Bye, bye...

Nej, jag ska inte sluta blogga. Däremot dröjer det åtminstone en vecka innan det händer något här. Vi ska ut och semestra lite. Bort från Uppsala... :-)

Ha de!*klick*

Läser posten min blogg? Troligen inte. Hur som helst så gjorde de sitt jobb. Vår kamera kom igår.

Kameran, en
Canon Powershot S3 IS, är en mycket trevlig bekantskap. Den passar oss perfekt, frun får de enkla program som hon vill ha och jag kan leka med tidsautomatik, bländarautomatik och blixtsynk på andra ridån med mera. Båda får vi glädje av en hyfsat ljusstark 12x zoom med bildstabilisator.

Det kommer nog att hamna både en och två bilder från den i bloggen...Ljuspunkter

- Digitalkamera.
- Eventuell kommande Ölandssemester.
- Lönnsirapen är tillbaka i kylen...

Mindre ljusa punkter
- Trötthet.
- Varmt sovrum som försvårar åtgärdandet av ovanstående.Kära Posten

Jag brukar vanligen inte skriva till er. Brukar inte heller kalla er "Kära". Troligen är det vanligare att jag mumlar något i stil med "seg och halvstatlig med monopolistiska önskemål". Kan ha hänt att jag surat över att ni slutat lämna ut paket i egen regi och istället lag ut det på andra ställen, förvisso med bättre öppettider, men, i mitt fall, genominkompetent personal.
Glöm allt det där nu. Det är nämligen så att jag vill vara kompis med dig, Posten. Du har ju liksom makten. Vår digitalkamera är ju i dina händer. Beskedet på din hemsida lyder "Beräknad leverans: Tidigast 27 jul". Vad sägs om att du fixar fram det där paketet tills imorgon så bjuder jag på en dubbel espresso? Deal?

Mvh SHBoktips

Inspirerad av SMÄM skaffade jag i våras ett eget exemplar av Jan Cederquists Slumpen är ingen tillfällighet. Av olika orsaker (andra böcker och för lite lästid) blev den liggande. Tills nu. Har bara läst ett par kapitel men kan varmt rekommendera den för dig som vill ha kul läsning med en filosofisk aspekt.

Mitt alldeles egna exemplar:
Slump


Nu går jag runt med den där sköna känslan av att ha en riktigt bra bok framför sig...Onyttig vana

Ibland tänker jag bli nyttig. Typ börja äta bättre mat. Mindre av de sötsaker som jag är lite svag för. Lite lägre glykemiskt index. Känns liksom trendigt och rätt. Färre transfetter. Fast de är nog redan få eftersom vi använder få halvfabrikat och färdigrätter.
Sedan hittar man något nytt och gott som man faller för. Just nu är det amerikanska pannkakor. Sådana där små, runda, fluffigt goda saker. Serverade med lönnsirap. Kanske lite glass också.

Vill du också få en onyttig vana? Eller bara testa? Varsågod:

Amerikanska pannkakor
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3 dl naturell yoghurt
1 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt resten och vispa, gärna med en elvisp. Grädda små pannkakor i en plättlagg eller i en stekpanna på medelstark värme. Använder du en teflonpanna behövs inget fett vid gräddning, fast de blir inte nyttiga bara för det...
Vänd dem när ovansidan börjar stelna.

Smeten kan kryddas med exempelvis pecannötter eller blåbär. Om man vill.Skyll inte på mig om du blir fast och tvingas köpa ett gymkort inför Beach -07...Ljuspunkter
- Semester
- Frun fyller år idag, alltid kul att glädja henne med lite presenter.
- Klädfynd på rean
- Ska köpa digitalkamera snart...

Mindre ljusa punkter
- Lönnsirapen är slut
- Blogg.se fungerar konstigt, får en massa 505-fel.
- Statistikbilden på Blogg.se är oförändrat ful.
- Biofilmer som bara är en trasportsträcka till en kommande tredje film i serien...


Skräp

Jag är irriterad. Lite småarg faktiskt. Måste avreagera mig. Här. Nu.

