Helt otroligt...

...vad mycket folk som hade samlats på Medborgarplatsen igår för att hylla Tre Kronor. Önskar att jag hade varit där.

Fettisdag idag, visst borde det bjudas på semla på jobbet idag? Inte så att jag oroar mig... Egentligen.


Ljuspunkter
- Äta frukost och titta på Top Gear
- Synka telefonen med datorn via Bluetooth
- Semeldag idag. Som sagt.

Mindre ljusa punkter
- Mera snö. Var är våren?
- Sony Ericssons eget synkroniseringsprogram, det som följde med T68i var helt överlägset.
- Långsam dator.
Hur fick du ditt jobb?

Är det någon mer än jag som känner en massa folk som har ett jobb men som inte känner en enda som fått sitt jobb via Arbetsförmedlingen?
Det är inget unikt i så fall. Centerpartiet har presenterat en rapport om AMS verksamhet. Varje arbetsförmedlare förmedlar i genomsnitt ett (!) riktigt* jobb per år. Är du arbetslös och låter AMS leta jobb åt dig? Ge inte upp - byt metod.


Ljuspunkter
- OS-guld till Tre Kronor. Klar ljuspunkt även idag.
- Espresso
- Bokrean pågår, några tips till en som inte handlat än?

Mindre ljusa punkter
- Tio minusgrader på morgonen
- Leverantörer av bänkskivor som inte kan göra en skiva som är 3,65 meter lång.
* Nej, kurser (för att få ner den öppna arbetslösheten) i att presentera sig själv räknas inte. Skattesubventionerade projekt räknas inte heller.

JAAAAAAAAAAA..!!!

Woohhaaaaa! OS-guld i ishockey! Vilken match! Vilken spänning! Helt otroligt!


Ljuspunkter
- OS-guld till Tre Kronor

Mindre ljusa punkter
- Telefonintervju med Göran Persson i TV-studion efter matchen. Han tycket inte att det var särskilt spännande i slutminuterna - hade han somnat i pausen mellan period två och tre? Väcktes han av telefonen inför intervjun? Han kan iaf inte sett på matchen...


Sveriges största "blogg"

Ett vara egocentrisk i en blogg är helt ok. En blogg handlar om just innehavarens perspektiv på tillvaron. Egocentreringen är en del av konceptet på något sätt. Efter att ha sett kvällens deltävling* i schlagerfestivalen är mitt tips till Lena PH att skaffa sig en blogg. Där kan hon breda ut sitt ego bäst hon vill. Snälla SVT, tänk om, ge oss en riktig programledare och ge Lena en skrubb med en dator där hon kan blogga och breda ut sig bäst hon vill.
Kvällen i övrigt bjöd inte på mycket roligt. SM i korta kjolar och fåniga kostymer fortsatte. Schlagermall** 1a*** fungerar fortfarande. Varför kan inte folk**** rösta efter vad som kan tänkas fungera internationellt? typ spela för att vinna..? Och varför tittar jag på programmet? Vet inte... Födsel och ohejdad vana?Ljuspunkter
- OS - ännu ett guld!
- OS-final för Tre Kronor imorgon!
- Vi är bortbjudna imorgon och vi får semlor..!
- Fruns supergoda mat (svärföräldrar på besök).

Mindre ljusa punkter
- Hockeyfinalen är inte över - hur går det med mina nerver?
- Mycket snö kvar, ont om vårtecken...* Ja, jag tycker fortfarande att konceptet med en massa deltävlingar är urfånigt.
** Är det bara vi svenskar som ser det som en schlagertävling? Finalen heter ju faktiskt Eurovision song contest...
*** Vers, refräng, vers, refräng, refräng igen, höjning och ett par refränger till. Allt ackompanjerat av något som låter som ett förprogrammerat komp från någon billig leksaksynt.
**** Själv är jag "soffliggare"

Sport och andra märkligheter

Här har man inte hunnit med bloggen sedan i förrgår eftermiddag och vad händer? Sverige tar TVÅ OS-guld! Anja och damlandslaget i curling tar guld! Helt fantastiskt.

Ovanstående är ett exempel på en av sportens märkligheter. Normalt är mitt intresser för sport ett totalt ointresse. Jag bryr mig varken om Elitserien eller Allsvenskan eller något annat under ett normalt sportår. Men så blir det OS. Kollegorna är fanatiska. Tidningarna sävlar om bragdrubriker. Eller fiaskodito. Och lilla* jag blir sportintresserad. Är glad t.o.m. över att vi har en liten TV i lunchrummet.

En annan intressant sak med sport är snacket. Vi tar OS-guld, Sverige tog silver och så vidare... Men går det illa är det den stackare som hamnat 2 tiondels sekunder efter som hängs ut... Väldigt sällan hör man kommentatorerna ropa: Vi missade och hamnade på åttonde plats... Varför detta "Vi vann" och "Valfritt namn förlorade"?

