Ta skotern

1. Gå till Google Maps.
2. Klicka på Vägbeskrivning.
3. Skriv Japan som startadress.
4. Skriv China som måladress.
5. Klicka på Hämta vägbeskrivning (du kan ev behöva klicka ett par gånger).
6. Gå till punkt nr 43 i vägbeskrivningen.


Åk vattenskoter över Stilla havet  782 km

Låter som en trevlig tur...

Att vara på fel plats

Har du någon gång känt att du inte passat in? Varit på fel plats? Befunnit dig i ett sammanhang som försökt begränsa dig? Tror trummisen i detta klipp känner så men inte ens den gula kavajen begränsar honom...Ge mig vad jag vill ha!

Jag ska bekänna en sak. Jag har aldrig köpt musik utan att ha fått en fysisk skiva i handen. Som det ser ut just nu kommer det dessutom att dröja länge innan det sker. Varför? Jag gillar nyheter, lagrar redan all musik på disk och jag är inte rädd för att handla via nätet. Borde vara självklart för mig att köpa musiken i nedladdat format. Men inte.
Jag håller fast vid de fysiska skivorna. Trots att det första jag gör med en ny skiva är att rippa den så att den kan spelas upp via Squeezeboxen (CD-spelaren är bortstädad). Är jag lite korkad? Slippa arbetet med att rippa skivan och istället köpa den i nedladdningsbart format borde räcka som argument. Inte för mig.

Varför?

Ingen butik ger mig det jag vill ha. Kanske är mina krav extrema. Själv tycker jag inte det. Vad jag vill ha är detta:
FLAC-format. Ett öppet format som är komprimerat men förlustfritt, det är samma kvalitet som på CD-skivan. Utan DRM. Givetvis ska alla "taggar" och albumomslag finnas på plats när man hämtar filerna. Köper hellre CD-skivan och rippar själv än betalar för att någon annan rippat till ett format som försämrar ljudkvaliteten. På The Pirate Bay hittar man mycket musik i detta format. Varför inte den lagliga vägen?

Priset. Ett album ska kosta 80-90 kr. När det är nytt. Max. Priset borde kunna pressas ytterligare. Bara ett omslag behöver designas, ingen baksida och inget litet häfte med texter. Ingen fysisk distribution. Ingen materialåtgång. Som det är idag ligger många album i rätt prisklass men i fel format. Fysiska skivor hittar jag ofta på reor, 40-50 kr för en skiva är inte helt ovanligt om man bortser från topplistemusiken. Rea-utbudet för nedladdningsbart material är inte lika stort och priserna inte lika pressade.

 - fortfarande på skiva hos mig.

Det finns ytterligare en aspekt i detta med musikköpande, samlaren i mig tillfredsställs bäst med en fysisk skiva...