Riktig glass

I måndags var min kära fru och handlade mat. Något man gör då och då. Men i måndags var det något särskilt. Hon köpte en present till mig. Ett paket glass från Ben & Jerry's. För att till fullo förstå min glädje över den presenten måste man känna mig IRL. Jag är tokig i glass. Mest tokig är jag i riktig glass, ni vet sådan glass där man förstår merparten av innehållsförteckningen. Sådan glass som är hård när den kommer från frysen därför att den består av riktig grädde och inte av en massa konsistensgivare som gör att djupfryst "glass" fortfarande är mjuk. Den dag som riktig glass är mjuk då den tas från frysen har din frys gått sönder...

I måndags fick jag ett paket riktig glass:

Glass

I innehållsförteckningen läser man bland annat att det är 26% grädde i glassen och jordgubbsylt med 72% jordgubbar... Den ska jag njuta av efter lunchen.Ljuspunkter
- Bilen gick igenom besiktningen utan anmärkning.
- Riktig glass på riktiga råvaror.
- SVDs matbilaga "Vårköket".
- Klippa mig i eftermiddag.
- Vara kompledig.

Mindre ljusa punkter

- Vårväder till förväxling likt höstväder...Besiktning

Idag sker det. Närmare bestämt om ca 30 minuter. Vår bil ska besiktas då. Det känns lika jobbigt varje gång att få bilen granskad av någon envis felfinnare vars godtycke* till viss del kan styra innehållet i plånboken kommande månad. Det hjälper inte att vår bil inte är ett skrotningsobjekt utan tvärtom i bra skick - en besiktningsman på Svensk Bilprovning kan alltid hitta något...

Men nu bär det av. Jag ber om en trevlig besiktningsman... :-)

I'll be back.* Ja, ibland är det godtycke. I promise.

Våffeldagen

...och givetvis ska det ätas våfflor idag. Med grädde, glass och sylt. Och kanske någon med lönnsirap - vilket är mycket gott (och sliskigt sött). Troligen blir det även en förrättsvåffla med skagenröra.

Och i min tanke förflyttades jag plötsligt till Stockholm. Till ett kafé där de lagar förrädiskt goda pannkakor av amerikanskt snitt. Givetvis serverade med just lönnsirap. Stället heter passande nog
Café Sirap och är väl värt ett besök även om det inte ligger mitt i city. Gå gärna dit riktigt hungrig - de har fantastiskt fina sallader och mycket goda smörgåsar. Och nej, detta är ingen kommersiell blogg där jag får betalt för att göra reklam.Ljuspunkter
- Vår i luften och blå himmel med en skinande sol.
- Mjölk till våfflorna.

Mindre ljusa punkter
- Vattenansamlingar liknande mindre insjöar på gångbanorna.


Till hon som har allt

Är du på presentjakt? Är mottagaren kvinna eller David Beckham? Har personen redan allt? Jag har hittat presenten:

Örhänge med inbyggt USB-minne.

Earring

Det finns i varianter med 256 MB till 1 GB lagringsutrymme och du kan läsa mer hos
Gizmodo, där jag fann nyheten.
The Powerbook Prank

Kom att tänka på en (internet)klassiker från våren 2004, vissa av er kanske känner igen storyn med hjälp av rubriken... Har du inte läst den törs jag lova mycket glädje bara du tar dig igenom storyn:

The Powerbook Prank - den korta* storyn.
Den långa PDF-varianten - japp, den är 28 sidor och den är läsvärd.


Allt handlar om en kille som skulle sälja en Powerbook på Ebay och som kontaktades av en köpare med målet att lura honom på datorn. Killen hade koll på läget och bestämde sig för att blåsa den som ville blåsa honom. Och det grundligt.

Scamming the Scammer - webbplatsen där det finns gott om bilder på skapelsen. Några favoriter är appletangenten och musen...The P-p-p-powerbook:

Topclosed

Keys


* Det sägs att allt är relativt...


Laila...

...Freivalds avgick för ca 10 minuter sedan. Vilket var ungefär lika oväntat som att Carola vann den svenska melodifestivalfinalen i lördags.Länktipset igår är värt ett nytt besök eftersom Fredrik på Bisonblog har fixat videolänken.
Vad var oddset...

