Varför inte här?

Titt som tätt funderar jag på varför jag inte bor "över där". I det förlovade landet. Möjligheternas land. Och hamburgarens födelseland. Var gång jag besöker bloggen A hamburger today stärks dessa tankar. Varför finns inte dessa rimligt prissatta premiumburgare i Sverige? Här är likformigheten i det närmaste total när det gäller snabbmat. Visst kan man gå på riktig restaurang och få en prima burgare men dels är det ofta rena chansningen huruvida de är bra eller ej och dels hamnar inte priset på humana ca 80 kr utan mer det dubbla med något (alkoholfritt) att dricka till.


Jag vill ha kvalitetshamburgare med hemmagjord känsla! Utan att bli ruinerad...
Blid från AHT.

Fredagsmys: Carnitas

Tacos, i den försvenskade varianten, sägs vara den överlägset vanligaste maträtten till fredagsmyset. Jag erkänner villigt. På denna punkten är jag en riktig Svensson. Det har blivit tacos mer än en gång på fredagskvällarna hemma hos oss. Visserligen sticker vi ut lite genom att vägra den färdiga kryddblandningen och istället krydda köttfärsen själva men det är fortfarande tacos.

 

Men i fredagskväll var det dags för en ny variant. Inspirerad av Icas kundtidning Buffé beslöt jag mig för att laga Carnitas. Receptet var detta, även om jag modifierade det lite genom att tillsätta en tesked chilipulver och en tesked mortlade spiskumminfrön till ett kilo fläskkarré. Till nästa gång (det blir absolut fler gånger) ökar jag mängden chilipulver lite och kompletterar med en hackad färsk chili för att få lite mer hetta.

 

Vi åt den underbart goda köttröran med de rekommenderade tillbehören; tomatsalsa, guacamole, rödlök, koriander och gräddfil. Fantastiskt gott.

 

Bild från ica.se.
En manlig sak

Grabben är ju nästan tre och ett halvt. Dags att introducera honom i lite manliga saker. Som att sitta i soffan och titta på sport och pilla sig i navlen. Eller tvätta bilen. Jag är kass på det första men skaplig på det andra. Igår var det alltså dags att inviga grabben i biltvättandets ädla konst.

 

Tidig förmiddag packade vi bilen med diverse bilvårdsprodukter och regnbyxor. Styrde mot stammisstället för biltvätt, GDS-hallen vid före detta Hydro-macken vid Råbyleden. Det var kö. Trots sex platser i hallen stod det fem bilar på kö för att komma in. Detta kvart över nio en fredagmorgon. Om det ser ut så en lördag morgon med vackert väder i maj är en sak. Men en fredag i mars när de dessutom hotar med mer snö? Åkte vidare till OKQ8 i Svartbäcken och där fanns det lediga platser.

 

Drog på oss regnbyxorna och dukade upp till fest med blandade flaskor rengöringsmedel. Grabben var helt med på noterna och hjälpte glatt till med att bära flägborsten medan jag preparerade fälgarna. Efter att de var rena utrustade vi oss med varsin tvättsvamp och gav oss på resten av bilen. Det var riktigt kul. Lite manlig gemenskap. Far och son. Entusiasmen höll i sig ända tills det var dags att torka av bilen. Efter en liten stunds torkande gav sonen upp och lämnade sitt syntetskinn till mig och lät mig avsluta jobbet under hans överinseende.

 

Succe var ordet. Kommer säkerligen att hända igen.

 

Turtle Supertvätt - din vän i kampen mot vintersmutsen.


Cykling på en ny nivå

Danny MacAskill är en kille med rötterna i Skottland som gärna ägnar sig åt "street trial" med sin cykel. Det är lite annorlunda mot hur det ser ut när jag tar mig till jobbet... På nätet finns ett flertal videoklipp med honom och flera av dem har mycket fint foto. Detta klipp, som publicerades sent i höstas, visar både Dannys imponerande konster med cykeln och ett fantastiskt foto:

 

 

 


Sellout

Dressman rullar en reklamfilm i tv-rutan sedan en tid där de talar om att de har Rolling Stones-tröjor. Visserligen är många av Rolling Stons ursprungliga fans i den kategorin som handlar på Dressman idag men... ...det är ändå en stor sellout. Jag menar, hur mycket rock'n'roll är Dressman?

 

Såld.


Ohh... Aj, aj, aj...

Något gick fel imorse. Sonen bestämde sig för att han inte ville bada, full av tvål och schampo skulle han klättra ur badkaret. Jag, som stod en liten bit därifrån, skyndade mig fram och tvingade honom tillbaka till badkaret för avspolning. Trekvart senare antyder min rygg att jag gjort något olämpligt. Kändes som om jag sträckt mig lite... Ytterligare några minuter senare var det ett faktum. Ryggskott.

