Höst


 

 

1. Hösten genom ett kyrkfönster
2. Grässtrån i motljus
3. Minne av sommaren
3. NyponLa Prima pizzeria

Vårt hem blev visst en pizzeria. Fyra stycken långpannestora pizzor väntar i köket. De måste svalna innan de kan läggas i frysen. Just nu önskar jag mig en omvänd mikro och ett par timmar extra sömn.
Önskar också att detta pizzabakande hade skett i den nya lägenheten. Då hade diskmaskinen fått göra grovjobbet med iordningställandet efteråt. Nu blir det att handdiska. Eller kan man flytta disken odiskad?Bananer

Är ledig idag. Fast jobbar ändå. Med paus just nu. Håller på att packa ner så mycket som möjligt av vår lägenhet. Har insett att jag packar bra till opera. Hittade en skiva en kända operastycken och den spelas så högt jag vågar* medan jag packar. Några har ätit väldigt mycket bananer för att vi skulle få alla kartonger som jag nu fyller. Tur att alla inte är som mig - då vore banankartongen utrotningshotad...


Några av alla kartongerna.


Ljuspunkter
- Flyttar om en vecka!
- Packa, det är ganska kul nu...
- Opera

Mindre ljusa punkter
- Flyttstäda
- Vänta på möbler med leveranstid
- Hänglås som inte fungerar* Vill ju inte bli ovän med grannarna sista veckan...

Dagens bloggtips

Kaffesnobben - kaffedrickande kille som skriver om sina upplevelser på olika caféer runt om i landet (och utlandet) samt om kaffe i allmänhet.Barn på nytt

Fick möjlighet att köra lite bilbana härom dagen. Man blir ju som ett barn på nytt... Banan var dessutom en Scalectrix. Det som känns som alla bilbanors moder. Och av en händelse var kameran med:

Bilbana
1/30s, f/3,2 och blixt med synk på andra ridånJag förstår...

...varför vissa inte vill betala TV-licens. Fast det är uppenbarligen dumt att låta bli om man planerar en politisk karriär... Men, som sagt,  jag förstår, mycket väl, om någon låter bli. Förståelsen ökade efter att ha sett större delen av den jubileumsgala som SVT 1 visade ikväll med anledning av att SVT fyller 50 år. Galan kan sammanfattas med ett ord. Lågt. Är det omöjligt att ha skoj på svenska utan sexuella anspelningar? Enligt SVT verkar det så.

Två tips till ett par som medverkade under kvällen
Lena Ph: Låt bli symaskinen!
Charlotte Perelli: Pilla inte i eluttagen!


God natt!Skönhet

Vackrast i världen är min fru. Som tvåa kommer nog denna nya Alfa Romeo:
AR_8C
Alfa Romeo 8CSmickrad?

Fick ett spam idag. Inget ovanligt med det iofs. Får en hel bunt sådana dagligen. Detta var dock på svenska och smet förbi mitt spamfilter. Rubriken var "Anstallningserbjudande". Inledningen denna:

"Skulle du vilja tjäna extrapengar genom deltidsarbete? Vi har ett bra erbjudande!

Vårat företag Ship It, Inc. letar konstant efter ansvarsfulla medarbetare, till att vara representant i just ditt land!

Det krävs INGA pengar, och INGEN speciell kompetens. Vem som helst kan jobba för oss, även du?!
"

Det var där jag stannade upp. Söker de någon med "INGEN speciell kompetens" får de leta någon annanstans... Förmodligen hittar de ingen. Alla har väl någon typ av kompetens de önskar dra nytta av i sitt arbete?
För övrigt är
K9 ett otroligt bra program för att bekämpa spam om man hämtar sin e-post via en POP-server. Sedan januari 2004 har jag i snitt fått 16 e-postmeddelanden om dagen. 65 procent av dessa har identiferats som spam och automatiskt sorterats bort. Endast 0,2 procent av all e-post har varit spam som programmet missat. Smått fantastiska 0,02 procent har varit önskad e-post som av misstag klassats som spam, dessa missar har alla varit olika nyhetsbrev.

