Dum, dummare

Dum, dummare, pyroman.En bra dag?

Angående rättegången mot SSU-ordförande Anna Sjödin. Peter Kadhammar funderar på vad Anna menar med en bra dag. Här är en till som funderar...

Eller som en kollega sade till mig: "Det är bara de skyldiga som ser till att få Leif Silbersky som försvarsadvokat."Namn

Föreningssparbanken är ett fånigt företagsnamn. Fantasilöst. Fast de har ju börjat byta namn nu. Till Swedbank. Mer internationellt. Lika fångit. Har fantasin lämnat bankvälden? Kanske fanns den aldrig där?Anser för övrigt att även Sony Ericsson är ett fantasilöst namn. Fast de gör bra telefoner.Reklam? Eller inte?

Såg denna lapp på en dörr:

Reklam

Nu har jag två funderingar:

1. Vilken reklam har denna person tänkt sig att få?
2. Tror lägenhetsinnehavaren verkligen att reklamutdelaren kommer att gå igenom reklambunten framför hans dörr och fundera på huruvida varje reklamgrej är kommersiell eller ej?Service

Var och handlade lite på ICA Kvantum här i Uppsala vid 19-tiden. Kollade om det fanns några paket av deras egenmalda nötfärs - den är nämligen oändligt mycket bättre än ICAs egna långväga transporterade grovmalda färs.

Kvantums egenmalda färs var dock slut. Som vanligt. Fick syn på en person som jobbade i charken. Frågade när det var bäst att komma för att få tag på deras färs. Hon blev förvånad över att den var slut - de hade ju nyss fyllt på den. Kollade om de hade mer inne i stora kylen. Slut där också. Sedan kom frågan som förvånade och gladde mig. Kan du vänta fem minuter så ordnar jag mer nötfärs? Lätt chockerad fick jag fram ett "Javisst, det går bra". En liten stund senare hade jag ett par paket med köttfärs. Nymalen. Bara för att jag frågade.

Nöjd lämnade jag butiken. Det är sådana här saker som gör Kvantum till min favoritmatbutik i Uppsala.


Och nej, jag får inte betalt för att skriva detta...Strålande häst

Annons på Blocket:

Stor häst med utstrålning


Häst1
Häst2

Pris: 55 000:-

Svart med vita teckan, f-94, val, mkh 1.73, e:Arram, ue: Bourdeaux. Lugn och
okomplicerad att sko, lasta och hantera. Utbildad LA dressyr och hoppning men
sparsamt tävlad den senaste tiden pga tidsbrist.
Gillar bilderna, mycket vitt i den över och den nedre är i en klass för sig...Fyrkantiga

De senaste dagarna har en 83-årig kvinna figurerat i nyhetssändningarna. Hon heter Maj och hotas av vräkning. Hon sitter i rullstol och lider av Parkinson. Anledningen till det är inte att hon odlar marijuana på balkongen, använder lägenheten som nattklubb eller kör slagborr varje natt mellan 01:00 och 05:00.

Anledningen till vräkningen och att styrelsen nu vill sälja hennes lägenhet på exekutiv auktion är att hon hamnade tre månader efter med avgiften. Inte för att hon inte hade råd. Utan för att hon låg på sjukhus och därför missade att förnya sin ansökan om bostadsbidrag. Bidraget slutade komma och pengarna på kontot där avgiften drogs tog slut. Missen upptäcktes, hon betalade in de saknade avgifterna plus ränta. Men då hade styrelsen redan lämnat ärendet till inkasso. Utan att ha kontaktat henne för att kolla läget.

Skulden är alltså reglerad men styrelsen vägrar ta tillbaka inkassoärendet. Är fyrkantighet och brist på empati kriterier för att hamna i en HSB-styrelse? Lyckligtvis, för Maj, tycks styrelsen ha missat medias makt och folkopinionens tryck. Det verkar som om de motvilligt kommer att ändra sig. I sista sekund. Omvändelse under galgen typ.

Vill du läsa hela historien hittar du den på
Aftonbladet eller Expressen eller...

För en gångs skull gör mediedrevet något bra.


