Gissa och vinn!

Vad föreställer nedanstående bild?

image194

Svaret kommer mot slutet av helgen...

Tävlingen då? Vad kan man vinna? Respekt och ära. Torde vara gott nog.

Bloggtips

Gillar du, som jag, hamburgare? I så fall bjuder jag på ett bloggtips:

Bisonburgers

Numera vet jag vart jag får tag på en bra burgare i Amsterdam.

Undrar för övrigt vad min egen variant av Leilas Smokey Burger de Luxe skulle få för betyg?

 

Montera mera

Monterade vår nya bilbarnstol, en Britax Hi-Way, idag. Inte helt enkelt. Trots att jag, som förberedelse, läst instruktionen innan jag började montera och hade instruktionsboken tillgänglig under monteringen tog det dryga 30 minuter. Fick enorm förståelse för alla föräldrar som inte vill plocka bort en barnstol för att kunna skjutsa några fler vuxna...

Väl på plats satt den i alla fall riktigt bra. Nu är det bara att hoppas att lillkillen trivs lika bra i denna stol som han trivdes i, det numera urvuxna, babyskyddet. Provsittandet hemma i vardagsrummet gick i alla fall bra:


 
 

Gott gotti gott gott

Vi hade vänner på besök för lite melodifestivalmys. Frun hade lagat en fantastiskt god kycklingsallad som serverades med tzatziki och hembakat bröd. Efter det blev det pralinsemifreddo efter recept från Jamie Olivers första kokbok. Smakade inte helt fel det heller, i alla fall inte om man, likt mig, gillar sötsaker. Nymalet presskaffe blev som pricken över i till det söta.

När det gäller melodifestivalen, vilka är det som röstar? BWO vidare. Kanske inte oväntat men jag orkar bara inte med dem. Att Eskobar inte gick vidare men tre tjejer med för små klänningar och trist musik klarar sig visar hur konstig tävlingen är.
 


Offer eller ej?

Skrev för en liten tid sedan om Pär Ström. Killen har inte tystnat utan fortsätter att ifrågasätta den feministiska debatten och hur män respektive kvinnor framställs i olika situationer.
Härom dagen skrev han på SVD Brännpunkt under rubriken Kvinnor görs till offer om hur media systematiskt gör kvinnor till offer - oavsett om de är det eller ej. Flera exempel ges, bland annat detta:

"Tidningen Metro skrev nyligen över hela förstasidan: "Sms-lån är den nya kvinnofällan". I en ruta lyftes ett citat ur texten fram som särskilt viktigt: "Det är framför allt unga kvinnor som tar de här lånen och inte kan betala igen dem".

Men i det finstilta (som långt färre läser) framgick att kvinnornas andel av obetalda sms-lån är 44 procent. "Kvinnofällan" är alltså en mansfälla."

Vad vinner Metro på att vinkla artikeln på det viset? Får journalisten "credd" av sina politiskt korrekta kollegor? Kanske är det bara så att journalisten är riktig kass på matematik och inte inser att om 44 procent är kvinnor så är andelen män större? Man kan ju hoppas - känns bättre att ha korkade journalister än sådana som låter ideologi stå över sanning.
 
 


Festlös helg

Den kille som tänkte stärka helgens kassa genom att råna Swedbank på Wieselgrensplatsen i Göteborg i eftermiddags blev grundligt besviken. Kunderna i banklokalen övermannade honom och satte sig på honom tills polisen kom.

Nyheten finner du här:
SVD
Aftonbladet
GP


Humor

warpdrive.se hittar man en hel del skön, bitvis nördig, humor. Exempelvis denna:

<FreddiGredd> Blir lika nöjd varje gång jag tänker på att alla barn som föds i göteborg i år blir 08:or.
 
 

Sega blogg

Föregående inlägg skrevs igår kväll vid 22-tiden. När det skulle publiceras slutade Blogg.se att fungera. Turligt nog hade jag kopierat texten till Word och kunde därför rädda den...

...men jag bli inte mindre sur på Blogg.se för det. När kommer ni med en exportfunktion till Blogger, Wordpress eller liknande?

Och nej, jag är inte så galen att jag går upp extra tidigt bara för att skriva detta. Råkar bara ha en liten son som tröttnade på att sova strax efter 06:00...

Ha en bra dag!

Patetiskt Plus

Tittade lite på Plus igår kväll - programmet vars målgrupp till stor del verkar vara sådana som inte kan köpa en vattenkokare utan att ringa kommunens konsumentvägledare för att fråga vilken modell de ska ha. Programmet igår handlade inledningsvis om det fenomen som brukar kallas Hem-PC (se inslaget här).