Spamfri tillvaro äger.Han gav upp

Bokade bredbandstelefoni med Tele 2 igår. Senare på eftermiddagen ringde en kille från något telefonbolag och kom med ett, i hans ögon, fantastiskt erbjudande. Fast han började med att ljuga, han påstod att vårt telefonnummer skulle vara ett av tusen utvalda i Uppsala för deras erbjudande. När jag sa att han ljög struntade han i att svara på det utan babblade bara på om sitt erbjudande. Då upptäckte jag det, universalmedlet mot försäljare av telefonabonnemang:
"Jag har precis tecknat Tele 2 bredbandstelefoni." Killen blev tyst. Sedan kom den förlösande frasen: "Jaha, deras priser går ju inte att slå nu." Sedan berättade han att han sålt det tidigare och jag sa adjö.

Nästa gång någon vill sälja ett abonnemang till din fasta telefon, säg bara att du har bredbandstelefoni från Tele 2...

...och nej, jag är inte sponsrad av Tele 2.Ljuspunkter
- Vi flyttar om två veckor
- Slänga skräp som dröjt sig kvar i någon låda...
- Syster som fixar banankartonger
- Brorsa som lovar hjälpa till med flytten
- Arbetsgivare som lånar ut både bil och stort släp

Mindre ljusa punkter
- Packa

...livet är ljust nu... :-)

Wesserbisser

Ringde Tele 2 idag. Företaget som inte skickar räkningar utan kortväxta människor. Tror de är ensamma i väst med att hålla på med människohandel helt öppet.

Skulle beställa deras
bredbandstelefoni. Ringde deras kundtjänst och hamnade i den sedvanliga tonvalsmenyn. Denna gång fanns det sju val. Valde nr 1 för att teckna abonnemang. Valde sedan 1 igen för fast telefoni (det andra alternativet gällde mobil telefoni). Hamnar hos en wisserbesser som meddelar att jag valt fel om jag vill ha bredbandstelefoni. Men det fanns ju inte i menyn, svarade jag. Hon kontrade med att jag inte lyssnat tillräckligt men att hon var på bra humör och kunde koppla mig vidare. Vidarekopplad blev jag också. Innan jag hann påpeka att deras meny var ologisk och att ingen orkar lyssna igenom sju alternativ för att se om något av dem passar bättre än "Beställa abonnemang" när man vill beställa ett abonnemang på bredbandstelefoni.

Nåja, fram kom jag och abonnemang fick jag beställa.

Hur vore det om Tele 2 pratade med någon som kan något om användargränssnitt? Det var uppenbart att jag inte var den första som kommit fel till den stackars tjejen som kopplade mig vidare...
De kom, de sågs...

Hade ju önskat att de segrat också. Ministrarna Stegö Chilo och Borelius. Dick Erixon har, som vanligt, tänkvärda kommentarer. Han konstaterar att det snart krävs att man varit yrkespolitiker sedan tonåren för att kunna bli minister. Kompetens blir oviktigt i jämförelse med ett fläckfritt förflutet.

Sedan tycker jag att Göran Persson tar priset när han skäller på vår statsminister för att denna inte gjort en tillräckligt noggrann genomgång av ministrarnas förflutna. Man visst, han kanske börjar med att fråga varje ministerkandidat huruvida de betalat TV-licens eller ej innan han funderar över om de är kompetenta..?

Det är bara att konstatera, om du vill bli politiker bör du inte ha ägnat dig åt civil olydnad. I alla fall inte när det gäller TV-licensen. Ska du idka civil olydnad bör du nog välja att  bryta dig in hos SAAB Aerospace och plantera blommor i protest mot JAS. Det räknas som en merit. Om du är miljöpartist.The Russian way

Chip Bok, en tecknare av poitisk satir, illustrerar aktuell politik:

ChipBokAntiklimax

Det var idag det skulle ske. Mobilen väckte mig obarmhärtigt när klockan visade 05:10. Vi skulle till Vaksala torg och sälja grejer som vi inte vill ha men som på intet sätt kunde klassas som skräp. Loppis verkade vara vägen att gå. Trodde vi.
Allt var planerat. Borsan skulle hjälpa till och hålla mig sällskap från att vi skulle ta vår plats runt 06:00 tills försäljningen tog fart. Frun skulle följa med och ta platsen för att återkomma senare med lite mer grejer. Jag hade ordnat med en egen liten växelkassa. Matsäcken var klar. Bilen lastades. Fem banankartonger med saker. Plus en liten utemöbel i trä.
Vi kom till torget. Möttes av en skylt med budskapet "Ingen loppmarknad. Lördag 14/10 är det ingen loppis påtorget. Uppsala kommun". En vakt från G4S* i logoförsedd stadsjeep såg till att påbudet efterlevdes. Bara att vända hemåt. Och ställa alla kartonger i förrådet. Till en annan lördag. Efter att vi flyttat. Suck.Gjorde en flyttanmälan idag. Hos
Svensk Adressändring. När man beställer eftersändning kan man läsa följande:
"Eftersändningen gäller 12 månader och kostar 370 kr. Är du under 26 år kostar den 370 kr."

