Datorer är inte lätt...

Kollade lite i min hyfsat stora* samling bokmärken i webbläsaren. Hittade en gammal goding:
Computer Stupidities

En stor samling med (påstått) sanna historier om datoranvändare. Innan jag ger några smakprov vill jag bara poängtera att jag inte på något sätt ringaktar de som kan mindre än mig om datorer.
Smakproven:

Customer: "I received the software update you sent, but I am still getting the same error message."
Tech Support: "Did you install the update?"
Customer: "No. Oh, am I supposed to install it to get it to work?"


Me: "Have you tried rebooting your computer?"
Customer: "What?! Oh no, you never, EVER, reboot a computer!"
Me: "Ma'am, I can assure you that it's perfectly safe to--"
Customer: "No! If I went to the president of Milicron (a computer manufacturer) and told him that you said to reboot my machine, he would just laugh at that! You don't ever reboot a computer!"
Me: "Well, something like that might be reasonable if it were a large server or something, but rebooting your PC won't cause any--"
Customer: "No! No! No!" (click)

TV channel 11 in Atlanta has just advised us to turn off "and unplug" our home computers to keep them from being vandalized by web site hackers.


Ta det lugnt med datorerna och sov gott!* 1100+

Killar, akta er för Fanta

Tjuvlyssnat fortsätter att vara kul läsning:

Tunnelbanan

Tjej #1: Asså drack han Fanta!
Tjej #2: Fanta?
Tjej #1: Ah, fattaru! Killar måste ju dricka Cola, annars e de som om de skulle ha KJOL eller nåt.


LänkDjuromsorg in absurdum

I onsdags kunde man i SVD läsa (här och här) om ett nytt lagförslag från Djurskyddsmyndigheten. Förslaget innebär, om det vinner laga kraft, ett förbud mot att i ett stall endast en häst och inga andra djur. Varför? Hästen får inte sina sociala behov tillfredställda. Nej, det är inte den första april. Det är ett seriöst förslag från en Svensk myndighet år 2006.

Som hästägare kan du möjligen undkomma kravet att skaffa en till häst genom att se till att din häst får umgås med andra djur alternativt, i sista hand, får en mycket tät kontakt med en människa. Med andra ord kan du köpa ett får som får bo med hästen eller flytta in i stallet själv.

Men om man inte kan ge hästen de rätta social förutsättningarna bör man nog fundera på att sälja den, säger Åsa Regnander-Dahl till SvD.se.

Åsa, hur vore det om du engagerade dig för något annat? Exempelvis kunde du ju börja jobba på att alla äldre människor i vårt land ska få ett tillfredställande socialt liv. Hur klarar du av att presentera ett sådant här förslag samtidigt som det finns gamla människor i Sverige idag som har ett långt sämre liv än de hästar du vurmar för?


Det är bara att hålla med högeralliansen: Lägg ner Djurskyddsmyndigheten!Blandade kommentarer

Det händer ju en massa saker. Saker som vore kul att kommentera men som inte alltid hinns med när de sker. Man är ju liksom inte bloggare på heltid. Här kommer då några, till viss del, sena kommentarer:

I dagens SVD kan man på
insändarsidan se Ibrahim Baylans omdöme ifrågasättas. Och det med rätta. Det handlar om varför Finska skolor klarar sig mycket bättre än Svenska dito:

