillhörande Weber-grill...


Snabbfotad

Sveriges snabbaste kille på dansmatta har stoppat fler tiokronor i arkadmaskinen än vad jag törs tänka på. Det där fotarbetet kommer inte på en förmiddag. Jag vet.

Glad Påsk!

image85

Jono, tack för bilden!

It really sucks!Frågor och svar

Skulle precis stänga av datorn, satt och kollade av lite olika bloggar. Hamnade hos Dick Erixon. Som så många gånger förr. Fast detta tips är fritt från tunga politiska resonemang:

Som man frågar får man svar

Nu ska jag gå och lägga mig och sova riktigt gott!

Inte helt ensam

Ibland blir man väldigt påtagligt påmind om att man inte är den ende som tänkt en viss tanke. Som att exempelvis tvätta bilen. Släpade med brorsan för att tvätta bilen igår. Vi begav oss till den GDS-hall jag brukar åka till för sådana ärenden. Det var kö. Tre bilar stod uppradade utanför porten in till hallen och väntade på att de där inne skulle putsa klart på sina klenoder. Vi gav upp.

Tänkte att det fick ske på söndagen istället. Lördagen blev vilodag. Nytt försök idag alltså. Läget var klart bättre. Endast två bilar i kö. Plus min då. En bil gav upp och jag befann mig snabbt på andra plats. Efter tjugo minuters väntan var det vår tur. Nu är bilen riktigt fin. Bättre blir det med nya sommardäck som skulle ha beställts i lördags men som på grund av olika omständigheter beställs imorgon.

Den som ändå hade en egen garageuppfart att tvätta bilen på...

Förresten, missa inte SAS nya teknik för effektivare flyg:
Helium tar SAS till nya höjder


1 april

Plus