 

Dagen har spenderats med att vanka runt, knapra Alvedon och Ipren och försöka roa sonen utan att anstränga mig. Ryggen gör sjukt ont. Även med värktabletter.

 

Nu är jag själv hemma. Fru och barn har åkt till svärföräldrarna i Västerås. Jag skulle också åkt dit. Haft en trevlig helg där, imorgon skulle vi shoppat lite. Haft det trevligt. Gått på kalas för kusinen. Istället får jag vanka runt här hemma för att försöka få liv i min värkande rygg.

 


Überskillz

Guitar Hero kanske inte är det hippaste fredagsnöjet längre men det hindrar inte mig från att bli grymt imponerad av en och annan video. Killen i detta (inte särskilt snyggt filmade) klipp klarar av en extremt svår låt på högsta svårighetsgraden utan att missa en enda not. Überskillz, som sagt.


Smaklösheten och omoralen triumferar

För en liten tid sedan startade en ny datingsajt vid namn Viktoria Milan. Inget konstigt med det kan tyckas. Det går säkerligen tjugo på ett dussin när det gäller webbplatser med syftet att para ihop folk. En för pensionärer. En annan för hundägare. En tredje för arbetslösa småföretagare med akvariefiskfobi.

 

Det osmakliga i detta fall är målgruppen. Personer i en relation som önskar vara otrogna. Japp, du läste rätt. Och nej, det är inte den första april.

 

Då jag tillhör den konservativa skaran som ser vigselaktens ord "tills döden skiljer oss åt" som en reell sanning upprörs jag med all säkerhet lite extra. Nu behöver man inte dela min syn på relationer för att uppröras över denna nya datingtjänst. För visst är det illa med en tjänst som syftar till att bidra till handlingar som kommer bedröva och såra andra människor? En affärsidé som kan sammanfattas i: "Folk är redan otrogna, vi gör det bara lite lättare." Inte behöver man kallas särskilt värdekonservativ för att ogilla den ideén?

 

Tipsar om en artikel på Brännpunkt idag på samma ämne.


Garagefynd

Häromdagen pratade jag med en chaufför som regelbundet levererar varor till jobbet. På något sätt kom vi in på att jag gillar foto och dessutom att jag var på jakt efter ett stativ. Killen säger då att han har ett gammalt stativ ståendes i garaget som han fått av sin kusin och undrar om jag vill titta på det. Visst, säger jag men befarar att det bara är något billigt, rangligt Hama-stativ eller liknande. Jag hade fel. Enormt mycket fel.

Det var ett
Manfrotto 055XB:


Med tillhörande 804RC2:


Dock saknades vissa detaljer på stativhuvudet men dessa har jag beställt från en lokal fotobutik. Totalt kostar stativet mig drygt 900 kr vilket måste anses vara ett riktigt fynd. Har gått och suktat efter ett stativ i den klassen ända sedan vi skaffade systemkameran.

Och killen jag köper det av blev bara glad att det äntligen kom till nytta.


Vår nya granne

Vi har fått en ny granne. Imorse intog han sin frukost utanför vårt köksfönster:
Hoppas att nyheten inte behagar

Den som följt dokusåpan "(S)ökes: Partiledare" den senaste tiden har troligen noterat att valberedningen hittat ett alternativ. Håkan Juholt. Efter att ha tittat på hans resultat i valkompassen är det bara att hoppas att nyheten inte attraherar väljarna - det var väldigt mycket vänster och väldigt lite förnyelse.

Återinför förmögenhetsskatten - visst måste det vara bättre att kapitalet flyr Sverige än ett det används för att investera i sådant som kan leda till fler arbetstillfällen..?
"Flum-skolan" ska vara kvar - betyg från årskurs 6 tycks vara farliga och det är helt ok att begränsa friskolorna.
Håkan tycker vidare att staten ska fortsätta driva företag, personligen tycker jag att staten ska lägga energi på sin kärnverksamhet...
Att arbetare ska beskattas ordentligt är också det något som Håkan gillar... Tillsammans med en massa andra bakåtsträvande idéer.


Akta dig för att ge denna man makt över Sverige...

Blocket äger!

Volvon är såld! Annonsen kom ut framåt halv åtta imorse. Tolv timmar senare var bilen såld. Trodde inte att det skulle gå så fort... Blocket är fantastiskt när det gäller att koppla ihop köpare och säljare.

Känns väldigt bra att numera bara äga en bil!

Ny matta i vardagsrummet

Det hade varit dags en längre tid. Mattan i vardagsrummet borde bytas ut. Såhär i efterhand är det lätt att se att vi blivit lite hemmablinda. Visst var den gamla ullmattan inte den vackraste, men så farligt var det väl inte? Ok, den hade tappat formen lite, mer buktande kanter än raka. Men färgen var ju ok..? Ganska ljus. Vi ville ju ha en ljus matta...