Ljuspunkter
- OS
- Fredag

Mindre ljusa punkter
- Jag har inte börjat simma. Än.
- Jag har knappt hunnit öppna min 
M3

* Kanske inte pytteliten direkt. Men jag ska börja simma.

Livet är underbart

En guld- och en bronsmedalj i samma final. Helt otroligt!


Och dessutom var jag hemma hos frun på lunchen och fick en fantastiskt god lunch!


Wow!

Björn Lind och Thobias Fredriksson i Sprintfinal! Wow! Garanterat en medalj...  :D

Den som söker han finner

Och ibland finner han lite mer än det han letade efter. Satt och letade efter ett dokument i vår dator när jag hittade en gammal* klassiker, "Manifest för otidsenliga". Det är en text som Johan Hakelius skrev på den tid då han var chefredaktör för Finanstidningen** och den är så bra att jag inte kan låta bli att återge den i sin helhet här nedan:

"Manifest för otidsenliga

Snart har ännu ett år av en allt mer absurd verklighet nått sitt slut. Då börjar ett nytt, som säkert kommer att bli ännu värre. Vi kommer att få uppleva en valrörelse, nya tv-såpor, upplopp på gatorna och upprop på kultursidorna, EU-toppmöten som i värsta fall inte går att skratta åt och kändisar som diskuterar sin bisexualitet, veganism och sopsortering, samtidigt som de viker ut sig i Café, ammandes resultatet av sin insemination. För oss som är queera i ett samhälle där det krokiga blivit straight, behövs något för att stå ut. Ett manifest, kanske.

Ja, vi är dåliga människor. Vi tänker äta skinka, prinskorv och köttbullar under julen utan att be om ursäkt eller känna obehag. Vi anser att även vuxna barn med näsringar som gnäller över maten bör skickas i säng utan julklappar. Till nyår kan det mycket väl bli kalv – förutsatt att köttet är ljust nog.

Den enda gång vi blir intresserade av ordet Attac är när vi i mellandagarna ser det i videobutiken, tryckt på omslag med skjutvapen och snabba bilar. Vi kör gärna själva snabba bilar. Eller stora bilar. Vi anser att vi gör mänskligheten en större tjänst genom att bekämpa cocktaildrickande världssamveten som reser till Rio på skattebetalarnas bekostnad, än genom att bekämpa oss själva, för att leva upp till cocktaildrickarnas deklarationer.

Vi är inte särskilt förtjusta i banker eller hamburgare, men vi krossar inte skyltfönster, bygger barrikader och tänder bål på gatorna för att göra det tydligt. Om man väljer att göra det och i tumulten råkar få huvudet krossat, bli skjuten eller stuka tummen tycker vi att man får stå sitt kast. Gnäller man om det efteråt är det bevis för att man uppfostrats till en bortskämd skitunge. Låter man sina föräldrar gnälla om det efteråt visar man att man fortfarande är under uppfostran för att bli en bortskämd skitunge.

Vi anser att varje ekonom som påstår att det är ett allvarligt problem att staten är på väg att förlora sitt "skatteunderlag" bör sättas att putsa euromynt till dess att staten tar mindre än en femtedel, inte som nu mer än hälften, av våra inkomster. Vi tycker inte att alla som tjänar mer än vi själva gör bör klämmas åt.

Vi förutsätter att varje projekt – politiskt, ekonomiskt eller kulturellt – som motiveras med strävan efter världsfred eller att barnen är vår framtid i bästa fall är överflödigt, men oftast är en täckmantel för något direkt skadligt eller avskyvärt. Vi mår illa när teknokrater och ekonomister talar om för oss att en europeisk federal stat är höjden av utveckling och upplysning. Vi mår lika illa när vi hör fårskinnsvästar och rödstrumpor agitera mot just den europeiska superstaten, trots att de alltid är för alla andra superstater.

Vi anser att varje statlig myndighet som ägnar sig åt att uppfostra medborgarna för deras egna pengar, eller använder pengarna till att göra reklam för sig själva, med omedelbar verkan ska avkrävas återbetalning. De ansvariga generaldirektörerna ska dömas till fiberrik kost och obligatorisk cykelhjälm på livstid.

Vi vägrar att kalla oss feminister för att bli socialt accepterade. Vi tycker inte att pansexualitet är naturligare än heterosexualitet. Vi godkänner inte multikulturalism som en ursäkt för brott, asocialitet eller särlagstiftning. Vi anser däremot att varje människa har rätt att resa fritt och inrätta sitt liv efter eget huvud, så länge det inte sker på andras bekostnad. Det gäller även om man själv vill ta hand om sina barn och råkar vara kvinna.

Vi tycker inte att samtidens viktigaste fråga är homosexuell adoption, men vi ogillar att barn används som ideologiska snöplogar. Vi anser inte att lesbisk insemination är samtidens näst viktigaste samhällsfråga. Vi anser inte att kravet på republik är samtidens tredje viktigaste samhällsfråga. Vi anser i allmänhet att republikaner både är löjligare och klär sig fulare än kungen. Vi är glada att kungen jagar och tycker att Silvia klär i päls.