"Vet ni varför solen går upp på morgonen? Jag vet. Det beror på att jag slår upp mina ögon. Hur vet jag att det beror på det? Enkelt, varje gång jag slår upp ögonen på morgonen har solen gått upp. Alltså beror det på att jag öppnar ögonen.
På samma sätt verkar skolminister Ibrahim Baylan resonera, om man dömer efter artikeln i SvD 21 maj. Artikeln handlar om varför Finland får topplaceringar i internationella skolundersökningar. Det går inte att ge enkla svar för orsakerna är många och skiftande.
"
...
"Trots dessa mångskiftande och försiktiga resonemang om orsak och verkan säger skolminister Ibrahim Baylan att ”det enskilt viktigaste” för Finlands framgång vid internationella mätningar är att det inte finns friskolor i Finland. Hur vet Baylan att det ena beror på det andra? Enkelt, Finland får framgångsrika resultat och Finland har få friskolor.
Detta var humor. Mindre humoristiskt blir det när man begrundar vilka som tar beslut för oss och vilka argument de för fram som stöd kring sina beslut.
"Danielsson. Det gick som jag och många andra trodde. Han avgick. Eller tog time out. Som det heter när man vill försöka rädda skinnet på någon som trasslat till det för sig. Tråkigt bara att socialdemokraterna lyckades få det hela att framstå som en kupp av liberala bloggare som skrev om ett otrohetsryckte. Detta trots att ryktet cirkulerat sedan flera månader... Men visst, lite credd kan man ju ge dem för att ha löst en pinsam situation på ett "snyggt" sätt. Undrar bara om det hjälper. JO kan visst tänka sig att ta in Danielsson igen...


Abba släpper "Ring ring" som mobilsignal. Har de äntligen förstått att den är ett måste eller har de ont om pengar?Abortdebatt

Den senaste veckan har det debatterats en hel del om abort. Jag har inte tänkt tipsa om allt som skrivits utan endast om en debattartikel från dagens Aftonbladet:

Ansvarig för barnets hälsa men maktlös inför aborten


Troligen återkommer jag dock till ämnet snart...Da Vinci-koden och Islam

Dick Erixon skrev igår om Da Vinci-koden, hur den troligen upplevs som mer kränkande av kristna än vad Mohammed-teckningarna gjordes av muslimer:

Men medier och andra i väst kommer bara att reagera om kristna börjar bomba biosalonger och skär halsen av författaren bakom boken och sticker en kniv i bröstet på honom med hotelser om att döda alla som inte respekterar bibeln. Då kommer medierna plötsligt att visa stor, mycket stor respekt för kristna. Inte förr. Visst lever vi i en sjuk tid?

Frågan är om det skulle hjälpa? Tror inte det. Det skulle nog bara ge mer vatten på kvarnen. Ännu en anledning att hänga ut kristna som några konstiga, störda typer. Tur för Dan Brown att den etik som präglar västvärlden är sprungen ur kristna värderingar och att den inte påbjuder mord på oliktänkande...

Idag följer Dick upp kommentaren om Da Vinci-koden med ett svar från en av hans läsare.

Avslutningsvis ytterligare ett citat från gårdagens inlägg:

Jag menar inte att man ska stoppa Da Vinci-spektaklet. Men däremot skulle jag gärna se en motsvarighet om profeten Muhammed och 12:e imamen...

Kunde inte sagt det bättre själv...Avvikande svenskar

Hinner inte skriva en massa just nu men kan inte låta bli att ge ett lästips. Elise Claesson skriver idag på SVD:s ledarsida: Julpynt hos ett avvikande folk. Det handlar om kristendomens ställning i dagens Sverige och det är riktigt bra. Läs!
Stor fet ljuspunkt
VM-guld i ishockeyKval till ESC 2006

ESC 2006 är alltså den gängse använda förkortningen av Eurovision Song Contest 2006. Inte Escape 2006 - en ännu okänd fängelseflyktserie i fotspåren av Prison Break.

Jag såg på kvalet igår. Mestadels därför att Sverige tvingades kvala och vi representeras av Carola och min fru gillar henne. Fast jag hade nog sett på det ändå...

Korta kommentarer:

Bäst: Carola - så var det bara.

Sämst: Det fanns mycket att välja på...

Allra sämst: Litauen - att gå vidare med en låt där man pratsjunger We are the winners of Eurovision... och ...vote for the winner. Jag fattar inte hur det gick till...

Vulgärast: Island - ryser vid tanken på henne...