I höstas hade vi tröttnat. Mattan skulle bytas ut. Ikea nästa. Och väl där insåg vi varför mattan inte bytts ut tidigare. Vi hade låst oss lite vid prisläget som mattorna på Ikea hade utan att hitta någon vi gillade där. Att köpa en matta man inte gillar är en dålig affär oavsett hur billig den är. Tillbaka till ritbordet. Eller i detta fall, dags att besöka andra butiker och utöka budgeten lite. I november fick vi en tidig julklapp. Svärmor och svärfar kom med ett generöst mattbidrag. Nu var det allvar. En matta skulle beställas.

Fredag den 26 november beställde vi en offwhite ryamatta på EM. Den skulle levereras inom ca 10 dagar. Efter fyra dagar ringde telefonen. Mattan hade inte kommit och skulle inte heller komma på ett tag. Ny leveranstid blev vecka fem, månadsskiftet januari/februari. Jag tog det med ro. Har man levt med en inte så snygg matta i drygt fyra år kan man gör det ett tag till... Vecka sju hade mattan fortfarande inte kommit men säljaren lovade att den skulle komma vecka nio. Tvivlade men bad snällt om att få en flaska impregneringsspray för mattor och möbler på köpet. I fredags kom mattan. Och nu är det svårt att förstå att vi inte bytte tidigare...


Umami

För att muta brorsan (och stilla min hunger) bjöd jag honom på Max innan vi piffade upp vår Volvo igår. Det blev den nya kampanjburgaren Grand de Luxe:Detta var alltså Max försök att skapa en riktigt premiumburgare i snabbmatsträsket. Köttet till att börja med. Högre kötthalt. Saftigare. Mindre pannbiffkänsla jämfört med deras ordinarie biffar. Bra försök. Önskar dock att köttet varit helt fritt från ägg och potatismjöl och dessutom stekt så att det fortfarande vore lite rosa i mitten. Tror dock inte att den genomsnittlige Max-besökaren är mogen för sådana grepp.

Dressingen med den omtalade femte smaken umami smakade gott. Annorlunda. Lite vuxet. Men gott. Brödet var för sött enligt min smak. Helheten var dock klart godkänd. Utseendet däremot... Det var långt ifrån den stylade produktbilden ovan. Såg mer ut som om någon klämt ihop hela härligheten för att ta en tugga men ångrat sig i sista sekund och istället svept in burgaren i papper...

En trotjänare går vidare

Vi byter bil. Vår Volvo V40, som tjänats oss troget i drygt sex år ska säljas. Känns lite vemodigt då bilen varit med oss ett tag, den fungerar bra och den är billig i drift (om man bortser från att en drygt 11 år gammal bil får mer och mer behov av service). Den är dock lite liten... Igår tog jag, men hjälp av brorsan, första steget i försäljningsprocessen. Vi tvättade bilen grundligt och städade ur den invändigt. Körde sedan mycket försiktigt (Har folk problem? Måste de köra om och skvätta ner en nytvättad bil...) hem för att hämta kameran och ta några kort till annonsen. Snart i en Blocket-annons nära dig:


Lyckad import!

Vi har, till min stora glädje, sedan en tid en ny kamera. Ny kamera kan dock leda till nya behov... När den gamla kameran levererade JPEG-bilder på 2-3 MB blir resultatet som bäst med den nya kameran när den får leverera råfiler på ca 26 MB. Våra gamla SD-kort på 2 GB som förr rymde ca 800 bilder klarade nu knappa 80 bilder. Mer minne behövdes alltså. Googlade lite och läste lite tester av minneskort (är man lite tekniknörd så är man...) och kom snart fram till att ett Transcend SDHC Class 10 32 GB vore ett bra val.

Sweburn var billigast. Men de ligger i Tyskland. Omdömena på Prisjakt tydde på att det var en pålitlig butik. Så varför inte? Importerat från Tyskland för 498 kr inklusive deras billigaste frakt eller 999 kr på påstått billiga NetOnNet? Att det skulle ta 5-6 dagar att få hem kortet gjorde inget. Det blev alltså ett köp från Sweburn. Och det fungerade utmärkt. Sen tisdag kväll lades ordern, på onsdagen kom ett e-postmeddelande om att kortet skickats och på måndagen fanns kortet i brevlådan. Och jag slapp irra runt hos NetOnNet...Väldigt prisvärt!

En riktigt skönhet

Detta skulle mycket väl kunna vara en hyllnningsblogg till min vackra fru... Men så icke. Alfa Romeo har visat upp en ny konceptbil på bilsalongen i Geneve:I min drömvärld, där vi redan bor i en villa med tillhörande dubbelgarage, har denna lilla skönhet redan börjat produceras och ett exemplar har hittat hem till vår garageuppfart...