Verkligheten vs. Dikten

SVD har idag en notis med en alldeles sann Norgehistoria, Gömd smitare föll ur trädet.

En norrman smet från en trafikolycka, sprang in i skogen och där klättrade han upp i ett träd för att gömma sig för poliserna som fanns på plats.

Polisen hittade honom. Han blev arg, tappade greppet och föll ner. Den dittills oskadade mannen fick nu föras till sjukhus...Verkligheten - Dikten

1 - 0

Skrivarglädje

Blev med skrivare förrgår. En liten LaserJet 1018 från HP. Modellen har tydligen fasats ut och nu reade PC City ut den för 699 kr. Skrivaren passar perfekt för våra behov - vi vill ju bara kunna skriva ut lite recept, brev, kvittenser på betalda räkningar osv. Inga stora volymer. Inga fotografier (enklare ett lämna till en fotofirma). Bara text. När det nu stå en laserskrivare för knappa 700 kr kan jag inte låta bli att tänka på skrivarnas prisutveckling de senaste åren:

1998 - jag börjar jobba på ett företag som gör väldigt mycket utskrifter. Vid den tiden var laserskrivare stora saker. Dyra saker. De delades av många på företaget. Någonstans här, kanske något år senare, kommer det tester av billiga laserskrivare. De kostade max 10 000 kr. Utskriftskvaliteten var något sämre än den vi köpte i förrgår. Mekaniken i dem säkerligen överlägsen allt idag.

2000 - jag köpte min första skrivare. Skyltexemplar av en bläckskrivare från HP. Vill minnas att jag gav cirka 600 kr och tyckte att jag gjorde ett riktigt bra köp. En billig laserskrivare kostade ca 5000 kr...

2001 - eller kanske ett år senare började de "personliga" laserskrivarna dyka upp. Kostade ca 2500 kr.

Undrar vad jag köper för skrivare om fem år? Färglaser för 900 kr? Vad vet jag? Ett i alla fall, det kommer inte att bli dyrare...
En liten stöld...

...från 47.se:

Schampoproblem

Nostalgi eller skräckupplevelse?

Skulle ju inte blogga mer. Skulle absolut inte posta två filmer från YouTube i rad. Borde absolut ligga i sängen och sova. Kan dock bara inte låta bli att posta detta klipp från ett väldigt ungt TV4 och datingprogrammet "Tur i kärlek":Programmet i sig kanske inte är särskilt kul men en ca 15 år yngre Adam Alsing och Agneta Sjödin räcker för att ett leende ska smyga sig fram på mina läppar... Sedan spelar ju Adam luftgitarr... Och deltagarna...

För min del får det bli nostalgi.

Tetris IRL

Japansk underhållning är i mina, västerländskt formade, ögon en smula underlig:

 

Fast lite kul är den ju också...

Sillproblem

Midsommar. Det enda alla tycks vara överens om kring denna, i mitt tycke ganska knepiga, högtid är sillen. Ung eller gammal, nykterist eller ej, arbetare eller överklass. Inget spelar någon roll - alla vill de ha sill till midsommar.

Alla utom jag. Det är i alla fall så det känns. Jag har aldrig lärt mig uppskatta inlagd sill. Säg det till en svensk midsommarfirare - de tittar på dig som om du just berättat att du har rabies och känner för att bita dem i vaden...

Men, men... Nu är den här, sillhögtiden. Det är bara att bita ihop och hoppas på något annat än sill på bordet. I år verkar det dock ordna sig, vi ska till svärföräldrarna och det ryktas om en hel del grillning. Svärfars
60-årspresent måste invigas ordentligt. Tror jag gömmer mig bakom grillen tills sillinvasionen dragit förbi...
Oväntat gott

Jag kunde bara inte låta bli att testa. Det verkade för galet för att vara sant. Olivolja och glass?!? Tipset kommer från kokboken Jamies Italien. Jamie Oliver är författaren. Receptet då? Mycket enkelt:

Ett par kulor god vaniljglass i en skål (jag använde Sia Gräddglass Vanilj). Ringla över lite olivolja, helst en med riktigt "gräsig" smak. Strö över lite flingsalt.

Ät. Njut.

Nödvändigt, kul grej eller totalt onödigt?

Vi ska ha barn. I höst. Det är en helt ny fas i livet. Dessutom verkar det helt omöjligt att fatta hur det blir innan det redan har blivit. Spelar ingen roll hur mycket man pratar med andra som redan varit där eller läser i föräldratidningar eller läser på webbplatser om att skaffa/få barn eller besöker olika forum på nätet som är inriktade på att vänta och få barn eller... Du fattar inte hur det blir. Punkt slut.