Annorlunda: Mosterrockarna från Finland. Bra? Nja. Kul? Sådär. Stack de ut? Absolut!

Trend: Öststatspop med etnoinfluenser - den kommer nog att stanna i ESC-sammanhang...
No brain, no pain

I SVD kan man idag läsa en artikel om hur våra riksdagspartier ser på fastighetsskatten. På samma sida i pappersupplagan har de pratat med folk på gatan och gett dem frågan:
Påverkar fastighetsskatten ditt val i riksdagsvalet?
En kvinna svarade så här:
- Nej, inte för tillfället i alla fall. Jag bor i bostadsrätt och det är föreningen som betalar skatten.
Och vem betalat avgiften till föreningen? Men hon kanske inte påverkas av bensinpriset heller därför att hon alltid tankar för en hundralapp?
Hade hon satt punkt efter bostadsrätt och varit ovetande om att föreningen betalar skatten hade jag haft överseende. Fast hon kanske blev nervös av att vara med i tidningen..? Hoppas det.

För övrigt är det bara Kristdemokraterna som har en sund syn på det ofog som fastighetsskatten utgör.
Ljuspunkter
- Nyklippt
- Att vara kompledig

Mindre ljusa punkter
- Cirka 24 veckor kvar till inflyttning i nya lägenheten
- Börsen

Nervöst

Är kompledig idag. Skjutsade frun till jobbet för att få tillgång till bilen. På väg hem hände det. Åkte på Fyrislundsgatan. Jag låg i vänsterfilen. Körde ca 55 km/h. Hastighetsgränsen är 50 km/h. Det ligger en bil bakom och "trycker på". Bryr mig inte. Vill inte köra snabbare. Kan inte byta fil heller. Ligger en bil snett bakom. Lyssnar på P3.

Det är då jag ser honom. Cirka 100 meter längre bort går en man över gatan. Eller gör han det? Han stannar mitt på. Märkligt. Tankarna går fort. Är det en polis? Hastighetskontroll? Det är en polis! Han håller i en laserpistol. En sådan man mäter hastighet med alltså, inte en sådan Luke springer runt med i Star Wars. Polisen vinkar in mig till en sidogata. Hade bilen bakom mig fått mig att öka hastigheten till 60 km/h? Eller? Hjärtat bultar. Blinkar och svänger. Förbereder mig mentalt på att få mina första fortkörningsböter. Stannar bilen. En polis kliver fram och jag låter sidorutan glida ner.

- God morgon, det är ingen fara, vi gör bara en nykterhetskontroll.
- God morgon, svarar jag samtidigt som jag drar en inre suck av lättnad.
- Du ska få blåsa i den här apparaten strax. Hur är det med körkortet?
- Ok. Körkortet har jag här, säger jag och börjar leta efter plånboken i jackfickan.
- Det är lugnt, jag litar på dig. Ta ett djupt andetag och blås här, säger polismannen och håller fram mätinstrumentet.
Jag blåser. Allt är bra och jag anmodas att åka vidare. Startar bilen och önskar polismannen en trevlig dag. Kör därifrån. Är noga med att hålla hastigheten eftersom jag tvingas passera polisen med laserpistolen en gång till. Pulsen återgår till normal nivå.
Svårväckt?

Hos Gizmodo kan man hitta många sköna prylar. Bland annat denna:

Väckarklocka
Det är en Puzzle Alarm Clock och du köper den för $42 här.

När larmet går skjuter klockan iväg fyra puzzelbitar och den tystnar inte förrän du har letat reda på de fyra bitarna och lagt dem på plats igen. Troligen frustrerande effektivt. Bäst att passa sig för frestelsen att slänga hela klockan i väggen...Storvinst

Har du funderat på varför en icke händelserelaterad nyhet plötsligt dyker i radio, TV eller tidningar? Jag brukar försöka göra det. Ibland i alla fall.