Ljuspunkter
- Landet styrs inte längre av en rödgrön röra
- Top Gear sänds återigen på Kanal 5.
- Snart flyttar vi

Mindre ljusa punkter
- Sen kväll, trött imorgon...
- Varför sänder femman Top Gear 22:30 på söndagskvällar?
- HSB
- Packa ner lägenheten i kartongerSentimental

Har lagt ut en del av bohaget på Blocket. Känns lite onödigt att flytta saker först bara för att sedan sälja dem. Soffan med tillhörande fåtölj. De två extrafåtöljerna. Soffbordet. Gästsängen. Nu ska de säljas. Snart syns annonserna på Blocket.


Livets goda

Var på Kvarnen idag. Janne från  jbcoffeehouse och Kaveh Azizian, en av Sveriges bästa baristor, var där och bjöd på kaffe. Fick både den bästa cappuccino och den bästa espresso jag någonsin druckit i Uppsala. De hörde faktiskt till de bästa jag druckit någonsin. Och de var alldeles gratis! Fick dessutom en riktigt trevlig pratstund med två personer som verkligen brinner för hantverket att göra ett gott kaffe.

20 minuter livskvalitet.Projektet

I tisdags kväll fick jag en sådan här:


Nu kan man ju tänka sig att jag jublande säljer min helautomatiska maskin, köper en riktig kaffekvarn och börjara göra espresso på riktigt. Fullt så enkelt är det inte. Jag fick inte maskinen helt utan anledning. Den är igenkalkad. Totalt. Vattnet sipprar fram. När jag kör utan kaffe alltså. Med kaffe är det ingen idé att ens försöka.

Just nu står maskinen med en överdos av avkalkningsmedel. Om läget inte förbättras på ett par dagar kommer jag att skruva isär den och avkalka den vägen. Har ju inget att förlora...

Att bli fortsättad...

Pruta

Denna ädla konst att förhandla om priset på en vara. En konst jag långtifrån behärskar. Som får butikspersonal i Sverige att allt som oftast se ut som frågetecken. Varför får man inte förhandla om en varas pris? Varför kan man inte få ett bättre pris om man handlar mycket? Enkel matematik kombinerat med logik ger ju att både butiken och kunden vinner.
Om jag som handlare ställs inför valet att tjäna 500 kr på en affär eller att tjäna 1200 kr på en affär men då tvingas ge bort något värt 100 kr borde valet vara lätt. Det är ju roligare att tjäna 1100 kr än 500 kr. På köpet får handlaren dessutom en nöjd kund som troligen berättar för någon eller några om sin positiva köpupplevelse.

Säljer du kläder i Uppsala idag är ovanstående valsituation inte lika självklar. I helgen var jag och frun och tittade på lite nya ytterkläder. Vi hittade varsitt plagg i samma butik och jag såg chansen att försöka få med en hatt till frun på köpet. När jag testade på söndagen var det blankt nej. Det fanns ingen som vågade ta ett sådant beslut. Trist med vaga riktlinjer från butiksledningen. Jag försökte med att få hatten till halva priset. Nej. Blev erbjuden en klädvårdsrulle av butikens egen design. Blankt nej från min sida. Fick ett halvt erbjudande om ett par strumpor på köpet. Bad dem hänga undan plaggen till måndagen.

Gick dit på lunchen igår. Siktade in mig på en kvinna bakom disken som såg lite "bossig" ut. Frågade efter mina undanhängda plagg. Frågade om hon kunde vara snäll och skicka med hatten till frun på köpet. Svaret blev: Nej, vi jobbar inte så. Halva priset på hatten då? Nej, du får gå med i vår kundklubb. Det är så vi ger rabatter. Nej tack, svarade jag. Vill inte ha fler kort i plånboken och få mer direktreklam hem. Expediten kontrade med att det räckte om jag hade kortnumret på en lapp i plånboken. Jag suckade inombords. Ville inte ge mig, skulle ju ändå handla ganska mycket. De borde kunna göra något.
Gjorde mitt sista försök. Försökte se tvekande ut inför köpet och undrade om hon inte kunde skicka med ett par strumpor (de går ju alltid åt). Det fungerade! Okej, tre par strumpor kan vi väl bjuda på, blev svaret. Affären avslutades, hon verkade nöjd. Jag var nöjd.

Tre par strumpor är inte särskilt mycket men det bevisar att det faktiskt går att förhandla om priset, även när man handlar kläder i Uppsala. Jag gjorde en bättre affär än om jag bara betalat ordinarie pris utan att få något extra. Dessutom var det hela ganska kul. För mig i alla fall.