Tur att jag inte är under 26.


Ljuspunkter
- Flytta
- Det är Top Gear imorgon och videon är programmerad
- Nerpackade saker-

Mindre ljusa punkter
- Kommunens inflytande över Vaksala torg
- G4S-vakter
- Saker som kunde vara nerpackade men inte är det*Urfångit namn på fd Falck Security

Vår nya lägenhet

Igår var det tillvalsbesiktning. Vi fick komma in i vår nya lägenhet för andra gången. Sist var tapeterna upp men annars var det mesta på "ytan" kvar, tex köks- och badrums inredning. Nu skulle vi kontrollera att vi fått vad vi beställt. I princip allt fanns på plats. Och det blir bra. Riktigt bra. Känslan av att komma in i lägenheten, rummen och sedan konstatera att det var ju så här vi ville ha det var skön. Tillfredställande. Helt klart. Tänker inte avslöja hur allt ser ut här men:

- fungerande spotlight över köksbänken...

- byggare som arbetade på att färdigställa uteplatsen, han har ju en vecka på sig till slutbesiktning...Så, nu ska jag studera resten av bilderna som togs igår och längta till inflyttning.The show must go on

Projektet fortsätter. Dock utan framgång. Vattnet ur bryggruppen pendlar mellan att droppa fram och att sippra fram i en tunn stråle. I söndags skruvade jag isär maskinen. Utan större resultat. Lärde mig dock en del om hur den är uppbyggd.

Gaggia inside
Inuti min igenkalkade Gaggia.

Pratade med den auktoriserade Gaggia-verkstadeni Stockholm. Mycket avkalkningsmedel är tydligen vägen att gå. Får fortsätta gå lite till där. Annars kan man visst byta ut en mojäng. Men det vill jag gärna slippa.Ljuspunkter
- Tillvalsbesiktning av nya lägenheten imorgon
- Hambergs skaldjursfat
- Osett avsnitt av Top Gear
- Folk som köper saker från våra Blocket-annonser utan krångel

Mindre ljusa punkter
- Flyttpacka
- Folk som säger att de ska komma och köpa något och sedan bangar för att man inte vill pruta 30%


Ur kaos

Ska förhoppningsvis ordning uppstå. Men först blir det mer kaos. Jag talar inte om någon pågående konflikt ute i välden. Jag talar om vårt hem. Vi flyttar snart. Om typ tre veckor och tre dagar.
Böcker sprids ut i vardagsrummet. Snart ska de ner i flyttkartonger. CD-samlingen likaså. Innehållet i alla lådor, skrymslen och vrår. Allt ska ner i kartonger som märks och staplas i väntan på flytt och uppackning.

Allt detta innebär ett ständigt ställningstagande. Sakerna man bara stoppat undan för att man inte ville slänga dem just du. Nu gäller det. Slänga eller packa ner och flytta? Lättare att slänga saker när man vet att annars måste de packas upp och ställas in på en uttänkt plats.Sniff

Det doftar nybakat bröd här hemma. Jag är inte ansvarig. Det är däremot min underbara fru. Hembakat bröd till frukost slår det mesta i frukostväg.

Önskar att jag kunde bifoga lite bröddoft. Tyvärr har Blogg.se inte implementerat den funktionen ännu...En hund begraven

I dagens SVD kan man läsa att loggfiler för regeringskansliets telefonväxel raderades ett halvår efter flodvågskatastrofen. Loggfiler som fram tills då sparades i ett år. Medan det diskuterades huruvida Lars Danielsson ringt Hans Dahlgren Annandag jul eller ej bestämmer någon att loggfiler bara ska finns kvar ett halvår. Därefter bestämmer någon annan att alla gamla loggfiler som är äldre än ett halvår ska raderas. I december 2005 kan därför Göran Persson säga att det inte finns något data att kontrollera angående telefonsamtalen. Praktiskt.
En tid senare återinför man den ettåriga lagringen av samtalsloggar - telefonsystemets drift krävde längre lagring.