Vi kallar inte ofödda människor cellklumpar. Vi har större respekt för foster än för liberala ledarsidor. Vi föredrar inte dopade östtyska idrottskvinnor framför Malin Baryard och ser inget heroiskt i att sudda ut könsgränserna med generande hårväxt.

Vi tycker att man ska byta jobb om man är bartender och inte tål cigarettrök. Vi anser att USA-hat är ett tecken på civilisatoriskt självförakt. Vi anser att det är en civilisatorisk plikt att hålla stånd mot amerikanska trender som har att göra med genusteori, hälsofascism, offerdyrkan, minoritetsrättigheter och säkerhetsneuros.

Vi anser inte att mobbare behöver medkänsla, utan en rejäl hurril. Vi tror att människor har en förmåga att välja mellan gott och ont, ett ansvar för sina val och att de som väljer att ifrågasätta om gott och ont finns är onda.

Vi har sedan länge förstått att Svenska kyrkan är en plats för hundhögmässor, homoerotisk konst och allmän kulturradikalism. Vi föredrar en kyrka där det inte är en pinsam belastning att vara religiös.

Vi är, kort sagt, dåliga människor. Om ni tycker det känns jobbigt är det ert problem.

 

Johan Hakelius – som är tjänstledig under januari för att stå ut med de elva månaderna därefter"
Ljuspunkter
- Ny
M3 med posten idag.
- Jag har köpt ett årskort på Fyrishov idag.
- Min fru har sportlov. Det är hon värd.

Mindre ljusa punkter
- En halv fot ifrån ett OS-brons.
- Jag har inte börjat simma. Än.
- Jag har inte sportlov.


* Helt klart en definitionsfråga.
** RiP

Partiledardebatten

Tittade en del på den partiledardebatt som TV4 visade. Det var krävande. Jag har svårt att hantera alla mina (mindre ömma) känslor när Persson breder ut sig i rutan och, utan ett uns av självkritik, förklarar hur bra det är i Sverige. Jag blir genuint upprörd (eller varför inte kränkt?) av att höra Persson tala ner företag, friskolor och förslag för att underlätta köp av hushållsnära tjänster.

Ett par funderingar:
Persson hävdade att våra skolor hör till de lärartätaste i världen. Varför är de då inte bland de absolut bästa? Varför klarar inte 39% av niondeklassare i Västerås av att följa textremsan i ett textat TV-program?

Hushållsnära tjänster, varför så farligt? Syftet är ju inte, som GP antydde, att de välbärgade ska kunna köpa mera eller spara pengar utan att de som idag saknar möjligheten att köpa vit städhjälp ska få den. Jag har svårt att se den flerbarnsfamilj som skulle tacka nej till möjligheten att köpa lite städhjälp om det ekonomiska utrymmet fanns.
En parallell, ROT-avdraget, är det en mansfälla? Är det något som bara gynnar höginkomsttagare?


Ljuspunkter
- Träffa hon som hjälper till med inredningsvalen till nya lägenheten på torsdag
- OS-brons idag
- Radion på min W800i

Mindre ljusa punkter
- Statsminister Göran. Mannen utan självinsikt.
- Kommunisten Ohly
-
Alliansen har inte vunnit valet. Ännu.
- Sportkommentatorer som kalla varje framgång (stor eller liten) för bragd.
Det var bättre förr?

I alla fall när det gäller schlager. Tror jag. Numera har ju schlagerspektaklet omvandlats till SM i korta kjolar kombinerat med SM i ocker.

Inte så att jag är emot förnyelse. Inte alls. Men att sjunga på portugisiska? Sjunger de på svenska i Portugal numera?

En annan sak, finns det inga krav på att texten faktiskt har en innebörd och att den bör kunna fungera i ett lite mer internationellt perspektiv? Jag säger bara Electric Banana Band:

"Jag är en kameleont, en sorts blandning mellan kamel och dront." - den på engelska... Vilken hit! Och om de nu skulle representera Sverige, är det någon mer än jag som tvivlar på att Electric Banana Band saknar kultstatus i övriga Europa?

En annan sak är upplägget. Fyra deltävlingar och en andra chans innan final! Lägg ner. Byt ut. Genast. Rösta två gånger under samma kväll. Gör om, gör rätt.
 Ponera att du håller på en låt och röstar en gång vid varje tillfälle som ges att rösta. Du kan i värsta fall tvingas rösta fem (!) gånger innan spektaklet är över. SVT, ge mig mina licenspengar tillbaka - ni har ju redan ett vinnande koncept för att dra in pengar.


Fri?

Måste bara avreagera mig lite, hur kan SVT hävda att de är oberoende? Ni vet, den där reklamen som SVT gör för sig själva där de hävdar att de står för fri televison. Kanske bara jag som missar att de är ironiska? Känns ungefär lika seriöst som  TV4's smygpropaganda för egna programmet Let's dance när de gör en nyhet av att det programmet är orsaken till att danskurserna i Kiruna är fullbokade...

