The Pirates! Band of misfits

Ser fram emot en biopremiär våren 2012. Eller när det nu kan bli i vår del av världen. Filmen heter The Pirates! Band of misfits och det är folket bakom bla Wallace & Gromit som står bakom spakarna. Kan knappast bli annat än underbart underhållande.

Trailer finns här.


Tvåbarnsfar

Torsdag förra veckan kom hon. Vår efterlängtade lilla tjej. Lillgrabben kan nu titulera sig storebror, något som han tycks vara lite stolt över. Själv är jag numera en minst lika stolt tvåbarnsfar. Känns bra. Riktigt bra.

Häftigt det här med barn. Man har en liten kille som man älskar otroligt mycket. Och så kommer det en till, en liten tjej som man dessutom inte lärt känna. En näpen liten varelse som mest äter och sover. Och som man älskar precis lika mycket. Hur häftigt som helst.

Hur ser hon ut då? Söt såklart!
Hur är det då att få ett barn till? Enklare. Trodde inte det - det har ju trots allt gått drygt tre och ett halvt år sedan grabben kom och inte är man något proffs efter ett barn. Men det är en markant skillnad. I alla fall i vårt fall. En hel del vardagsrutiner har åter kommit på plats. Visst, att allt från förlossningen till nu gått otroligt smidigt bidrar säkerligen. Att lillkillen finns bidrar också - han accepterar inte vad som helst utan vill både ha mat vid ganska regelbundna tider och mer stimulans än att hänga med trötta föräldrar i tv-soffan...

De första dagarna var det kanske inga superrutiner för vår del. Tack vare diverse snabbmatshak fick vi i oss varm mat varje dag men mycket mer var det inte. Men sedan började det lagas lite mat här hemma. Dammsugaren kom fram - visserligen tog det två dagar att dammsuga klart men det blev dammsuget... Det är helt enkelt ett annat flyt med det andra barnet. För vår del, i alla fall.

Om det blivit rutin att vara tvåbarnspappa då? Både ja och nej. Ja, lilltjejen känns som en självklar del av familjen nu. Hon har sin givna plats här. Och nej, hur ska man någonsin kunna vänja sig vid det fantastiska med att vara förälder? Att ha ansvaret för två små människors uppväxt? Hur de ska formas. Fostras. Tror aldrig att man vänjer sig på så sätt man tar något för givet- Däremot vänjer man sig vid att växa med uppgiften. Litar på att det här kommer att gå bra.


Nya datorn klar

Helgen som var ägnades åt datorbyggande. Åt mig själv. Någon gång i våras började det bli allvar med planerna på att byta dator hemma. Vår dåvarande var drygt sex år, lät väldigt mycket och protesterade högljutt när jag fixade med våra foton i råformat. Det fanns ett par kriterier när bygget började ta form, den nya skulle vara brutalt snabb till det mesta utom spel. Den skulle även vara tyst, så tyst att det inte skulle störa alls där den står i vardagsrummet. Sedan fick den gärna vara lite mindre än dåvarande maskin rent storleksmässigt.

I fredags hämtade jag en trevlig hög med kartonger från Alina Systems:


   
Moderkortet i mAtx-format.
Processor och minnen monterat.
Nätdelen i sin svarta tygpåse.
En varning på nätdelen om att den vanligen är så tyst att den inte hörs alls...

Efter en tur till Alina på lördagen för att skaffa en annan processorkylare (mitt förstaval fick inte plats pga grafikkortet) började bygget bli klart:


  
Jättekylaren på det passivt kylda grafikkortet.
Grafikkortet och processorkylaren.
Baksidan, efter att jag försökt samla ihop alla kablar.

Go for gold:

Satsade på en riktigt bra nätdel med hög verkningsgrad, vilket ger mer effekt in i dator och mindre som bara blir till värme. Dessutom är det utrustat med en tystgående fläkt som bara går när det behövs. Under 20 procents belastning går den dessutom inte alls...


Resultatet då? Jag är mycket nöjd. Är på god väg med inflyttningen, det mesta som behövs i programväg är installerat. Har provkört en hel del. Allt är stabilt. Allt är snabbt. Går riktigt tyst, men kommer gå ännu tystare när jag justerat ner processorfläkten lite.

Fire!

Ute efter det rent visuella mer än den fysiska kraften? Bygg en sågspånskanon istället för en apelsindito:Har grannen redan gjort det? Inspireras av Mythbusters och bygg en med mjölkpulver:
Om grannen redan gjort en sådan också? Flytta!

Slut på bautastenar

Den senaste månaden har sonen tittat på tecknad film med Asterix och Obelix några gånger, något som uppenbarligen satt sina spår. Idag, vid lunch, kom han med följande uttalande:

"Mamma, jag ska jaga och hämta bautastenar."


Nej, detta är inte min son...


Oops, I did it agian

Tog en paus från bloggandet. Igen. För att fira midsommar. Ägna tid åt familjen. Ägna tid åt eget datorbygge. Ägna tid åt bekants datorbygge. Pillra med foton. Njuta av vädret. Med mera.

Måste bara delge er en minnesvärd händelse från midsommarhelgen. Var ute hos ett par goda vänner på Midsommardagen. De bor en aning (läst jättemycket) mer på landet än vad vi gör. Boende på landet medför för- och nackdelar men i detta specifika fall en klar fördel. Man kan skjuta med en apelsinkanon utan alltför stor risk att förstöra något. Mannen i huset hade satt ihop en sådan som endast provskjutits en gång tidigare. Tog med lite apelsiner istället för en blomma - här skulle provskjutas... :) Det var... Barnsligt roligt.

Konstruktion snarlik den som dessa danskar använder sig av:Tror dock inte att min kära fru vill flytta ut på landet bara för att jag ska få skjuta apelsiner...