För ett par veckor sedan hörde jag fragment av en reportageserie som Sveriges Radio hade om den kinesiska stenindustrin. Det handlade om dåliga löner och farlig arbetsmiljö för kinesiska stenarbetare. Just då funderade jag inte på varför det plötsligt gjordes flera reportage om den kinesiska stenindustrin. Handlade det kanske om medkänsla med de kinesiska stenarbetarna? En kampanj för att utrota sjukdomen stenlunga i Kina? Inte funderade jag på det då.
Under Ekots
morgonsändning idag hörde jag svaret. Göteborgs kommun stoppar inköpen av kinesisk sten till sina gatuarbeten och andra projekt där kinesisk sten tidigare använts. Så gör också Uppsala kommun. Fler kommuner är visst på väg att följa i samma fotspår.

Grattis Kurt Johansson, ordförande i Sveriges stenindustriförbund, ni lyckades! Var det kanske till och med så att ni betalade några frilansjournalister för att göra reportagen i Kina? Vad vet jag. Ett är säkert, den svenska stenindustrin jublar åt de fattade besluten.

Är det då någon som tror att de kinesiska stenarbetarna slipper stenlunga? Att de får högre lön? Säkrare arbetsmiljö för att några kommuner i Sverige slutar köpa sten från Kina? Hade det inte varit bättre att ställa krav på de kinesiska leverantörerna? Så länge tillräckligt många köper utan att fråga för mycket händer inget positivt för stenarbetarna i Kina. Bättre då att fortsätta köpa men ställa krav (och vara beredda att betala lite mer för stenen).

Svensk stenindustri mår för övrigt utmärkt och klarar sig bra genom att leverera marmor och granit med den högsta kvaliteten över hela världen. Och nu kommer de att klara sig ännu bättre på grund av väl utfört PR-arbete.Palla trycket

För ett par dagar sedan nämnde jag tjänsten Birthday.se. En tjänst som publicerade folkbokföringsadress och födelsedata vid sökning på namn. Senare samma dag stängdes tjänsten ner av webbhotellet där den låg på grund av överbelastning. Om det var mitt länktips eller Aftonbladets som gjorde det tvistar de lärde om...

En sak är iaf säkert, tjänsten stängdes inte för att de publicerade folkbokföringsadressen till personer med hemligt telefonnummer. Även om Aftonbladet gjorde ett försök att få det att låta som så...
Senare i fredags öppnade Birthday.se igen, denna gång i en uppdaterad version som inte visar gatuadressen för den person du söker. De pallade inte trycket. Vilket kanske är helt förståligt. När mediedrevet går är det svårt att stå emot - gammalt djungelordspråk. Tjänsten var troligen inte olaglig men de gav upp innan det prövades. Personligen kan jag iofs tycka att det är onödigt att publicera bostadsadressen till personer som försöker ligga lite lågt med var de bor, men uppgiften är fortfarande offentlig.

Om nu att företag ändrar sig så snabbt på grund av en dags skriverier på Aftonbladets webbplats hur lätt kan det då inte vara att påverkas om man är exempelvis domare i uppmärksammat brottsmål? I flera veckors tid instrueras du dagligen via media hur du bör döma. Är fallet överklagat från lägre instans kan påverkan få pågå ännu längre. Står de som har makten emot? Eller är det media som har den verkliga makten? Hur mycket bidrar vi medborgare till att hetsa fram ogenomtänkta lagar och populistiska domar?
Ljuspunkter
- Ljusare kvällar
- Morotskaka

Mindre ljusa punkter
- Pollen på bilen i kombination med regnstänk
- Blogg.se är seeeegt


Plötsligt händer det

Fast detta kommer nog ganska väntat. Frågan är bara när. Hur läng sitter statssekreterare Lars Danielsson kvar? Ett par dagar till? En vecka? Eller kommer han att hålla ut en hel månad? Längre än så tror jag inte att det dröjer.

