50 grader varmare...

Termometern berättar att det är drygt 17 minusgrader ute. För ett år sedan var det ca 50 grader varmare. Kanske inte här i Uppsala men väl på Phuket, Thailand, där vi befann oss. Ditbjudna av svärmor och svärfar för att fira hennes 65-årsdag. Just nu känns det tämligen avlägset... Lite svårt att fatta att man var där för bara ett år sedan. Förhoppningsvis friskas minnet upp lite på lördag, då tar vi med dem till Koh Phangan och bjuder på tackmiddag.


     

   

Längtar tillbaka...


Om det inte är det ena...

...så måste det vara det andra:

Kalles Elaka Bildblogg


RusningSvensk rusningstrafik framstår som en promenad i parken...


Narnia


Säker?

I somras köpte vi en riktig toppenpryl. En Netgear ReadyNas Duo. En riktig doldis bland prylarna. Står och surrar lite för sig själv inne i vår klädkammare. Vad är då en NAS-enhet? Det är det perfekta tillbehöret i vår digitala värld om man inte känner för att sätta upp en egen liten server hemma i någon garderob. En NAS är, lite förenklat, en hårddisk som ansluts till nätverket och som sedan är åtkomlig för alla enheter i nätverket.
Vår NAS har dessutom dubbla hårddiskar som speglar varandras innehåll - går en sönder så förlorar vi inga data. Perfekt för att lagra säkerhetskopior.

Hur säkerhetskopierar du? Känner mig inte speciellt unik över att ha de senaste åren dokumenterade med några tusen digitalbilder och ägandes en digital film- och musiksamling. Lägg till ett hundratal dokument och du har innehållet på min hårddisk. Inget man vill bli av med direkt. Numera kör jag daglig säkerhetskopiering till vår NAS. Allt sker automatiskt, inga DVD-skivor att bränna och ingen USB-disk att plocka fram.Fast lite paranoid är man, jag bränner DVD-skivor och lagrar utanför hemmet också...


Sedan är den perfekt för att förvara film- och musikarkiv på. Ingen dator som behöver vara igång för att allt ska vara tillgängligt. Me like a lot.

Jag vill också skjuta en varg!

Det har varit vargjakt i Sverige. För första gången på drygt 40 år. Just nu tävlar kvällspressen om att fördöma det hela och visa upp jägare som blodtörstiga "mördare". En parentes, jag blir lika upprörd varje gång någon vegan påstår att någon "mördar" djur. Människor kan mördas, djur kan "bara" dödas. Punkt slut. Likaså, jag har vuxit upp i en jagande familj. Träffat en hel massa jägare. Ingen av dem skulle jag kalla blodtörstig. De flesta veganer har troligen aldrig ens sagt hej till en jägare men vet precis hur de är...

Mitt i hetsen mot vargjakten tycks de flesta glömma bort varför det jagas lite varg nu: den svenska vargstammen är så inavlad att den behöver decimeras och lite nytt blod behöver invandra.

Jag har, tyvärr, ingen jägarexamen. Kanske skaffar jag det i framtiden. Hade jag haft en så hade jag absolut velat jaga varg. Hur häftigt vore det inte att ha en egenhändigt nedlagd vargpäls hemma..?