Seger på flera fronter

Det var inte bara i riksdagsvalet som det blev en härlig seger för Alliansen. I Uppsala, den kära stad som jag bor i, blir det också ett efterlängtat byte till den borgerliga alliansen. I Linköping, där jag vuxit upp, verkar det också bli alliansen som tar över. Likaså i landstinget där ner. Och i Stockholm. Härliga tider..!

Enda smolket i glädjebägaren är folkomröstningen om trängselskatterna där stockholmarna sade ja. Bara att hoppas att den nya regeringen lyssnar på kranskommunerna som sade ett klart nej.Lycklig!

Snart kommer jag att gå till sängs. Leende. Lycklig. Tacksam över att vårt land får en ny regering. Tacksam för att tillräckligt många hörsammade ropet och såg att den sittande kejsaren faktiskt var naken...


Ett par iakttagelser:

* Det var bilder från en valvaka med studenter i Uppsala. En vänstersympatisör kallade Moderaterna för "onda". Jag kan inte påminna mig om att jag hört någon alliansanhängare kalla vänstersidan för "ond", även om det ligger nära till hands med V och deras kommunistbakgrund...

* Alliansledarnas oförställda glädje och generositet gentemot varandra, inga sura miner över tappade röster på vissa håll utan ren glädje över att få möjlighet att förändra och förbättra vårt land.Ljuspunkter
- Alliansen vinner valet
- Göran Persson avgår, inte bara som statsminister utan också som partiledare.
- Glädje, glädje, glädje...
- Varma, sköna höstdagar

Mindre ljusa punkter
- Sen kväll, trött imorgon...
- Svårprutad butikspersonal, återkommer nog...

I den bästa av världar

Går det så här.

Med hopp om att imorgon få vakna i ett lite nyare och piggare Sverige med en ledning som vill något mer än att behålla makten.SAPnet

Vill du göra som vissa delar av Folkpartiet gjorde? Alltså, logga in på SAPnet. Varsågod:

SAPnet

Skyll inte på mig om du sedan tvingas göra en pudel i Aftonbladets nätupplaga... ;-)Kejsaren är naken!

Ni kan historien. Skräddarna fixar inte kejsarens nya kläder men får honom att tro att kläderna sitter där utan att synas. Inte nog med det. De får även folket att berömma de icke existerande kläderna. Det fungerar. Nästan. Ett litet barn inser att allt är en bluff och säger det de andra bara tänkte: Kejsaren är ju naken!

Så är det i den svenska valrörelsen. Kejsaren är naken! Under Janne Josefssons
program i tisdags kväll blev det mycket uppenbart. Janne undrade varför inkomstklyftorna ökade under de sista åren av nittiotalet för att sedan parkera på en hög nivå under 2000-talet. Han stödjer sitt uttalande på SCB och en rapport beställd av regeringen och skriven av Joachim Palme. Vid direkt konfrontation med de siffrorna hävdar Göran att det är fel, inkomstklyftorna minskar enligt honom. Och det har de gjort de senaste åren. Enligt kejsaren. Det var där någonstans som det blev mer uppenbart än någonsin. Han är ju faktiskt naken.

I Sverige idag finns det en allians av fyra borgerliga partier. De har under en längre tid ropat ut det uppenbara. Sverige leds av en naken kejsare. På söndag hoppas jag att tillräckligt många har hörsammat deras rop. Kejsaren behöver an paus. En mycket lång sådan.
Nähä..!?!

Sitter och ser på partiledardebatten i TV4 (reklam just nu).

Kvällens hittills mest oväntade uttalande kom från Maria Wetterstrand:

"Jag tycker att Miljöpartiet har den bästa politiken."

Tack Maria, att du äntligen klargjorde detta. Jag har under en tid funderat på om du kanske föredrog moderaterna...Sagor om Persson

Måste bara tipsa om två filmer som finns på YouTube.

Sagan om Persson och arbetslösheten

Ännu en dag på Rosenbad

Filmerna är helt partiskt skapade av MUF och återfinns även på kampanjwebbplatsen bytstatsminister.nu.