SVT, när ska ni fatta? Ni är statliga. Inte fria.

God natt!

Och trevlig helg.

Kravlöst

Hos Lallamen hittade jag länken till en krönika om det jag länge hävdat:
Det är ingen idé att köpa KRAV-märkt mat. Varken kvaliteten eller miljön blir bättre.

Ljuspunkter
- OS-silver igår
- Fredag idag

Mindre ljusa punkter
- Någon granne tycks vara besatt av att köra slagborrmaskin på morgon. Turligt nog efter att vi gått upp. Men tredje morgonen i rad..?
- Tre Kronor mot Ryssland. 0-5.
- Maktfullkomlige Persson utan större förmåga att se bristerna i den egna organisationen
- Diska

Att skriva rubriker är inte lätt

Speciellt inte om man är webbredaktör på DN men inte ensam om att posta nyheter...

DN_OooopsI have seen the light

Eller början till vår nya lägenhet för att vara mer exakt. Här är den:

Lgh1

Fönstren vid hörnet är våra köksfönster. Det lilla fönstret hör till badrummet och fönstret till vänster om det hör till det ena sovrummet. Tror att jag upplever något smått hisoriskt: Våren är inte ens här och jag längtar till senhösten. Ska bli otroligt skönt att flytta in i en ny lägenhet.


Ljuspunkter
- Ytterväggarna till vår lägenhet är på plats
- OS-brons idag.
- Persson och Freivalds i KU-förhör imorgon.
- Två OS-guld igår.

Mindre ljusa punkter
- Räntan tycks ju bara peka uppåt...
-
Jobba jämnt på SVT

Igår

Det var ju, som bekant, Alla hjärtans dag igår. (Tack Kärin för ditt försvar av denna dag.) Jag bryr mig inte om att en massa smarta PR-människor får svenska folket (män i synnerhet) att köpa mer rosor än blomsterhandeln kan prestera och mer choklad än vad en godissugen femåring kan fantisera om. Jag gillar det. Gillar att visa min fru kärlek och uppskattning. (Vilket man givetvis ska göra avsevärt oftare än en dag om året.)

Igår var det myskväll med Kycklingsallad med grillade grönsaker och Tiramisù som trevlig avrundning. Och givetvis köpte jag rosor.


Något helt annat:
Jenz, varför ha en blogg utan att skriva?
Höjden av ironi?


Ljuspunkter

- Kylan har släppt sitt grepp över staden.
- Vi har Tiramisù kvar till ikväll.
- Två OS-guld igår.

Mindre ljusa punkter
- Kvaliteten på röda rosor Alla hjärtans dag.

Jag erkänner...

...att jag någon* gång har stavat något ord lite galet när jag postat mina inlägg här. Och jag gillar det inte. Tur att man kan korrigera i efterhand.**

Men hur skulle det kännas att vara den som lagt ut följande slinga längst ner i bild på
Eurosports OS-sändningar:

Läs mer på www.eurosort.com

Jag bara undrar... Tror att ett visst företag upplever ökat antal träffar på sin webb...* Ok, ok... Flera stycken gånger.

** Nej, jag tycker inte att det är fel att korrigera i efterhand.

11-0

Italien har mycket bra men de saknar hockeyspelare. Iaf kvinnliga sådana. Och jag som inte ens bryr mig om damhockey.

På tal om Italien, Lallamen tipsade om en fantastisk blogg för alla som gillar italiensk mat.

Ny dag

Var trött imorse. Men soluppgången var fin:

Soluppgang


Lovar inte att fortsätta med regelbundna soluppgångsbilder. Sover hellre lite längre framåt sommaren...


Ljuspunkter
- Jag är vaken.
- Alla hjärtans dag imorgon.

Mindre ljusa punkter
- Måndag. Normalt är de ok men idag är jag trött.
- Kallt ute.

Helgen som var

Fort gick den. Helgen som var. Fast det gör den ju allt som oftast. Tar slut snabbt. Här följer en kort summering:

Fredag
Efter att vi (jag och frun) lagat och ätit
hamburgare* och klyftpotatis som lite afterwork-mys fick vi sällskap av Kärin och Jonas (som, mig veterligen, inte bloggar*). Det blev fika, gemenskap och OS-invigning på TV. Vissa inslag i invigningsceremonin gör mig otroligt glad och tacksam över att inte vara kulturjournalist. Tänk att behöva uttolka en modernistisk balett (typ). Eller läsa in något stort och fint i människor med jätteballonger runt huvudet. Men backhopparen och tändandet av elden var storslaget, snyggt och häftigt. Och Pavarotti var inte bara stor utan bra också.

Lördag
Jobbade. Sov. Åt.

Söndag
En god vän tar hand om sin systers hus (Vilket hus! BTW) medan de är bortresta och hon bjöd ut oss + lite fler vänner på en härlig eftermiddag/kväll. God mat, härlig gemenskap och lite filmtittande.