De pratade med en man som var "lite bitter" över att staten ändrat på skattereglerna för Hem-PC efter det att han ingick ett avtal med sin arbetsgivare. Denne, lite bittre, man var på intet sätt intellektuellt efterbliven utan han jobbade som tjänsteman på SCB. Killen borde alltså kunna vara kompetent nog för att räkna lite och dra lite slutsatser. Nu satt han här i TV och var bitter över att hans bärbara skulle kosta honom drygt 10 000 kr istället för de dryga 5 000 kr som han räknat med - nu kunde man ju köpa en ny dator för 5 000 kr. Låt oss klargöra vissa saker när det gäller hans dator:

* När han fick hem datorn 2006 var den troligen värd ca 15 000. (Togs inte upp i inslaget.)
* Samtliga erbjudanden om Hem-PC som jag studerat har inkluderat programvara för 4-5 000 kr. (Togs inte upp i inslaget.)
* Telefonsupport och en treårig försäkring ingår även det normalt. (Togs inte upp i inslaget.)
* Han har haft (nytta av) datorn i två år. (Togs inte upp i inslaget.)
* Nu är han bitter över att en ny bärbar dator kostar 5 000 kr. (Togs upp i inslaget.)

Han är alltså bitter över att han betalar drygt 10 000 kr för datorutrustning som, när den skaffades, var värd minst 19 000 kr. Vidare är han bitter över att om han varit utan dator i två år så kunde han köpt en dator för 5 000 kr, dock utan det Office-paket som alltid brukar följa en Hem-PC och som idag kostar minst 1 100 kr (hem- och studentlicens) samt utan treårig försäkring och telefonsupport. Patetiskt är bara förnamnet.

Det blir bättre. Han kan "inte förlika sig med" att regeringen gett sig på "gamla avtal" när de sommaren 2006 ändrade sättet för beskattning av Hem-PC. Men hallå?!? Ingen har, mig veterligen, ingått ett avtal med regeringen för ett köp av en Hem-PC - det är ett avtal du ingår med din arbetsgivare. Om du oroar dig för ändrade förutsättningar kanske du inte ska skriva på om det inte finns en punkt i avtalet som låter dig bryta avtalet om förutsättningarna drastiskt förändras (av exempelvis nya skatteregler)? Vem köper ett hus och skyller sedan på banken eller mäklaren när Riksbanken justerar räntan? Eller en bil och skäller på bilhandlaren för att vägtrafikskatten ändras? Du kalkylerar med sådana faktorer. That's life.

Plus bevisade än en gång att de gärna går gnällspikars ärende och att de mer än gärna försöker framställa vår regering i dålig dager - den är ju inte längre socialistisk...

Avslutningsvis, det finns även bra reportage i Plus. De råkar bara vara i minoritet.
 
 

Sydafrika

Bättre sent än aldrig. Sägs det. Nu kommer den alltså, drygt två veckor efter min hemkomst kommer reseberättelsen. Min vecka i Sydafrika. Dag för dag.

Dag 1 (28/1)
Resdag. Inte mycket att skriva om. Vi flög från Arlanda på eftermiddagen. Resan gick via Heathrow till Kapstaden. Bara att konstatera, det finns skönare platser att sova på än i en flygstol i ekonomiklass...

Dag 2 (29/1)
Ankomst. Någon plusgrad och jämngrå himmel hade bytts ut mot 30-gradig värme och klarblå himmel. Bilder från första dagen:
       

     

   
1. Ett bostadsområde i Kapstaden med en, för svenska ögon, annorlunda färgsättning. Efter hemkomsten såg jag ett nästan identiskt foto från samma plats i en av fruns Plaza Interiör. Reportaget handlade om färgsättning.
2 & 3. Klart man ska ha en välkomstorkester när man kliver av bussen...
4. Uppe på
Signal Hill fick vi möjligheten att tvätta av oss resdammet innan vi kastade oss över den delikata lunchen som stod uppdukad där.
5, 6 & 7. Lunch. Fantastiskt gott. Sköljdes ner med kopiösa mängder färskpressad juice.
8. Under lunchen njöt vi av utsikten mot Kapstaden och
Table Mountain.
9. Efter att ha checkat in på hotellet tog vi (jag och kollegan som jag delade rum med) en promenad ner till hamnen där vi såg dessa sälar.
10. Middag vid havet den första kvällen. Självklart (?) välkomnades vi av en kör.
11. Vackra vyer omgav oss.Dag 3 (30/1)
Stranden nästa. Insåg att jag inte var riktigt i form för Beach 2008. Men vem bryr sig?
     
1 & 2. Vi började med en brutalt häftig tur med ribbåtar. Helt sjukt kul. Som snabbast färdades vi i 55-60 knop - ungefär motorvägsfart i Sverige.
3. Mat skulle vi ha även denna dag. Buffé med grillat kan aldrig vara fel.
4. Vissa fick ångest av maten och försökte göra något år det. Själv låg jag i en solstol och läste en bok. Det inbjudande vattnet gjorde sig bäst som bakgrund - det var cirka 12 plusgrader där trots dryga 30 i luften...

En liten videosnutt från båtturen:
 


Dag 4 (31/1)
Godahoppsudden nästa.
     

       
1. Det byggs en del i Kapstaden... (Utsikt från hotellet.)
2. Självklart tog vi denna väg...
3. Vägen bjöd på en fantastisk utsikt ut mot atlanten.
4 & 5. Framme vid Godahoppsudden.
6. På väg upp till den fyr som står på toppen av udden.
7. Where do you want to go today?
8. Fyren
9. Utsikten


Dag 5 (1/2)
Steg upp tidigt. Klockan 05:30 stod väskan utanför hotellrummets dörr och jag var på väg ner till matsalen för att äta frukost. Vi skulle flyga till Johannesburg på förmiddagen för att sedan åka buss några timmar till Entabeni Game Reserv. Det var safaridags!
     