Den förklaring som framkommer till att gallringen skedde i juli, den perfekta tidpunkten för att dölja lögnerna, är att det var lugnt då och att det fanns tid för att ta tag i saker. Sedan när fick en IT-avdelning det lugnt under semestern? Sedan när började duktiga tekniker radera loggfiler i ett högteknologiskt telefonsystem utan att konsultera dess leverantör?

Detta är min förklaring:

Det knackar på dörren till HSB* och en röst låter meddela att besökaren kan komma in.

Lars Danielsson, LD: Tack för att jag så snabbt kunde få audiens hos er.
HSB: Det lät ju angeläget...
LD: Tro mig, det är det.
HSB: Nå?
LD: Du vet, flodvågsgrejen, det där att jag sa att jag ringt Dahlgren från mitt kontor på Annandagen fast jag inte ens var där...
HSB: Ja, illa det där att Hans för anteckningar om allt han gör...
LD: Ja...
HSB: Så vad är problemet?
LD: Kommissionen vill kolla våra samtal. Det finns visst loggfiler i telefonsystemet som sparas i ett år.
HSB: Jaså, hade jag ingen aning om, det var ju mindre bra.
LD: Ja, men kan vi inte fixa något? Som tack för att jag inte störde dig en massa när du var ute på godset med frugan på annandagen?
HSB: Kanske det... Är ju glad över att jag slapp visa mig i TV på annandagsmorgonen. Vart ju lite mycket glögg på juldagskvällen. Du vet, Anitra köper ju ut glöggen till personalpris...
LD, som precis insett varför han detta år fick en flaska glögg i julklapp från HSB och inte det vanliga badlakanet: Men loggfilerna då...
HSB: ...kan vi inte radera dem? Måste de lagras så länge?
LD: Ett halvår räcker kanske?
HSB: Låter rimligt. Se till att någon lojal tjänsteman ger order om att ändra policyn för lagring av telefondata.
LD: Sedan kanske han kan beordra radering av alla loggar äldre än ett halvår?
HSB: Utmärkt. Dra bara ut lite på ditt svar till kommissionen, eller låt bli att svara. Framåt december kan jag gå till pressen och meddela att det "tyvärr" inte finns några data kvar om telefonsamtalen. Och jag behöver inte ens ljuga...
LD: Låter bra, men mina ord kommer ändå att stå emot Dahlgrens...
HSB: Men vem litar på en tjomme från UD? Golf på söndag?
LD: Låter bra.
HSB: Då ses vi. Och kom ihåg, detta möte har aldrig skett.
Det ligger en hund begraven här. Och jag snackar inte någon liten Paris Hilton-jycke...*HSB, Han som bestämmer aka Göran Persson

Vill inte

Gå till jobbet. Önskar att jag bara kunde lägga mig på sängen med en bra bok. Måst gå nu. Ändå.Jul igen

Ur led är tiden. Anade att något var fel. På framsidan av dagens SVD stod det "TisdagTisdag den 33 oktoberoktober 20062006". Åkte till IKEA efter jobbet. Fick en skymt av framtiden. Om 20 060 000 år kommer vi att fira jul den månad som vi idag kallar oktober. På IKEA är man redan i framtiden. Och har därför plockat fram julsakerna.

Ryktas för övrigt om att
fler är i framtiden och lyssnar på julmusik. Fast det ska visst bara bero på att hon just nu producerar julkort. Och då är det helt ok.Tack Johan

Kollade vad Johan Hakelius skrivit på sistone. Kul att göra det då och då. Hittade denna. Än en gång har han klätt mina tankar i ord. Precis sådär var det veckan efter valet. Lika absurt. Tack Johan.Opera

Min favoritwebbläsare är utan minsta tvekan Opera. Den har kommit i en ny version. För en liten stund sedan var jag jätteglad. Trodde att den hanterade texteditorn på Blogg.se. Nu är jag pytteglad. Nya versionen är rolig, har kul funktioner och texteditorn funkar nästan. Nästan! Gahhh...
Tvingas behålla Firefox ett tag till. Hoppas på snabb korrigering.Ljuspunkter
- Ny version av Opera
- Flyttar om en månad

Mindre ljusa punkter
- Inte ens en ny version av Opera är perfekt...
- Glömde banda Top Gear igår...
- Coola caféer som inte levererar vad ytan lovar