Och nu så är det måndag snart. Igen

Ljuspunkter
- Surrond-ljud
- Liquid smoke - Burger King, släng er i väggen!
- Alla hjärtans dag på tisdag

Mindre ljusa punkter
- Korta helger
- Att förlänga helgen genom att sova mindre ger negativa bieffekter...* Recept på supergoda hamburgare (från TV4+):
2 (STORA) portioner
400 g  nötfärs
1/4  tsk  Liquid smoke (rökessens på flaska)
2 klyftor vitlök
1 ägg
tabasco
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 skivor cheddarost (gärna amerikansk färdigskivad för burgare)
2 stora hamburgerbröd (med sesamfrön)
2  msk  majonaise
2 stora salladsblad
1 tomat
1/2 rödlök 
Saltgurka

Gör så här:
1. Blanda färsen med Liquid smoke, riven vitlök, ägg, tabasco salt och svartpeppar.
2. Forma färsen till 2 burgare och grilla dem i en het (jättehet) grillpanna, cirka 3 minuter på varje sida.
3. Lägg på en skiva ost så fort du vänt dem.
4. Låt burgarna vila lite på en tallrik och grilla bröden.
5. Lägg lite sallad på bottenbrödet, skivad tomat och lök, burgare och bröd.
6. Servera med pommes, cole slaw och saltgurka skuren i stavar.

** Varför bloggar förhållandevis få killar?

Varför Italien?

Så här i OS-tider är det lätt att ägna några tankar åt Italien. Det kan omöjligt vara rättvist att Italien har fått så mycket av livets goda:

* Espresso - svart, stark och med gyllenbrun crema
* Maten - fick jag bara välja ett kök skulle det bli det italienska
* Tiramisù - ingår i maten men världens godaste dessert förtjänar en egen punkt...
* Bilarna - hur kan så många av världens vackraste bilar komma från ett enda land? Ferrari, Maserati, Lamborghini, Alfa Romeo, Bugatti, Pagani...
* Kläderna

Det är ju tur att vi lever i ett globalt samhälle... Någon italienare som vill byta lite svenskt skattetryck mot en riktigt fin espressomaskin?Ljuspunkter
- Bokrean startar snart. Som sagt.
- Tävlingen Årets kock visades på TV4 igår
- Fredag

Mindre ljusa punkter
- Snö. Alldeles för mycket snö.
- Bilen ska servas. Kostar pengar.

*lyckligt leende*

Har tittat på Top Gear denna morgon. I alla fall en del av måndagens program. Man kan ju bli glad för mindre. Känner mig som ett barn i en leksaksbutik. Måste bara delge er ett citat angående en amerikansk bil som påstods ha lika bra väghållning som en bra europeisk bil:

No, I am sure it can handle like a European car. Even in the same way that Keanu Reeves can do en English accent. Right up to the moment he calls someone “dude”.


Hittade ett blondinskämt hos Lallamen som var riktigt bra. Och jag som sällan brukar uppskatta dem. Där ser man.

*suck*

Tittade på programmet Jobba jämt, som jag skrev om imorse. Är dettta det bästa SVT kan komma på för att förbättra världen? Låta två konsluter, helt utan känsla för företagande, försöka omforma en KappAhl-butik för att göra den mindre "könssterotyp"...
 
De lyckas, med god hjälp av två proffesionella butiksinredare, engagera personalen att skapa en festavdelning med både herr-, dam- och barnkläder. Hela den satsningen sågas dock av jämstäldhetskonsulterna eftersom butikschefen inte ville sätta damtröjor på herrdockor och envisades med att hålla herr- och damkläder åtskilda inom festavdelningen.

Jag finner inga ord för att beskriva min upprördhet över dessa politiskt korrekta programledare som bara pratar ner butikschefen och tjatar om att ta bort könstänkandet osv...
Ska sluta skriva om programmet efter en sista stilla undran: Varför klädde sig den manliga programledaren i en klassisk herrkostym med tillhörande skjorta och slips och inte i en chic damblus med en lite sidenscarf runt halsen?


Inte nog med ovan nämnda TV-program, i kvällens Aktuellt-sändning fanns det ett inslag om arbetskraftsinvandring. Eller mera att den, av socialdemokraterna, befarade arbetskraftsinvandringen och sociala turismen uteblivit. I ett inslag från arkivet fick vi höra Göran Persson uttala sina farhågor för att sedan i nutid få frågan om han, med facit i hand, ångrade sina uttalanden. Men inte gjorde han det. Istället stod han fast vid att det finns en risk att andra europeer söker sig till Sverige för att ta del av vår sociala välfärd och att det är något vi måste skydda oss mot.
Har den mannen någonsin erkänt ett fel?