...på att kvällstidningarna inte skulle ha stora rubriker igår med budskapet att det var telefonkaos under Melodifestivalens omröstning, att det kunde ha påverkat resultatet och att fel låt eventuellt vann? Det hade nog varit som med Carola, ospelbart.

Min korta summering av lördagens svenska final:

Väntat
Carola vann.
Lena Ph fortsatte på inslagen egocentrerad linje.
Kicki kom sist.
BWO kom på andra plats.
Direktsänd intervju med vinnaren i SVT24.

Oväntat
Omröstningen var faktiskt spännande
Fredrik Lindström som jury gjorde något väntat segt till oväntat roligt.
Direktsänd intervju med vinnaren men utan ljud i SVT24.
Eftersnack i SVT igår om Melodifestivalen - hur mycket sändningstid kan man få ut ur Melodifestivalen?Inget med melodifestivalen men roligt om förpackningsdesign:
Om Microsoft gjort Ipod - tyvärr är videon det länkas till borta.


Ljuspunkter
- Soliga dagar där snön smälter
- Top Gear ikväll

Mindre ljusa punkter
- 13000-milaservice är inte gratis...
- Kalla nätter. Jag vill ha vår.

Frågvis

Idag har jag gjort något jag tänkt göra länge. Varit frågvis. Inspirerad av Tors frågelåda (för övrigt väldigt kul läsning) har jag skickat iväg några frågor om saker jag undrar över.

Vad då? frågar kanske du. Svaret (och frågan) publiceras här i sinom tid.

Hemmafixarkitsch

Om mejslarna på Biltema/Clas Ohlsson/annan verktygsbutik känns trista bör du titta på ett  Chicks Pink She Driver Set...
Hyckleri

Mona Sahlin, ni vet hon som gjort karriär som tobleronehandlare och numera är energiminister, har kommit till insikt om att våra elpriser är (för) höga.
Eftersom hon är en smart person bestämde hon sig för att sluta med grön skatteväxling, sluta sitta i knäet på Miljöpartiet och dessutom sluta med att förbjuda utbyggnaden av sådan elproduktion som är lönsam. Eller kanske inte. Hon tillsatte en utredning för att ta reda på varför vi har så höga elpriser.

Hur naiv kan man bli som politiker? Först för man en politik som ska leda till höga elpriser för att få ner elkonsumtionen och sedan tillsätter man en utredning för att ta reda på varför elpriset är högt.

Man kanske skulle ge upp
drömmen om jobbet som programledare för Top Gear och satsa på att bli energiminister? Kraven verkar tämligen modesta...Ljuspunkter
- Har äntligen börjat simma
- Tydliga tecken på att snön börjat smälta de senaste dagarna

Mindre ljusa punkter
- Glömde spela in Top Gear i måndags

*gaaaahhh*

Satt och skrev en (något sen) kommentar till lördagens deltävling i den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest. Inlägget var genomtänkt, fyndigt och välskrivet. En av denna bloggs höjdpunkter. IMHO. Typ.

Sedan hände det. Medan jag skriver bestämmer sig Firefox för att krascha. Helt spontant och oväntat. Och därmed försvann inlägget.

Här kommer en kort och inte fullt så genomtänkt summering:

Roger Pontare - se till att Queen får royalty för trumkompet som helt uppenbart kom från We will rock you. Och lämna tillbaka dina scenkläder till gänget bakom Narnia-filmen.

Björn Kjellman - din låt kommer att göra succé på Skansen i sommar. Oddset för att den inte gör det torde ligga i nivå med det odds som Carola hade i lördags när det gällde att gå vidare.

Carola - 1,01 gånger pengarna vid vinst i lördags. Kunde hon inte ha gått till final utan deltävling? Det hade blivit mer spänning då...Ljuspunkter
- Kunde ju skriva denna gång utan krasch...

Mindre ljusa punkter
- Firefox
- Opera klarar inte texeditorn på Blogg.se


Glad

Var och hämtade ut bilen idag efter ett byte av framfjädrar. Tror jag har hittat bästa bilmekanikern i Uppsala med omnejd. Ringens Bilservice. Inte nog med att han var mycket billigare än Upplands Motor, när jag hämtade ut bilen kostade det dessutom 81 kr mindre än uppgett pris.
Hur stort är inte det? Jag menar vad är chansen att jag ens hade funderat på om han tog för mycket betalt om det hade kostat vad han sagt innan jag lämnade in bilen? Det vanliga när man lämnar in en bil är annars att man får vara beredd på att skjuta till lite extra för någon annan del som också behövde bytas. Vid sådana här tillfällen bryr man sig inte om att verkstaden ligger en liten* bit utanför Uppsala.

