Ny sportbil eller ny rakhyvel?

Har du runt 700000 kronor över? Funderat på en sportbil? Tänk om. Vore det inte bättre med en rakhyvel? Till det facila priset av en skapligt utrustad Porsche Boxster. Du tror säkert att jag driver med dig. För visst tar Gillette ordentligt betalt för sina senaste hyvlar med fler blad än någonsin men 700000 kronor? Inte kan en rakhyvel kosta det?

Jo, numera är det fullt möjligt:


Zaffiro Iridium. En hyvel till största tillverkad av Iridium med blad av safir. Men lugn, det är en säker investering. De garanterar att bladen är vassa i 10 år. Och du har fri service inklusive slipning under den perioden. Men raka dig, det får du göra själv.

Vänta inte för länge med att beställa, de gör bara 99 stycken.

Får jag bli din vän?

Om du använder Facebook eller Twitter har du med stor sannolikhet stött på denna video den senaste veckan. Och om du inte är någon större konsument av sociala medier kommer du troligen att missa en och annan poäng... Men den är så bra att den förtjänar lite mer uppmärksamhet:


Falskt alarm

Eller typ tvärtom. Vår PS3 vägrar återigen läsa blu-ray-skivor. Bara vänta på ett vettigt svar från Nordisk Film, vore så mycket smidigare att åka till butiken och reklamera den fullt viss om att den svenska generalagenten tar det på reklamationsrätten.

It's alive!

Blu-ray-läsaren i vår PS3 lever på nytt. Det är dock inte Sonys/Nordisk Films förtjänst på något sätt. Den bara bestämde sig för att fungera när jag gjorde ett sista försök med Trassel. (Kan nu bekräfta att bildkvaliteten på filmen är sagolikt bra, precis som man ska förvänta sig av nyare filmer på blu-ray.)

Angående supporten från Nordisk Film och
mitt mail till dem. Låt oss säga så här, de har lite att lära av Microsoft. Tre arbetsdagar efter att jag skickat mitt mail till dem får jag ett nonsenssvar där de hänvisar till garantitexten i manualen (som öht inte beror svensk reklamationsrätt) och vidare upplyser mig om att jag ska vända mig till affären där jag köpte min PS3 (vilket jag redan förstått). De har nu fått ett lite syrligt svar där jag fortfarande vill ha ett svar på om de reparerar trasiga blu-ray-läsare under hela den treåriga reklamationsrätten. Vill ha ett besked oavsett om vår PS3 just nu fungerar korrekt eller ej.

Borde nog ta och köpa några fler filmer på blu-ray. Jag menar, måste ju testa ordentligt att konsolen verkligen fungerar nu. Dessutom sägs det bli regn i veckan som kommer... Så vad ska man köpa?


Trassel, eller Tangled som den ursprungligen heter, rekommenderas varmt.

Microsoft vs. Sony 1-0

För drygt ett år sedan lade vår Xbox 360 av med det inte helt okända felet E74. Trots frånvaron av ett kvitto (boxen är en tävlingsvinst) löste sig det hela mycket smidigt.

Igår var det vår PS3:a som beslöt sig för att sätta Sonys support på prov. Vi skulle titta på Trassel, nyinköpt på blu-ray. In med skivan i spelaren. Ett svagt surrande hörs och efter en liten stund ett märkligt klickljud. Ingen skiva dyker upp i menysystemet på vår PS3. Prövar igen. Samma sak. Fel på skivan? Testar med Skönheten och odjuret på blu-ray (rekommenderas BTW, sagolikt bra bild). Samma resultat. Testar en DVD. Fungerar. Frågar Google och får en hint om att detta fel inte är särskilt ovanligt.

Besöker Sonys svenska webbplats och hittar en illa fungerande supportsida, som dock inte tycks inkludera PS3. Skickar en fråga till dem i alla fall. Och kommer sedan på att det är Nordisk Film som har hand om PS3 i Sverige. Vilket självklart är helt logiskt för det står ju Sony på konsolen... Skickar en fråga till den e-postadress som påstås gå till den svenska supporten. Vill veta det, i mitt tycke, självklara. Visst tar de en trasig blu-ray-läsare på reklamationsrätten? Vår PS3 är ett år och tre månader. Lite knappt.