Justitieombudsmannen har gjort sitt genom att publicera det
förhör han höll med Lars Danielsson. Ingen rolig läsning om man vill ha klara besked. Danielssons favorituttryck tycks vara "...min minnesbild..." och "...jag har ingen annan minnesbild..." - ganska svävande uttryck...

Aftonbladet jobbar också de hårt på att avsätta honom. Dels genom ett avslöjande av Danielssons fäbless att använda regeringsplanet när han ska ut och resa. Killen flyger regeringsplan mer än Kungen, ÖB och Persson tillsammans... Dels skanderar Lena Melin att Danielssons avgång närmar sig.

SVD bidrar med en analys av läget.

Alltmedan Göran Persson själv så sent som fredag 5 maj i SVT:s morgonsoffa hävdade att Lars Danielsson är en mycket kompetent ämbetsman.

Det drar ihop sig till en ny skandal för S. Och förhoppningsvis ytterligare en spik i deras kista...
När fyller du år?

Undrar du när din polare fyller år? Eller kanske när Martin Timell firar? Vill du dessutom veta vart du ska åka för att överlämna presenten? Du ska du besöka Birthday. Sök på för- och efternamn. Kombinera eventuellt med bostadsort. Någon du känner som har ett vanligt namn och är svårhittad? Lägg till en adress i sökkriterierna.
Birthday's idé är att tillhandahålla information om när folk fyller år samt ge tips på presenter, upplevelser och annat som kan kopplas samman med födelsedagsfirandet. All information kommer från offentliga register.

Frågan är bara om det är sunt? Hittills har du kunnat vara ganska anonym om du vill. Bara att skaffa hemligt telefonnummer så är du inte sökbara via Hitta.se och liknande tjänster. Rätt eller fel? Jag är iaf lite tveksam till att det ska vara så enkelt att få fram bostadsadress till någon som önskar behålla den för sig själv tex på grund av kändisskap.


För övrigt kan jag berätta att Martin Timell inte gillar tjänsten men att han fyller 49 år den 13 november.


Neo

Så heter ett hyfsat nytt liberalt samhällsmagasin. Inte så ofta det startas sådan här i landet. Tidningen har jag inte läst ännu men för ett par dagar sedan hittade jag deras webbplats. Vet inte om det var en bra upptäckt eller en mindre bra dito. Jag inser att det kommer att ta tid att följa med där. Inser också att det troligen kommer att vara värt det. De skriver mycket intressant...

Läs gärna Jag är trött på konspirationsteorier om sionister1200 miljarder

Mycket skatt blir det på ett år. Vad får vi då för dessa 1200 miljarder?

Om detta handlar filmen
1200 miljarder. Tyvärr verkar det saknas planer på att visa den i Uppsala. Bakom filmen står Skattebetalarnas förening. Man borde kanske gå med i den föreningen..?

Får väl vänta på filmen tills den kommer på TV, DVD eller internet...Tjuvlyssna

Hos Stina hittade jag länken till Tjuvlyssnat: Samtal i Sverige. Webbplatsen är en stockholmsvariant av Overheard in Nev York och det är riktigt kul. Eller riktigt skrämmande om man tar i beaktning den totala brist på allmänbildning som många (företrädesvis) unga uppvisar i de tjuvlyssnade samtalen.

Det finns många riktigt roliga samtal och jag kan inte låta bli att delge er några favoriter som jag hittade under en stunds läsning:

Länken
Röda linjen, Mariatorget

AFA-wannabe: ..och fem stolar kom flygande mot oss, och vi ba shit!
Imponerad kompis: Och sen da?!
AFA-wannabe: Sen kom kravallpolis från ena hållet, och civilpolis från andra, och vi ba ok vi flyr. Så vi kuta som fan. Men så stötte vi på några poliser och då börja vi vissla som om vi vore oskyldiga. Så de kolla snett på oss, men vi gick förbi.
Imponerad kompis. Åh fan. Sen da?
AFA-wannabe: Nej, sen satte vi oss på Burger King och tog en milkshake.