Det finns dock några som fattat. Att du inte fattar. Det är de på den "mörka sidan". De kommersiella krafterna. De fattar. De ger ut tidningar. Som kostar pengar. Tillverkar saker. Som kostar pengar. Och så vidare. I all oändlighet. Nu tycker jag ju inte att de är särskilt hemska. Företagen som tjänar pengar på folk som ska ha eller har barn. Man måste ju inte köpa allt bara därför att det finns att köpa...

Det är nu man kommer till pudelns kärna. Vad är nödvändigt? Vad är en kul grej att ha? Vad klarar vi oss utan? Vissa saker är enkla. Barnvagn till exempel. Helt klart nödvändigt och vi vet dessutom vad vi vill ha. Bilbarnstol? Helt klart nödvändigt. Måste bara kolla vad som passar i bilen... Barnsäng? Nödvändigt. Nypris från 700 kr upp till 6000 kr eller mer... Vad är nödvändigt och vad är totalt onödigt (såvida resurserna inte är obegränsade)? Barnförsäkring? Skötbord? Blöjhink? Skötväska? Vilken typ av nappar? Lakan till barnsängen? Hur många? Babysitter? Babygym?

Sådär fortsätter det. Hur länge som helst. Det är ju tur att det tar ni månader, hur skulle man annars hinna fatta vad som faktiskt behövs och vad som är mer eller mindre skapade behov. Tur att det finns vänner med barn och forum på nätet för oss som ska ha barn. Fattar inte hur folk gjorde före internet...Mera ledighet

Idag jobbade man sista lördagen för sommaren. Samtliga helger fram till mitten/slutet på augusti är numera hellediga. Nice.

Ännu mer nice vore det att, likt frun, ha sommarlov. Tror dock inte att jag är beredd att bli lärare för att uppnå det...

Fyra veckor kvar till semestern på fyra veckor. Och frun är ledig hela tiden...

Tragiskt

M säger ja till homoäktenskap

Det finns ett talesätt som säger följande:

If it works Don't fix it

Äktenskapet är mellan man och kvinna och det fungerar utmärkt så. Kära moderater, rör inte till det!

Trafikanter som stör

Jag har tidigare ondgjort mig över livströtta cyklister. Nu är det bilisternas tur. Det finns en hel rad kategorier av bilister som får mig att undra över hur folk resonerar. Ett flertal av dem figurerar i och vid cirkulationsplatser (rondeller fortsättningsvis). Har du inte fattat hur rondeller fungerar har Vägverket en utmärkt PDF här.

Rondeller är inte särskilt svåra. Egentligen. Vissa bilister förvandlas dock till grottmänniskor när de kommer till en rondell. De ska in. Kosta vad det kosta vill. Chansar du på att hinna in framför mig och jag måste bromsa - bli inte sur om jag tutar på dig. Alltså tutar. På riktigt. Typ som i Sydeuropa. Det är bara en vänlig påminnelse om att det var du och inte jag som hade väjningsplikt.

I Vägverkets information om rondeller kan du läsa följande:
"Om det finns vägmärken eller vägmarkeringar följer du de anvisningarna."

Visst låter det enkelt? Det innebär att om det sitter en påbudsskylt vid infarten till en rondell som säger att du får svänga höger och köra rakt fram i höger körfält samt köra rakt fram och svänga vänster i vänster körfält är det just det du får göra. Undantag medges ej.
Ett flertal gånger har jag kört i rondellen vid korsningen Rapsgatan/Tycho Hedéns väg. Kommer du från IKEA-hållet får du köra som jag skriver i texten ovan. Av praktiska skäl brukar jag välja att köra rakt fram i vänster körfält - helt korrekt enligt skyltarna. Två gånger har jag varit nära att rammas av bilister som tycker att det varkar lämpligt att genomföra en vänstersväng i höger körfält. De tittar dessutom oförstående på mig när jag tutar... Vet inte vad jag ska göra. Borde kanske sluta använda vänster körfält i rondellen när jag ska rakt fram? Händer det något åker jag säkert dit ändå eftersom det är jag som förflyttar mig i sidled.

Det finns fler svårigheter med rondeller. Exempelvis att svänga. Svänga så pass mycket att man ligger i rätt fil hela tiden om man ska rakt fram i rondellen. Vissa bilister tycks förlora en del av förmågan att svänga just i rondeller - de föredrar att ta rakast möjliga väg genom rondellen. Även om någon (jag?) råkar ligga i vänster körfält på väg att svänga vänster. Är det mig de börjar preja tutar jag lite vänskapligt...