*suck* Vissa TV-kvällar är inte hälsosamma...Ljuspunkter
- Bokrean startar snart
- Det finns TV-kanaler som staten inte driver
- Jag har fortfarande inte sett
Top Gear från i måndags

Mindre ljusa punkter
- Det ska visst komma mera snö...
- Något är skumt med varmvattnet i lägenheten, det blir bara lite mer än ljummet...
- SVT
- Göran Persson

Vad gör dina licenspengar?

Mina TV-licenspengar sysslar, mot min vilja, med att fostra Sveriges befolkning till politiskt korrekta och från könsmaktstrukturer befriade feministiska nickedockor.

Ikväll visar SVT ännu ett avsnitt av det statliga uppfostringsprogrammet
Jobba jämnt. Konceptet går ut på att två jämställdhetskonsulter, som givetvis saknar kontakt med verkligheten, besöker företag för att påvisa hur hemska och ojämställda de är. I kvällens avsnitt besöker de en klädbutik.

Flera intressanta frågor att tas upp under kvällen, konsulterna tycker bland annat att kläderna inte borde hängas upp efter kategorierna herr- och damkläder utan lite mer jämnlikt. Alla tröjor borde tex hänga tillsammans. I jämlikhetens namn. Hur hade de tänkt lösa det faktum att mäns och kvinnors kroppar ser olika ut? Tvångsbehandling med hormoner tills vi alla blir androgyner?

En annan ojämnlikhet som tas upp är att personalen i genomsnitt lägger mer tid på manliga kunder än på kvinnliga. Beror det på en hittills oupptäckt könsmaktstruktur? Eller på att fler män än kvinnor ogillar att köpa kläder och vill ha hjälp för att få det hela avklarat så snabbt som möjligt? Vad är lösning? Skära ner på basämnena i skolan och införa lite mer flärd och mode på schemat?

När jag läser om sådana program som Jobba jämnt får jag en helt otroligt stor förståelse för de som trotsar statens påbud och struntar i TV-licensen.


Ljuspunkter
- Hembakade semlor
- Latinamerika vände igår

Mindre ljusa punkter
- SVT som fostrare av goda medborgare


Bojkotta Google!

Vill bara påpeka att det är läge för alla islamister att bojkotta Googles bildsökning. Eller varför inte hela internet? En sökning där ger en massa träffar varav vissa faktiskt ser ut att föreställa någon som skulle kunna vara Muhammed. Profetvarianten alltså, ingen annan av alla de andra som bär det namnet (168 stycken bara i Sverige enligt SCB). Vissa av bilderna ser dessutom ut att vara ganska gamla. Är detta avbildande något som pågått i smyg en längre tid utan allmän kännedom?

Till alla islamister som upprörs över internet:
Stäng av det!


För lite mer seriöst tankestoff rekommenderas Dick Erixons senaste inlägg och den artikel i Affärsvärlden som han refererar till, Karikatyrerna har inget med oroligheterna att göra.


Att diska eller blogga?

Det är frågan. Imorse diskade jag. Inte bara frukostdisken utan en massa disk som var kvar sedan igår kväll. Det var då jag insåg det. En av de bästa sakerna med den nya lägenheten är den diskmaskin som kommer att finnas där. Bäst  är förstås att vi äger den. Eller vi och SBAB i ett nära samarbete. Typ.

I vilket fall som helst hade det varit mycket roligar att bara plocka ur diskmaskinen på morgonen. Hade hunnit blogga också.

Vi hade gäster igår och med viss
inspiration har jag bestämt mig för att delge er både meny och recept:

Förrätt
Bruschetta*

Varmrätt
Filégryta med lök och svamp som serverades med Chèvregratinerad potatis

Dessert
Tiramisù**

Allt smakade utmärkt (IMHO) och det var inte särskilt svårt att tillaga.

* Bruschetta har jag inget särskilt recept på men gör så här typ:

1. En skiva lantbröd (något ljust bröd som skulle kunna komma från Italien...) per person.
2. Rosta brödskivorna i ugnen eller gör som jag brukar: Grilla dem på båda sidor i en grillpanna.
3. Gnugga ena sidan av de rostade bröden med en vitlöksklyfta.
4. Lägg en hög med tärnade tomater blandade med lite färsk basilika på varje brödskiva. Ta tomater av bästa klass som verkligen smakar tomat.
5. Strö över lite salt
6. Ringla över lite olivolja - här är det läge att använda en lite finare olja om man har någon hemma.
7. Garnera eventuellt med ett par basilikablad innen servering.


** Tiramisù

Tiramisù
4 portioner

Ingredienser:
2 dl starkt kaffe
1 msk socker
3 cl marsalavin (tex 8403)
12 savoiardikex
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk florsocker
250 gr mascarponeost
Fint riven mörk choklad eller kakaopulver till garnering

Tillagning:
Blanda kaffet med sockret och 2 cl marsalavin. Doppa kexen hastigt i kaffet och lägg ut dem i en större eller i fyra mindre formar. Vispa ihop äggulor och florsocker med mascarponeosten och resterande marsalavin. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Fördela smeten över kexen och strö över chokladen eller kakaopulvret. Ställ in formen i kylen, minst ett par timmar eller helst över natten.