Länken
Röda linjen, Midsommarkransen

Gymnasietjej #1: Jag längtar såå mycket till lovet, då ska jag åka till Grekland igen.
Gymnasietjej #2: Ååhh va sköönt, det skulle jag också vilja göra, jag har aldrig varit där. Förresten, Grekland ligger inte i Europa, eller hur?!
Gymnasietjej #1: Jo, det gör det.
Gymnasietjej #2: Nää, det är jag rätt säker på att det inte gör.
Gymnasietjej #1: (irriterad): Jo, jag vet att det gör det, dom hade euro där..och du har ju faktiskt aldrig varit där. Så jag vet att jag har rätt!
Gymnasietjej #2: Jaha, men det låg inte i Europa innan de gick med i EU i alla fall.
Gymnasietjej #1: Nää, så är det nog. Men det gjorde ju inget land.

Länken
Frisersalongen "Söderporten"

Kund: Asså... hur är det med Finland? Är det samma land som Sverige?
Frisörskan: Asså, nej det tror jag inte. Det är väl två olika...eller?
Kunden: Okej, för jag har alltid tänkt Norge, Finland och Sverige som samma land.
Frisörskan: Aaa, jag vet faktiskt inte säkert.
Sverige, Nordkorea och Kuba

Vad har dessa tre länder gemensamt? Troligen tycker alla tre ländernas regeringar att just deras land är den bästa av världar att leva i... En annan gemensam faktor är att det är de enda tre länderna i världen som har apoteksmonopol.

På SVD's Brännpunkt kan man idag läsa en
debattartikel av den svenske apotekaren Torsten Eklund där han ansöker om att få öppna ett privat apotek. Idag driver han apotek i Norge därför att han inte trivs i det statliga monopolet i Sverige. Varför kan inte vi klara av att köpa Alvedon på ICA eller helt fristående, privata apotek och på köpet få kortare kötider, bättre öppettider och fler ställen att köpa mediciner?Phishing

Det är så det kallas. Nätfiske heter det visst på svenska. Den typ av bedrägerier där någon försöker lura till sig någons lösenord, kreditkortsnummer och liknande genom att utge sig för att vara dennes bank, kortutgivare eller liknande. Igår utsattes den svenska banken Nordea för ett sådant bedrägeriförsök. En av mina e-postadresser fanns med bland alla de tusentals mottagarna. Jag blev inte särskilt lurad. Dels är jag inte (längre) kund hos Nordea. Del såg det ut så här:

Från: Nordea.se [nordease@safe-mail.net]
Ämne: Internetbackings sakerhetssystem fornyelse!

Innehållet:
Bästa internetbackings anlitare,

Vi har blott bestämt några få dåliga bemödanden att tränga in Ert konto från olika dator. På denna orsak är Ert konto tillfälligt blockeradt. Att aktivera Er internetbacking skall Ni titta på Ert konto och verkställa den aktiveringsprocedur.

Aktiveringsprocedur verkställas inom 24 timmar efter meddelandet.

Att börja aktiveringsprocedur knäppa på adressen nedanför:

https://online.nordea.se/verify.asp?verificationstart

Tack för Er medkänsla och medhåll

Nordea.se Säkerhetsavdelning


* Var så god att inte svara på meddelandet emedan skikades det autimatiskt och är blott en underrättelse.Vad ska man säga? Ett par lektioner i svenska innan nästa försök kanske? Länken gick för övrigt till adressen http://www.nordea-secure-access.com/loggain/ - en adress som var nedstängd när jag läste mitt exemplar av bedrägeriförsöket.

Visst finns det risker med internet och att sköta sina bankaffärer den vägen med en liten gnutta sunt förnuft kan man undvika många...Grillpremiär

Äntligen var det dags! I söndags blev det grillpremiär:

Grill
Marinerade kotletter, paprika och foliebakad rödlök...