Ljuspunkter
- Min bror som orkade upp extra tidigt för att skjutsa mig till bilverkstaden (hämtade mig 6:40).
- SVD kom idag

Mindre ljusa punkter
- Elpriset* Typ två mil

Kvinnodagen

Läste lite nyheter på nätet efter inlägget som jag postade nyss. Insåg ganska snabbt att det är Internationella kvinnodagen idag.

Några som verkligen uppmärksammar detta är socialdemokratiska kvinnoförbundet. De nöjer sig inte längre med varannan damernas på valsedlarna utan vill även ha varannan damernas till samtliga politiska förtroendeuppdrag i höst. Nyhten läses exempelvis på
SVD.se.
Varför denna kvoteringshysteri? Hur kul kan det vara att ha en position och veta ett den absolut största anledningen till att man har den är ens kön? Läs gärna Könskvotering är förnedrande, en debattartikel av Christina Hoff Sommers.


Är "Nessie" en elefant?Ljuspunkter
- Helosan på torra händer.
- Kunniga bilmekare som inte tar hutlöst betalt.

Mindre ljusa punkter
- Det kom ingen SVD idag...
- Bilen på service för byte av framfjädrar.


Beroende och passion

Sitter här med en dubbel espresso och en bit av fruns mycket goda kladdkaka. Jag är nog lite beroende av espresso - det blir iaf ca 3-6 stycken (dubbla) om dagen...

Men för vissa förvandlas detta beroende/intresse till en passion. En sådan passionerad kille är Teemu Pihlatie. Hans blogg,
Espresso Passione, är dels en av de mer ambitiösa bloggar som jag stött på och dels är den ett exempel på passion för ett visst intresse. När man funderar över huruvida en dubbel espresso blir bäst med 14, 18 eller möjligen 20  gram malet kaffe då är man lite mer än bara intresserad... Är man det minsta intresserad av espresso så är det absolut värt att besöka hans blogg.


Drömjobb

Vilken soft morgon... Åt frukost med frun, sa hej då till henne när hon åkte till jobbet. Satte mig i TV-soffan. Startade TV och video*. Spolade tillbaka bandet. Satte mig till rätta och tittade på gårdagens avsnitt av Top Gear. Ja, jag har skrivit om det programmet tidigare. Ja, jag är kanske lite tjatig. Men det gör inget. För programmet är så helt otroligt roligt.
Det var iaf då det hände. Medan jag satt där i soffan insåg jag vad mitt drömjobb är. Programledare på Top Gear. Få köra runt med en massa coola bilar, komma på helt galna idéer** och dessutom få betalt för det..! Nästan så att jag kan tänka mig att jobba ideelt... Fast det finns kanske ett par problem:

1. Ingen av de tre som leder programmet verkar ha tröttnat och fyra blir nog en för mycket.
2. Min brittiska accent är inte helt perfekt...
3. Fler kan det väl inte finnas..?


Ljuspunkter
- Vädret är iaf vackert. Även om det är galet kallt.

Mindre ljusa punkter
- Grannen ovanför som vaknar ca kl 6 med hjälp av tysk (?) dansmusik på hög volym...
- 16,4 minusgrader sju dagar in i mars...


* Ja, jag vill hellre ha en rolig pryl med inbyggd hårddisk och DVD-brännare för att spela in TV-program...
** Vilket annat bilprogram tar med sig tre cabrioleter till Island för att testköra dem?

Walt Disney was here

Kom hem vid 21-tiden ikväll. Det var helt sagolikt. Snöflingor av det slag som endast syns i Disney-filmer föll över hela staden. Det var ett sådant snöfall som varje litet barn (och mången vuxen) drömmer om på julafton. Det var bara en liten detalj. Eller kanske två. Det hela utspelade sig inte i en film av gamle Walt. Inte heller var det julafton. Det var (är) den 5 mars. Vädret är helt galet. Här vill man ha lite vårtecken och får ett Disney-snöfall. Ja, ja, man får vara glad ändå.

Har iaf glatt
någon genom att lämna tillbaka en bok jag lånat för länge sedan till dess rättmätige ägare.