Resultatet kan se ut ungefär så här:
TiramisuLjuspunkter
- Tiramisù. Helt objektivt sätt, det är världens godaste dessert.
- Förkylningen är över
- Det är inte -14 grader celsius ute just nu.

Mindre ljusa punkter
- Snö. Jag vill ha vår. Nu.
- Det är ca 10,5 månader kvar tills vi har diskmaskin.
- Latinamerika går neråt

Välja badrumsinredning

Vi håller på att köpa en nyproducerad lägenhet. En positiv sak med det är att vi får vara med och påverka inredningen i lägenheten. I exempelvis badrummet. Men varför har de krånglat till tillvalen maximalt? Så här är det:

IDO - levererar det handfat som sitter i orginalutförande samt en enkel vit kommod som finns som tillval.
Svedbergs - levererar det (inte så snygga) skåp som sitter ovanför handfatet i orginalutförande.
Vedum - levererar två olika kommoder, en i vitt och en i ek, som finns som tillval.

Den konsult som sköter inredningsvalen åt byggföretaget rekommenderar Svedbergs därför att de har bäst priser hos dem. Men varför kommer då orginalhandfatet och alla alternativ i tillvalskatalogen avseende badrumsinredning från andra leverantörer? Kunde de inte ha gjort det enkelt för oss som köper? Men inte, här ska man bläddra i kataloger och be om priser på olika varianter från olika leverantörer. Kunde det inte ha funnits både en kommod och ett matchande spegelskåp i tex ek i tillvalskatalogen? Men det var väl ingen som tänkte på det... Kanske kan jag söka jobb som konsult åt byggföretaget till nästa gång de sätter ihop en tillvalskatalog?

Blev valet enklare när jag fick reda på att vi kan köpa både Vedum och Svedbergs via mitt jobb? Till inköpspris typ. Näe.
Någon som vill köpa ett vitt badrumsskåp med belysning och ett handfat i höst? Båda har varit monterade men är oanvända.


Ljuspunkter

- Att vara gift.

Mindre ljusa punkter
- Fortfarande förkyld.

Skrämmande paralleller

Läste precis i Dick Erixons blogg där han drar paralleller mellan hur chefredaktörer i Tyskland sparkades under mellankrigstiden och hur två chefredaktörer har sparkats nu i samband med publiceringen av de omtalade Muhammed-karikatyrerna. Under mellankrigstiden började tidningar att ägna sig åt självcensur när det gällde att skriva om Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei eftersom de utsattes för hot. Samma sak ser vi idag. Otäckt.
Men inte ska väl de som larmar högst och hotar mest få vinna denna gång?

Vart är fjärrkontrollen?

Vår TV har en fjärrkontroll. Bekvämt. Fjärrkontrollen har en röd knapp (+ flera andra). Den röda knappen är min favorit. Man kan stänga av TV:n med den. Och plötsligt få tid över till annat. Som att umgås. Sova. Städa. Blogga. Ja, du fattar säkert...

Just nu önskar jag att vissa företeelser hade en sådan röd knapp:

Upprördheten över kyrikatyrbilderna av Muhammed som Jyllands-Posten publicerat. Tänk om det bara gick att stänga av alla dessa fanatiker. Tänk om de istället kunde uppröras över bristen på demokrati* och yttrandefrihet i de islamistiska länderna? Kanalbyte typ.

Min förkylning. Jag brukar aldrig vara så sjuk att jag är hemma från jobbet. För två veckor sedan var jag hemma tre dagar i sträck. Illa. Nu känns det som att den förkylning jag fick i mitten på december är på väg tillbaka en tredje gång. Jag vill stänga av den. Nu.


Ljuspunkter

- De goda pajer som frun har lagat ikväll. Ser fram emot morgondagens matlåda.

Mindre ljusa punkter
- Känner mig lite förkyld. Som sagt.
- Kunde haft två VIP-biljetter till GE-galan ikväll. Om bara vår (jobbets) säljare från GE skött sig.


*Att Hamas vinner ett val i "Palestina" räknas inte som demokrati.

Däst och upprörd

Däst. Ett ord som, på ett utmärkt sätt, beskriver mitt tillstånd just nu. Att inleda en trerätters middag där förrätten serveras ca kl 21 kan medföra att man känner sig lite seg dagen efter. Men gott var det. Alltihop. Från kalixlöjromen med västerbottenpaj via lammfilén till den avslutande äppelcheesecaken.


Bilderna i Jyllands-Posten och dess efterspel
Börjar inte detta att få helt orimliga proportioner nu? Jag bara undrar. Hade tänkt att skriva en massa tankar och funderingar här men tiden räcker inte denna morgon. Istället blir det några länkar med tillhörande kommentarer:
De slänger inte ut skattemiljarderna - Hakelius noterar att man från palestinskt håll talar om att slänga ut bla svenskar men inga ord om att också kasta ut svenska bidragspengar.