Så, nu har jag skrivit av mig lite. Pensionärer som diskuterar i bilen i rusningstrafik, poänglösa omkörningar, högerregeln med mera sparar vi till senare tillfälle...

Kör försiktigt!

Tunnelflyg

Kanske har ni sett den redan? Eller läst om den? Eller missat den helt?  Vad vet jag? Här är den i alla fall, videon med någon/några som kör ett radiostyrt flygplan genom Södra länken i Stockholm. Allt filmas och läggs (givetvis) ut på YouTube:Planet är två meter mellan vingspetsarna och de kör i 70 km/h genom den knappt 4 km långa tunneln. Visst, det är kanske lite dumt gjort... Men väldigt coolt!

Don't try this at home!

Måste testas

Efter lördagens misslyckade lunch tog jag några raska steg till S:t Eriksboden för att trösta mig med en dubbel espresso. Kvinna som driver stället serverar fortfarande Uppsalas bästa espresso. Under mitt besök där såg jag den, glassboxen som skyltade med en glasstrut för 40 kr(!). Köpte ingen då men jag lovar att återkomma med ett test - en sådan glass måste bara testas. Kan det vara värt att avstå nästan två stora paket Sia gräddglass? Eller ett paket från Ben & Jerry's?

Vad var det då för glass som betingade det höga priset? Ett är säkert, GB var inte inblandade. Glassen kom från Hansens Flødeis. Struten var en Vanille Vaffel. Beskrivningen låter så här:

"Flødeis med Madagaskar-vanille, dyppet i Valrhonachokolade 70% kakao og hasselnødder."

Nog måste det vara värt att spendera 40 kr för att få testa något sådant?

Lycka till!

Skickar en hel massa lyckönskningar till Fredrik Reinfeldt och de andra peartiledarna i Alliansen inför partiledardebatten idag.

Hoppas det kan bli uppenbart att Mona Sahlin är en riktigt bakåtsträvare som aldrig bör få leda vårt land.


Jag ljuger så bra

Lars Danielsson kanske kan be Linda Bengtzing om lov att göra en egen version av hennes låt "Jag ljuger så bra"? Jag förstår inte vad som driver den mannen. Han tycks vara beredd att gå hur långt som helst för att skydda sin forne boss Göran Persson. SVD skriver idag om del mindre smickrande uppgifter som Katastrofkommissionen kommit fram till. Några exempel från artikeln:

* Danielsson hävdar att han fick det mejl med larmet om tsunamin som försvarsdepartementet skickade tidigt på annandagen och att han informerade Persson om mejlets innehåll. Inga uppgifter styrker att han ens fått mejlet...

* Danielsson sökte inte efter information om tsunamin på annandagen utan efter information inför en stundande semester...

* Danielsson använde aldrig sin fasta dator på kontoret på annandagen. Själv säger han att han använde sin bärbara dator på kontoret och kopplade upp sig via telefonjacket. Säkert. Alla som föredrar att surfa med ett modem i 56,6 kbit/s framför fast lina på 100 Mbit/s räcker upp handen...


Måste kännas tungt att de där backupbanden hittades...


Danielsson, Göran Persson är inte boss längre, kan du inte sluta ljuga nu?

Lurendrejeri

Ibland blir man lurad. Så är det bara. Även en smart typ som jag blir lurad ibland... Inte så att jag går på L'easys erbjudande om att köpa en iPod för 119 kr/mån i 60 månader (du betalar 3995 kr + 2825 kr i kreditkostnad och den kostar ca 3400 kr i stor svensk webbutik). Jag blir lurad på annat sätt. Som idag.

Svärföräldrarna + några bekanta till dem var i stan och vi bestämde oss för att äta lunch med dem på Fofos Café i Saluhallen. Frun och jag beställde varsin Caesarsallad - det lät lovande när de skrev "Vår egen Caesarsallad" på skylten. De kostade 69 kr styck och jag började drömma om ett stort fat enligt Wikipedias beskrivning, den varianten som har grillad kyckling i fina skivor.

Mina drömmar krossades snabbt och obarmhärtigt. Jag var grundlurad. Blåst. In kommer ett fat med hackad isbergssallat som huvudingrediens. Anrättningen kryddas av två (!) tomatklyftor, några gurkskivor, grillad kyckling i tärning av den typ som restauranger köper färdig i påse, något pulver som skulle föreställa parmesan men som inte smakade som sådan och en dressing som smakade misstänkt likt Felix Caesardressing (långt från originalet). Folket på FastFoodLovers hade återupptagit förra sommarens tävling och gett denna sallad bottenplaceringen. Lisa Förare Winbladh hade troligen rest sig upp och gått i ren protest. Vi teg. Och åt. Tur att ingen frågade just oss om det smakade bra - jag vet inte om jag kunnat hålla masken...