     

 
1. Öppna jeepar ska det vara på en riktig safari.
2 Väskorna fick bärhjälp ända fram till dörren. Rummet låg på kanten av en ravin ute i vildmarken.
3. Vår guide.
4. Antilop. Okänd sort.
5. Gnuer i sikte
6. Noshörning på spåret.
7, 8 & 9. Noshörningar, de som var närmast var bara cirka 10 meter från bilen. Man hörde hur de betade...
10. Vattenfall. Inte elbolaget alltså.Dag 6 (2/2)
Ännu en tidig morgon. Safarin startade klockan 6. Varför vila när man har chansen att titta på lejon..? Dagen bestod av safari, lunch, buss tillbaka till Johannesburg, väntan på flygplatsen och hemresa.
     

     

     
1. Morgonstund...
2. Vackra vyer följde oss hela safarituren.
3. Första kontakten med ett lejon. Han låg max 10 meter bort. Han kan anfalla med en hastighet på 20 m/s...
4. Antiloper av något slag.
5. Fler lejon.
6. Middag i sikte.
7. Brutal backe. Helt omöjlig att göra rättvisa på bild - det lutade 43 grader i det brantaste partiet.
8. En apa vid platsen där vi skulle äta vår lunch.
9. Fjäril som villigt lät sig fotograferas.
10 . På väg hem
11. En rak väg är en bra väg.
12. I kategorin "Vägskyltar som sällan skådas i Norden".Dag 7 (3/2)
Hemresa. Tämligen ointressant. Var sjukt trött. Det var riktigt skönt att komma hem och få träffa frun och lille sonen igen.
 
 
Långt blev det visst. Men det var en fantastisk resa. Det är fortfarande lite svårt att förstå att jag faktiskt var där och upplevde allt det som bilderna visar.
 
 

Ikväll gäller det

Deltävling nummer två i Melodifestivalen. Undrar om Svenska folket återfått sitt förstånd till ikväll? Förra veckan gav de ju Christer Sjögrens patetiska bidrag en biljett direkt till finalen. Fattar inte vad som hände... Fortsätter det på den vägen borde kanske TV4 ta över det hela? Slå ihop Melodifestivalen och Idol i någon slags mix. Juryn, med Swartling i spetsen, får bestämma vilka som går till final och först där får folket vara med med sina bedrägliga telefonröster.
Uteblivna röstningsintäkter från deltävlingarna kompenseras enkelt med feta reklamintäkter.

Dags att bänka sig...

Stans godaste

Alla hjärtans dag. Det förpliktigar. Lite gott att äta. Denna gång blev det färska räkor, aioli och hembakat bröd. Inte alls tokigt.

Mellanlandade med ett par handgjorda chokladpraliner.

Sedan kom finalen. En av fruns hembakade semlor och lite nymalet presskaffe till den. Skulle tro att jag ätit Uppsalas godaste semla ikväll. Tack käresta!
 
 
 


Läsvärt

När de egna skriverierna inte hinns med får man tipsa om andras:

Metro:
Kristen höger - visst låter det läskigt!

Dick Erixon: Danska tidningar visar kurage och respekt för yttrandefriheten, Muhammedteckning i SVT!

En ny nivå

Sedan ett par dagar ser det ut såhär i köksbänkens kaffehörn:Vår Moccamaster har fått sällskap av 7,5 kg kaffekvarn, den har dessutom fått lite konkurrens av en presskanna.

Kvarnen är en Anfim Best och med dess hjälp når kaffekonsumtionen en helt ny nivå. En kanna nymalet press- eller bryggkaffe smakar så mycket mer än motsvarande kanna bryggd på färdigmalet kaffe.

Sortera mera

Inlägget om min sydafrikaresa dröjer något. Måste gå igenom bilderna först, sortera lite och radera dåliga bilder. Tar ett tag. Hade med mig 1239 bilder hem. Då har jag ändå raderat uppemot 100 bilder under resans gång... Satt och gick igenom lite bilder nu, kom till första kvällen:


Kontraster

För ungefär 36 timmar sedan stod jag och tittade ut över an sjö vid Entabeni Game Reserv. Det var klarblå himmel och dryga 30 grader varmt. Nu är man tillbaka i Uppsala, någon minusgrad och snö. Snacka om kontraster.

Resan har varit intensiv men helt fantastisk. Det kommer komma ett längre inlägg med en massa bilder med mera men det får bli vid ett senare tillfälle. Är lite trött med tanke på att det blivit ca 4-5 timmar med sömn de senaste tre nätterna.

En liten aptitretare inför kommande reseberättelse:

Bilden är tagen på ca 10 meters håll från en öppen jeep.


Trots alla fantastiska upplevelser den senaste veckan är det väldigt skönt att komma hem till min kära fru och vår underbare lille son.