Rekommenderad läsning:
SVD Brännpunkt: Foster som ler aborteras


Ljuspunkter
- Ekeby bruk
- Bilen
- Dick Erixons blogg

Mindre ljusa punkter
- Influensahysteri
- Måndag imorgon. Jag gillar måndagar normalt men inte när jag är trött...


Jag har sett ljuset...

...det framträdde under den tredje deltävlingen i det som i folkmun kallas "schlagerfestival".  Ljuset var The Poodles. Lite härlig, klassisk hårdrock mitt i all likriktning. Undrar om man hinner skaffa pudelfrisyr till finalen?

Lena var lika egocentrisk som vanligt, men det var väl knappast någon som hade räknat med något annat?


Dekadens och omoral

Två ord som sammanfattar kvällens film, Chicago. Filmen var välgjord, rollerna välspelade och så vidare... Inte ett dugg svårt att se hur den vann sex stycken Oscar. Men vad säger den? Inte mycket att ställa sig bakom där inte...


Ljuspunkter
- Ledig lördag.
- Kika på kakel och tapeter till nya lägenheten

Mindre ljusa punkter
- Kyla och snö
- Alla tillval till lägenheten kostar pengar...

Kvällens surfrunda

Har surfat runt lite lagom planlöst ikväll och lyckats hitta ett par saker värda lite uppmärksamhet:

För de som, likt mig, missade när Jan Rippe kommenterade skeleton finns klippet
här. Kolla under kategorin Turin/Övrigt.

Petter (artisten) är en lugn och balanserad kille. Särskilt när han tycker att fildelare borde avrättas.


Ljuspunkter
- Jenz har skrivit i sin blog. Japp, det är sant.
- Fredag imorgon.

Mindre ljusa punkter
- Borttappade tidningsurklipp.
- Snö. Och kyla.

Sex månaders fängelse

I exempelvis Aftonbladet kunde man igår läsa om att Stig Engdahl påbörjade sitt sex månader långa fängelsestraff. Vad hade han då gjort för att dömas till att sitta ett halvår i fängelse? Hade han ertappats med ett skarpladdat vapen på väg att gå ombord på ett flygplan? Dömts  för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och för att ha använt ett förfalskat körkort? Kanske hade han dömts till förberedelse för grov misshandel? Eller har han faktiskt misshandlat sin fru?

Fel. Han har inte gjort sig skyldig till något av ovanstående brott där förövaren i samtliga fall dömts till just sex månaders fängelsevistelse. Vad hade han gjort då? Skjutit en varg.

Stig är bonde. Föder upp får i Dals Ed. Vargen han sköt hade några dagar tidigare dödat flera av hans får och nu hade den angripit grannens får. Stig sköt vargen. Det får man göra. Bara det sker i direkt anslutning till angreppet. Nu skedde det en timma efter att vargen hade angripit grannens får.

Den timman kostade Stig sex månader i fängelse. Jag har full förståelse föra att hundratals människor följde honom till fängelset för att visa sitt stöd. Det hade jag också gjort om jag bott i Dals Ed.


Semlor och paprikasallad

Kväll. Sitter vi datorn och läser lite bloggar. Livet som småbarnsmamma kan uppenbarligen vara väldigt kul.
Provsmakar en het paprikasallad som frun lagat. Jättegod. Receptet finns visst i den mycket fina kokboken Kärlek, oliver och timjan. Boken kostar endast 89 kr hos Adlibris nu på rean och måste därmed betraktas som ett riktigt fynd.

Har varit ute med en av jobbets leverantörer ikväll. Positivt var att respektive fick följa med. Mindre positivt var maten - faschinerande att man kan göra så trist mat av i grunden klart godkända råvaror. Vems mindra smarta idé var det tex att genomsteka en kalvfilé? (Visserligen tvivlar jag på att den ganska torra och tämligen smaklösa köttbiten verkligen var kalvfilé)
Turligt nog kan man ju ha en trevlig kväll även om maten inte är särskilt bra.

Givetvis fick vi semlor på jobbet igår. De kom från Savoy i Uppsala och hade tydligen vunnit ett semeltest i UNT. Goda var de i alla fall. De slog dock inte fruns hemmabakade semlor - de är överlägsna allt i semelväg.


Ljuspunkter
- Ny musik i min W800i.
- Det är mars idag - våren måste vara på g.

Mindre ljusa punkter
- Snö och kyla.