Senare på kvällen bjöd vi svärföräldrarna på kycklingsallad:
image97

Vår egna sallad ägde lunchkatastrofen totalt. Walkover typ.Idag har jag alltså lärt mig att det är absolut nödvändigt att fråga vad en sallad innehåller innan man beställer den - annars riskerar man att betala 10 kr för salladsråvaror och 59 kr till en girig caféägare...

Duktig?

Känner mig iaf lite duktig. Har börjat cykla till jobbet. Tar bara 15 minuter i lagom tempo. Känns bra även om jag inte förväntar mig att någon imponeras av prestationen. Lite vardagsmotion kan omöjligt skada. Dessutom är det mycket ekonomiskt. Men varmt. Största frestelsen med bilen är inte att det är så mycket mindre ansträngande jämfört med att cykla utan bilens AC...

Dags att ge sig av...

Fler klarsyntheter

I tisdags tipsade jag om en ledare i SVD som talade om Israels situation idag. Fortsätter på samma linje med att tipsa om ett inlägg från Dick Erixon igår, 40 år sedan arabstater försökte utplåna Israel.

Grundproblemet är inte "ockupation" utan arabernas ovilja att sluta fred med, och erkänna, Israel. Palestinierna vill inte ha fred. De vill utplåna FN-medlemslandet Israel. Så länge inte palestinier och andra ändrar inställning råder fortsatt krigstillstånd. Så enkelt är det.

Tur att alla opinionsbildare inte har drag av vänstervriden fundamentalism...


Fult att ljuga

Likaså är det fult att bara berätta en del av sanningen för att framhålla sig själv som bättre. Detta tycks dock Socialdemokraterna ha missat i sin iver att framställa sig som bättre än nuvarande regering.

På deras webbsida finns en
funktion för att räkna ut hur mycket du förlorar på regeringens förändringar i A-kassereglerna. Du fyller i din lön och anger vilket fackförbund som du är med i och trycker på en knapp för att få fram (s)anningen.

Först visas en tabell med vilken ersättning du får från a-kassan de första 100 dagarna som arbetslös samt efter 100, 200 och 300 dagar som arbetslös. De siffror som presenteras speglar regeringens syn på att det ska löna sig att jobba samt Socialdemokraternas syn att du ska leva gott på a-kassa samt att du ska kunna gå på a-kassa så länge du känner för det...

Under tabellen finns ytterligare lite information om höjda egenavgifter till a-kassan. Exempel:

Borgerliga regeringens höjningar

Slopad skattereduktion 38 kr
Höjd egenavgift 251 kr

Du förlorar totalt 289 kr
(läs: per månad)

Men du förlorar ju ingenting! Regeringen har ju infört ett jobbavdrag som innebär att du trots höjd egenavgift till a-kassan får mer över efter skatt än med den gamla sosseregeringen. Fast det vill väl inte S tala så högt om...

Tuff sanning

Läsvärd ledare i SVD idag, 40 år sedan Erlanders mörka dagar.

Det är sällan man läser så klarsynta rader om Israel som dessa. Ett litet utdrag:

"Trots att en hel kör av aktivister för ut budskapet att det är Israels ockupation som står i vägen för fred, blir det inte mer fred för det. Så länge Hamas och Hizbollah håller taktpinnen med Iran som orkesterledare är icke-krig det mesta man kan hoppas på. Med palestinierna som de stora förlorarna."


Länge leve mellanösterns enda demokrati!

Och sluta inte att köpa Jaffa-apelsiner - de är både goda och demokratiska.


Läget

Ljuspunkter
- Vänta barn - det är riktigt coolt
- Vädret
- Gräs utanför uteplatsen
- Mina nya shorts
-
XBMC - fortfarande hur bra som helst
- Skatteåterbäring


Mindre ljusa punkter
- Semestern börjar först v. 29
- Otvättad bil
- Telia digital-TV via bredbandetI det stora hela är det riktigt bra :-)


Lika för alla?

Dick Erixon funderar över vart mediadrevet var när det uppdagades att Göran Persson var misstänkt för arbetsmiljöbrott. Det tål att tänka på...

SVD: Persson får böter för gårdsbygget

Tur för Göran att han inte var en borgerlig politiker.