Danska muslimer ljuger om teckningarna - artikel i GP från igår med skrämmande fakta. Bla har en dansk imam i BBC visat upp en teckning med Mohammed porträtterad som en gris och påstått att den publicerats i Jyllands-Posten. Vilket den inte alls har. Skrämmande.

Rasismens moderna tryne - Amina Ek, Mehmet Kaplan, Bashy Quraishy (Verksamhetschef Centrum mot Rasism, Presstalesman Sveriges Muslimska Råd , preisdent i Enar och ledamot i EU-kommissionens High Level Group for Integration) hävdar på SVD/Brännpunkt igår att allt detta är ett utslag av islamofobi. De presenterar även ett, i mina ögon, ganska otäckt åtgärdsprogram mot islamofobi på tio punkter. Jag bara undrar vad de tänker göra åt det faktum att det i många muslimska länder är mer eller mindre förbjudet att äga en bibel. Ett tiopunktersprogram mot "kristofobi" kanske?


Något helt annat, hoppas att ni lyssnade på Lantz i P3 igår runt lunchtid. Att höra Johan Hakelius försvara ordet "dandyelegans" - ett ord som Svenska Akademin ska stryka ur kommande upplaga av SAOL - var ett sant nöje. För er som missade det kanske det dyker upp här bara Lantz får till sitt ljudarkiv.


Lev väl!

Gott och blandat

Nyklippt. Mätt. Belåten. That's me.

Att klipppa sig är fantastiskt. Bli schamponerad. Masserad i hårbotten. Ta det lugnt. Småprata med frisören. Komma därifrån nystylad. Trist att det är så dyrt.

Måste bidra med två citat från det avsnitt av Top Gear som jag såg på morgonen:
"You see the body and you think it's going to be as advanced as mud." - om en
Weismann MF3 (ny bil som ser gammal ut, typ)
"With a car like this, Val Kilmer can be in the movie and you still wanna see it." - de hade batmobilen från Batman Begins i studion.


Något helt annat. Titta på denna bild:
Skylt

Är det bara jag som läser skylten som "Kebab", "Vegetarisk kyckling", "Falafel"? Har de vegitarisk mat kunde det väl ha stått just "Vegitariskt" med ett "t" på slutet. Eller? Man kunde ju också ha tänkt sig en annan ordning på orden. Men inte. Den firma som gjorde skylten borde haft någon form av skyldighet att förklara att orden kan läsas på ett felaktigt sätt. Även om de har olika färger. Eller begär jag för mycket?
Slutligen vill jag bara påpeka att jag inte har något emot kiosken i sig, ägaren, hans verksamhet eller liknande. Jag hoppas att det går bra för honom. Vi behöver alla småföretagare som finns, oavsett brasch.


Är det överambitiöst att tina upp en semelbulle, vispa grädde, mala mandel, göra mandelmassa och montera ihop detta till en semla?


Ljuspunkter


- Nyslipade köksknivar
- Förkläde när man lagar mat. Det är INTE fjolligt att, som kille, använda ett förkläde. Iaf inte om det är svart och pryds av loggan från ett välkänt knivmärke.

Mindre ljusa punkter
- Laga mat till sig själv. Funkade bra när man var singel men är trist nu.
- Att jag inte är en av de VIP-gäster som är med på dagens förhandsvisning av nyal Alfa Romeo 159


I feel good

Vilken morgon! Äta frukost med frun. Skjutsa henne till jobbet. (Eftersom jag inte har en sådan här för eget bruk och vill ha bilen var det enda alternativet.) Komma hem igen. Läsa tidningen.

Sedan var det dags för förmiddagens högtidsstund. Top Gear. Detta motormagasin från BBC är det absolut bästa som visas på TV just nu. Prison break, Commander in chief, Vita huset - glöm det. Top Gear kör i cirklar runt dem alla. Med bakhjulen spinnande och skapandes svarta sträck i asfalten. Om min TV-tablå bara hade ett enda program per vecka skulle det vara Top Gear. Ja, ni fattar kanske nu...

Varför är det så bra då? Underbar brittisk humor. Underbar brittisk engelska. Massor av attityd. Massor av bilar som kostar mer än vad jag tjänar på ett år. Som körs värre än vad jag plågade min gamla Volvo (som helt saknade värde i pengar). Och programmet är inte speciellt grabbigt. Bara väldigt underhållande.

Så därför: I feeeeel good


Dagens bild:
Kycklingsallad
Gårdagens kycklingsallad med färska mango och kycklingfilé som stekts och puttrat i lite vin. Smakade bra. *imho*


Ljuspunkter

- Jag är kompledig. Hela dagen.
- Ska åka och klippa mig. Nu.
- Bowling och mat ikväll.

Mindre ljusa punkter
- Min fru är inte ledig idag.
- Respektive är (fortfarande) inte medbjudna imorgon kväll
- Top Gear sänds bara en gång i veckan.