Och nu ser vi fram mot en lång, varm och fin sommar med många tillfällen att ta med
julklappsgrillen på picknick...


Wax on, wax off

Äntligen blev det gjort. I lördags tvättade, "cleanade"* och vaxade jag (med god hjälp av brorsan) bilen. Det tog sin tid och krävde en del arbete men det var värt allt. Den tråkigaste biten var ingen del av jobbet utan att tvingas** detaljgranska alla dörruppslag som bilen fått senaste året. Hur gör folk egentligen när de öppnar en bildörr? Funderar allvarligt att bara parkera bredvid dyra bilar (med förhoppningsvis försiktiga ägare) i stora parkeringsrutor... Skriva upp registreringsnummer på alla man parkerar bredvid känns både jobbigt, övernitiskt och tråkigt.

Ett tips till alla som är på väg att ge sin bil en riktig make over, köp en polermaskin. Själv inhandlade jag min från
Clas Ohlson. Den var värd varenda krona. Polerandet gick snabbt och endast små ytor där det var trångt behövde handpoleras. Enda minuset var ljudet. Nästa år blir det öronproppar...

Resultatet blev iaf en blänkande bil med en glatt yta där ingen smuts fäster:
Bilen
Resultatet, som dock blev klart bättre än vad bilden förmår att visa...Ljuspunkter
- Fortsatt vackert väder
- Polermaskinen...

Mindre ljusa punkter
- 17-tumsskärm
- Dörruppslag. Varför har alla oförsiktiga bilägare vita bilar?
* Behandla lacken med en cleaner.
** Kanske inte tvång i egentlig mening men man kommer inte undan om man ska polera...

Kunskap åldras

Och det gäller särskilt kunskapen om datorhårdvara. Efter att skärmen brann upp började jag fundera på om det kanske var dags att byta dator helt. Den vi har börjar bli till åren och det vore riktigt trist att bli utan dator helt om den skulle gå sönder. Det är trist nog att vara förpassad till 90-talsupplösningen 1024*768 på skärmen...


Det var cirka 47 sekunder efter att jag börjat kolla i olika datorbutiker* på nätet som jag insåg det. Mina kunskaper om datorhårdvara idag är noll. För ett par år sedan var de ok och för ytterligare ett par år sedan var de på topp. Men nu... Känner mig vilsen bland olika processorer, grafikkort, moderkort och minneskonfigurationer. Turligt nog har jag
Eforum där jag varit aktiv sedan flera år tillbaka. Där finns det säkerligen någon som välvilligt bjuder på både tid, kunskap och köptips på en dator som passar oss. En sak är i alla fall (ganska) säker, om det blir en ny dator ska jag sätta ihop den själv. Lite "dream come true" vore det allt att bygga ihop sin egen dator...Ljuspunkter
- Vackert väder
- Nyinköpt polermaskin för bilen

Mindre ljusa punkter
- 17-tumsskärm
- Oputsade fönster
- Blogg.se är bitvis olidligt segt och bitvis oanvändbart...* Nej, det heter verkligen inte databutiker...


Det brinner

Startade datorn imorse. Gick och borstade tänderna. Tillbaka till datorn. Skärmen visar endast ett vertikalt, grått band. Det luktar. Ryker. Hmm... Sliter ur strömkabeln och kryper hastigt in under skrivbordet för att koppla loss skärmen. Rökpuffarna blir färre. Inga synliga lågor. Bär snabbt 25+ kilo skärm till balkongen. Kopplar in en gammal 17-tummare... En lukt av bränd elektronik ligger kvar i rummet.

Lite trist att gå från 19 tum och 1600*1200 i 85 Hz till 17 tum och 1024*768 i 85 Hz... Men det var ju skönt att vara på plats när det började ryka.