Strax före kl 9 imorse hade jag ett svar från Sony, de meddelade att jag borde kontakta Nordisk Film med ärenden som rör PS3... Från Nordisk Film har jag, ett drygt dygn efter att jag skickade min fråga, inte hört något.

När vår Xbox gick sönder hade jag en fraktsedeln i handen inom en timma från att jag gjorde en felanmälan, dag två tog jag med konsolen till jobbet och packade ner den och på dag tre kom UPS och hämtade den... Man kan nästan tro att Sony/Nordisk Film lämnat walkover i kampen mot Microsoft om den bästa servicen när något går snett.

Spelar numera bara DVD. :/


Att bli fortsättad...

Shoppade loss

Nu är det gjort. Delarna till det kommande datorbygget, som jag nämnt tidigare, är beställda. Om en dryg vecka kommer de. Moderkortet har ännu inte nått butikerna. Om ytterligare några dagar ser jag resultatet av en månads funderande, efterforskande, surfande efter tillförlitliga tester och velande i valet mellan olika komponenter. Förhoppningsvis hör jag det inte i någon högre grad.

Snart på ett golv nära mig:

Fractal Design Define Mini

Är du en frukostmänniska?

Jag är det. Totalt. Kan i princip inte lämna hemmet utan att ha ätit frukost. Försovit mig brutalt? Absolut en tallrik yoghurt innan jag stressar iväg. Skjutsa brorsan till Arlanda 05:30? Självklart går jag upp tidigt nog för att hinna med en smörgås. Allt annat vore otänkbart.
Frukosten som dagens viktigaste måltid? Det var jag som uppfann uttrycket... Tror jag.

En lyckad vardag vill jag hinna sitta ner i 20 minuter för att äta i lugn och ro. Helger? Det dubbla. Eller tredubbla. Helgfrukostar är en konst. Något man egentligen borde bjuda hem vänner på. Yoghurt. Hemmarostad müsli. Ett par smörgåsar med lite gott pålägg. Kanske ett glas juice. Absolut en kopp nymalet och nybryggt kaffe. Eller två. Amerikanska pannkakor med lönnsirap som avrundning? Inte mig emot...

Nationaldagsfirandet förra veckan inleddes med en riktigt härlig frukost. Fjällyoghurt med hallon, ciabatta med fin, rökt skinka, mimosasallad och lite grönt samt italiensk salami, brie, tomat och sallad. Kaffe. På uteplatsen. I solen. En perfekt start.

Skärpning

Vad hjälper det att ha fina köksknivar om man inte håller efter dem? Det är som att åka sportbil med riktigt dåliga däck, bilen ser häftig ut men när den pressas lever den inte upp till den fagra ytan.

Vi har en uppsättning bra knivar och nu hade de blivit riktigt slöa. Borde gjort något åt saken för länge sedan men i förrgår kväll fick jag nog. Fram med slipstenarna, ett par keramiska stenar från Global och den praktiska fixturen från Minosharp (se videon nedan).

De slöa rackarna:


Stenarna blötlades några minuter och sedan satte jag igång att slipa. Har två stenar, en medium och en finare, och tycker det räcker bra. På bilden är det grönsakskniven som får den sista touchen på den fina stenen:


Man måste ju testa skärpan på något... Hade inte så höga krav denna gång, mest beroende på att jag började slipa vid 23-tiden, men en skapligt vass kniv ska skära in i tomaten bara man drar den över skalet utan att tillföra annat tryck än knivens egen tyngd.


Hur gör man då när man slipar med stenar? Denna video förklarar allt väldigt enkelt:


Ibland undrar jag dock varför jag gör det så svårt för mig? Varför ska just jag ge mig den på att lyckas slipa köksknivarna på keramiska stenar. Varför nöjer jag mig inte med färdigmalet Gevalia hemma utan envisas med att mala mitt eget kaffe från små specialrosterier? Eller en kompaktstereo från varuhuset för 999 kr på rea? Med 500W... Vet inte riktigt. Kanske bara för att det är kul att "nörda ner sig" i olika saker?

För den som har slöa köksknivar och inte vill slipa på det svåra sättet kan jag tipsa om
denna. Troligen blir det i princip lika bra som det jag åstadkommer med mina stenar... Tillfredställelsen är dock inte den samma. Det lovar jag.