1. Åkte bil idag. På Vaksalagatan här i Uppsala. En annan bil kör ut från en korsning. Föraren sitter med något som ser ut som en läsk från en stor multinationell amerikansk hamburgerkedja. Kan ha varit en milkshake också. Från samma kedja.
Efter ca 200 meter kastar han muggen. Rakt ut genom sidofönstret ner på gatan. Hade jag legat lite närmre hade jag tutat. Varför gör man så? Hur var killen funtad uppe i huvudet? Inte så att det är världens största problem. Men totalt onödigt.

2. Rökare. Förstår mig inte på dem. Tror de att de har någon sorts "Licens att skräpa ner"? Åk till det finaste naturområde du vet. Ett där alla är ordentliga och tar med sig skräpet. Gå sedan några meter på första bästa stig. Vad ligger det där? En fimp! Och sedan en till. Som om fimpar är någon speciell sorts skräp som man slänger varthelst man befinner sig.
Händer det något mysko med en rökares hjärna? Som då gör att de tycker att det är helt ok att kasta fimpar varthelst de är? Är det helt omöjligt att ta med sig fimpar tills de hittar en papperskorg? De bär ju redan på en cigarettask...Sådär, nu har jag avreagerat mig. Passa er bara för att slänga skräp mitt på gatan i min åsyn...Weekend

Semestern inleddes med en weekend* i Stockholm. Den mycket trevliga helgen kan sammanfattas på detta sätt:

Scandic Anglais - man måste ju sova någonstans...
Sosta Bar - där vet de hur en espresso ska göras. Och en enkel kostar 10 kr. Could it be any better?
Shopping - lite större utbud än i Uppsala...
Shanti - otroligt god och prisvärd indisk mat.
Zanzibar - den bästa cappuccino jag druckit hittills. Återkommer, både dit irl och i bloggen...
Italiensk glass - från ett ställe på Gallerians nedre plan. Mums.
Medelhavsmuseet - lite kultur är ju alltid trevligt.

* Jo, jag vet att det finns ett svenskt ord, veckoslut, men jag tycker att weekend låter trevligare...SEMESTER!!!

Japp, nu börjar den. Semestern.

30 dagar från och med nu.Barnens åsikter

I en tid då Ibrahim Baylan och Nalin Pekgul* gärna vill stoppa friskolorna därför att de leder till att barnen ofta får föräldrarnas åsikter** är det intressant att läsa om ett av barnen till en generation föräldrar som stod Persson och Ohly nära. Kristopher Lind skriver på Aftonbladet om sin uppväxt under 60-talets vänstervåg. De första ord han fick lära sig efter "mamma" och "pappa" var "Fille Castro". Mao och Lenin var idolbilder på hemmets väggar och kapitalismen den store fienden.

Idag finns det alltså de som oroar sig för att föräldrar vill förmedla sin religiösa övertygelse till sina egna barn. Människor som alltså är oroliga för att barnen lär sig lite etik och får en kristen värdegrund. Borde de inte oroa sig mer över alla som växte upp i tron att massmördare som Fidel Castro och Mao Zedong var schyssta killar?

Personligen oroar jag mig mer för en person som tycker att Kuba är en mönsterstat än för en kille som anser att det är fult att stjäla, att äktenskapsbrott är helt fel och att man ska ta hand om sin nästa. Men jag kanske är lite udda?* Bara jag som funderat kring hennes efternamn och likheten med Nazgûl från Tolkiens värld?
** Och inte (S)taten

Varmt!

Jag klagar inte på värmen. För det ska man ju inte... Eller? Det är inte så att jag lider av värmen utomhus. Den klarar jag bra. Men våra svenska bostäder (iaf vår) är inte riktigt gjorda för dessa värmeböljor med flera tropiska nätter i rad.
Denna morgon var det 30 grader varmt i vårt sovrum när jag vaknade halv nio. När det är 25 grader varmt när man går och lägger sig och 30 när man vaknar börjar jag lida lite. Börjar längta efter ett sådant där hotellrum där man ställer in rumstemperaturen med ett litet vred på väggen. Ge mig ett sådant vred i sovrummet, sedan får det gärna vara 30 grader utomhus så länge det vill...Peston besegrade surkålen

Italien besegrade Tyskland. Ur ett kulinariskt perspektiv var segern given. Nog för att det finns ett tyskt kök med det står sig slätt mot det italienska. Det borde ha varit rena promenadsegern för italienarna.