Kultur

I lördags var det kulturnatt i Uppsala. I lördags började natten redan på dagen... I lördags var jag ute och tog lite kort:

     

     

     

Bilderna, med början uppe till vänster:

1. Gitarristen i Uppsalabandet bob K lär publiken handklappning.
2. bob K öser på för fullt.
3. Samme gitarrist igen.
4. Bassisten.
5. Domkyrkan.
6. Magisk sång av manskör.
7. Bil. Har inget med kultur att göra.
8. Eldslukare.
9. Många var glada men bland de gladaste fanns ett gäng från MUF. De dansade till några olika hits, bland annat "Jag vill också byta statsminister- Dance Remix"...

Reinfeldt vs. Persson

Partiledardebatt. Det var det på TV ikväll. Med en Persson som ansåg sig stå över debattreglerna. Hotad eller bara bufflig? Inte vet jag, men det var svagt av SVT att inte ha en debattledare som kunde tvinga Persson till lydnad.

Debatten då, hur gick den? Perssons budskap gick i princip ut på att alla borde sitta still i båten därför att allt är bra och bättre blir det bara han får fortsätta ha makten. Reinfeldt var verklighetsnära och med en tydlig önskan att varje människa ska få en chans att göra det bästa av sitt liv.

Reinfeldt vann. Trots att Persson böjde och töjde debattreglerna för att få dem att passa honom. Men det är klart, han anser väl sig äga SVT och då borde de ju dansa efter hans pipa...Mer politik. Fokus på Stockholm. Ta en titt på videon
Annika Billström ljuger.

Hinner inte

Blogga. Måste bara. Läsa. En sida till.Uppslukad

Gillar verkligen känslan av att bli helt uppslukad av en bok. Just nu är det Monster av Frank Peretti. Kan bara inte låta bli att läsa den. Herman Lindqvists napoleonbiografi får vänta på att bli färdigläst. Likaså Slumpen är ingen tillfällighet. Skulle ju läsa ut de två böckerna innan jag började på någon ny bok. Gjorde misstaget att läsa lite i första kapitlet. Nu är det kört. Napoleon och slumpen får vänta.

Försäljare

Specifikt de som ringer i tid och otid till hemtelefonen. Har lite svårt för dem. Men inte lika svårt för dem som denna kille. Elakt.

Lovar inte att historien är sann.Bättre förr?

Vissa säger att det var bättre förr. Andra vägrar tro att de kan lära sig något från tidigare generationer och vill helst uppfinna hjulet på nytt.

När det gäller bilar är jag benägen att hålla med den första kategorin. Det gjordes fler vackra bilar lite längre tillbaka i tiden. Då allt inte handlade om att ha lägsta luftmotstånd. Inte sticka ut från mängden för mycket. Då bilformgivningen fick vara individualistisk. Idag är det (nästan) bara sportbilar som är på det sättet. Det var därför som jag förra helgen tog med brorsan till en sportbilsutställning vid
Rosersbergs slott. För att njuta av vackra bilar vars ägare vet att vårda dem. Givetvis var kameran med.

Viper
Dodge Viper

Ventilhatt
Ventilhatten på en annan Dodge Viper.

Ferrari

Ferrari2
Visst var bilarna vackrare förr?

Alfa
Och vissa förstår inte varför jag gillar Alfa Romeo..!Mamma polisen

Kul historia om en kille som höll på att bli lurad på Ebay men klarade sig genom att ta hjälp av bedragarens mamma...

Skulle gärna sett bedragarens min när mamma ringde...
      Onödigt

Efter att jag simmat i onsdags och kom till mitt skåp i omklädningsrummet såg mitt hänglås ut så här:

Lås

Någon hade roat sig med att bryta upp mitt lås och försöka stjäla värdesaker ur skåpet. Skriver försökte. Förövaren misslyckades kapitalt. Plånbok och mobiltelefon låg i ett värdeskåp medan jag simmade. Det enda av större värde som fanns i skåpet var en utomordentlig fickkniv. En sådan man inte får bära på allmän plats men som alltid ligger i ryggsäcken. Ryggsäcken jag har badkläderna i. Samma ryggsäck som används om man ska ut och grilla. Därav kniven i ytterfacket. Men den missade tjuven.

Det enda som hände var alltså att mitt hänglås förstördes. Och att jag blev arg. På korkade personer som ör dumma saker.