Någon som vill donera en trevlig 19+ tum TFT-skärm..? :-)Majtåg

Någon gång ska ju vara den första... Hade du frågat mig för ett par år sedan om jag skulle kunna tänka mig delta i en förstamajdemonstration skulle jag ha svarat med ett bestämt "Nej". Men nu har det alltså hänt. Men lugn, bara lugn... Jag har inte skrikit mig hes i min kamp för proletariatets diktatur. Inte heller har jag skrikit ut mitt hat mot Busch. Ej heller krävt högre skatter, mer a-kassa, medborgarlön eller något annat ekonomiskt oförsvarbart men i Sverige populärt krav.
Jag deltog i ett majtåg som Kd arrangerade i Uppsala. Syftet med tåget var att kräva rättvisa och valfrihet i barnomsorgen. Vi protesterade mot att varje dagisplats subventioneras med cirka 120 000 kronor per barn och år medan en förälder som själv vill vara hemma med sina barn inte får ett öre extra. Och vi var många. Drygt 1200. Syndikalister, kommunister, vänsterpartister och socialdemokrater kom inte ens tillsammans upp i lika många deltagare i sina fyra olika förstamajtåg.

I Sverige pågår ett
föräldrauppror som vårt lands ledning gör sitt bästa för att ignorera. Enligt en färsk SIFO-undersökning vill 64% av alla småbarnsföräldrar vara hemma med sina barn tills de fyller fyra år. I dagens Sverige har tyvärr alldeles för få föräldrar råd att följa sitt samvete...

Lite kul var också att en socialdemokrat, Per Kågeson, deltog i Kd:s tåg. Per är författare till boken Tid för Barn? och en stark förespråkare av valfrihet inom barnomsorgen.

1maj1
Den fjärdedel av tåget som gick framför mig.


1maj3
Samlingen på St Eriks torg leddes av riksdagsman Mikael Oscarsson.


1maj4
Kd:s forne partiledare Alf Svensson talade.


1maj5
Mycket folk var det...
Undersöka rätt är inte lätt

Jag har tidigare kommenterat marknadsundersökningar via internet som jag brukar delta i. Idag undrade ACNielsen vad jag tyckte om olika glasskoncept. De kunde inte hittat en bättre person att fråga! Men så de frågar... Klarar inte ett stort konsultföretag som ACNielsen att korrekt översätta ett frågeformulär från danska* till svenska? Och får uppdragsgivaren verkligen svar på sina frågor?

Den inledande frågan:

Vilka av följande produkter har du köpt innanför de senaste 6 månader? - inte mitt val av formulering iaf...
Snack bars - vet inte vad de menar, kanske chokladbitar typ Snickers?
Tonfisk på burk
Snabbnudlar

Glass i liter förpackning - hur många liter förpackning får det lov att vara?
Kex
Inga av dessaEn annan fråga:

Det är mycket liten skillnad mellan de flesta glass som finns på marknaden. - kunde de inte väntat med att skicka undersökningen tills korrekturläsaren kom tillbaka från lunch?


Sista frågan:

Hur stor betydning har fett-procenten, när du ska välja glass? - betydelse är ett bra svenskt ord annars, fetthalt är ett annat användbart svenskt ord.
 
Har mycke liten betydning.
- och så här på sista frågan kör vi lite talspråk...
Har liten betydning.
Har varken stor eller liten betydning.
Har stor betydning.
Har mycket stor betydning.En sista liten fundering, hur tolkar de svaren på sista frågan. För mig (och andra som uppskattar premiumglass) har fetthalten stor betydelse därför att någonstans i min hjärna finns sambandet hög fetthalt = grädde i glassen = god glass = köp. Hos många andra (majoriteten?) säger hög fetthalt troligen onyttigt = undvik. Hos dessa båda grupper har fetthalten stor betydelse men ger helt olika köpbeteenden... Var det verkligen ingen som tänkte på det när de ställde frågan?* Gissar att ursprungsspåket var danska pga att undersökningen skickades från en dansk domän.