Kan man då anlägga ett kulinariskt perspektiv på VM i fotboll? Varför inte? Inför och under det pågående VM-slutspelet har det diskuterats ur alla tänkbara och otänkbara perspektiv. Självklart har det varit ett feministiskt perspektiv, allt annat vore otänkbart i dagens Sverige. Andra har tittat på VM-fotbollens betydelse för världsekonomin. Vissa talar om VM utifrån vilken nation som har de snyggaste spelarna.

Sedan har vi ju alla sportkommentatorers favorit. Det statistiska perspektivet. Typ "Sydkorea har alltid vunnit sina gruppspelsmatcher med Nisse på plan" när de endast spelat en gruppspelsmatch tidigare med Nisse på plan. Gladast verkar de bli när de hittat ett riktigt långsökt sammanhang och får använda det som förklaring till hur matchen kommer att gå. Kan de inte vara lite ärliga och berätta att de bara vill glänsa med lite fotbollsstatistik och att deras samband inte har någon som helst betydelse för matchens utgång?


Så, ur ett rent kulinariskt perspektiv:

Heja Italien!

De gör för övrigt de vackraste bilarna också, bara det en anledning till att de förtjänar en VM-vinst.Lätt att vara efterklok

Efter att länga gått och nynnat "Det är inte lätt att va' ödmjuk, när man är felfri som jag..." har nu Lars Danielsson kommit på andra tankar. Så här ett och ett halvt år efter tsunamikatastrofen har Lars kommit på att det hade varit bättre att klarlägga hur det förhöll sig med hans samtal på Annandagen. Bättre än att ljuga och slingra sig bakom uppgifter som bekvämt nog råkar vara sekretessbelagda. Det är lätt att vara efterklok. Särskilt när man redan förlorat både jobb och prestige.Det finns hopp

Läste precis på SVD.se, enligt Rapport kommer Alliansen att presentera ett förslag om slopad fastighetsskatt. Det ska visst ske på en presskonferens kl 11 idag.

Det finns kanske ett lite hopp om att denna orättfärdiga och inkonsekventa skatt ändå kan komma att avskaffas.Båring

Jobbar hela dagarna. Frun åkte hem till sina föräldrar i söndags kväll. Utan henne hemma är det typ allmänt trist. Fast jag klandrar henne inte. Vore jag lärare med sommarlov skulle jag också vilja hitta på lite saker och inte bara vänta på att maken ska komma hem från jobbet. Men det är trist ändå. Trist att sitta själv hemma på kvällen. Trist att äta själv. Även om det är något kul på TV så är det trist att inte kunna dela det roliga med någon. Trist att gå och lägga sig själv. Allt detta funkade när man var singel. Nu är det bara bååååring.

Tur att det finns telefoner så att man dela lite tankar och funderingar med varandra.

Imorgon åker jag och hämtar henne. Det är allt annat än båring.


Lek försiktigt

Det gäller särskilt om du tänkt leka med alkalimetaller och vatten. Det populärvetenskapliga programmet Brainiac har givetvis testat vad som händer när lite olika akalimetaller kommer i kontakt med vatten, klippet finns hos YouTube.

Ta det mycket försiktigt om du vill leka hemma. Och var rädd om badkaret...
Läget

Så här är det:

Ljuspunkter

- Vädret
- Blogg.se har numera normal prestanda.
- Två veckor kvar till semester. Hur kul hade det varit med semester och förkylning?
- Honungsvatten
- BLT sandwich

Mindre ljusa punkter
- Borttappadr röst, hosta och ny eller återkommen förkylning.
- Ny statistikbilden på Blogg.se är grymt ful.
- Kunde ha varit i en stuga med några vänner över helgen. Om det inte vore för förkylningen...