Posten?

Två dagar utan så mycket som ett ynkligt litet reklamblad i brevlådan? Vad har hänt? Är den postutdelande semestervikarien sjuk och ersättare saknas? Snor någon posten ur vår låda (den typ där varje lägenhet har ett eget fack i en stor box vid entrén)?

Eller är det så att även reklamen har tagit semester i detta julistilla land?


Inte enkelt att vara nyttig...

För någon dag sedan skrev SVD om att det kanske är dags att ändra på den klassiska kostpyramiden, Fett tar mer plats i pyramiden. Nya studier visar på att mat med högt GI leder till bland annat hjärtproblem. Det skulle alltså inte vara fett som är den stora boven. Det kan till och med vara så att det är den gamla, etablerade, kostpyramiden som är skulden till dagens fetmaproblem i västvärlden...

Idag skriver Aftonbladet att du blir "Lika tjock av lightläsk". En ny studie visar att viktuppgång inte minskas av byte till lightläsk. Trist för de som hoppas hålla fast vid sin läskkonsumtion men göra den mindre onyttig genom att byta till lightprodukter...

Tror det fortfarande är bäst att äta mat som baseras på naturliga råvaror och undvik produkter med onödiga tillsatser. Känns också bra att det verkar vara helt ok att sätta i sig en rejäl biff stekt i smör...



Min familj gillar barer

Ibland får jag internetbaserade undersökningar till mig. En sådan kom idag. Avsändare var ACNielsen. De har tidigare haft vissa språkproblem. Så även denna gång. Denna undersökning handlade om frukostprodukter och den första delen avhandlade vissa märken av frukostflingor. Andra halvan berörde müsli-produkter på bit av den typ som på engelska kallas "bar", exempelvis "chocolate bar". Just nu kommer jag inte på något bättre ord på svenska för "bar" än bit. Folket på ACNielsen kom inte på något ord alls. De använde "bar" rakt av, även i försvenskad pluralform. Första frågan löd så här:

Vad är viktigt när du väljer en bar?

Svarsalternativ ett:

Att min familj gillar barer

Nästa fråga:

Hur sannolikt är det att du kommer att testa en bar?

Alternativen:

Mycket osannolikt 
Osannolikt 
Sannolikt
Mycket sannolikt
Vet inte


Är ju inte mycket för att gå på barer så...

Tredje frågan:

Varför vill du inte testa en bar?

Alternativen:

En bar innehåller för mycket socker
Eftersom min familj inte gillar barer
En bar innehåller för mycket fett
Jag tycker inte om barer


Tvekade ett tag och funderade på om barer innehåller för mycket fett eller om jag bara inte tycker om dem... Varför fanns förresten inte alternativet "Jag tycker bättre om restauranger"?



Örebro

En frinatt på Scandic i kombination med ambitionen att få ut så mycket som möjligt av semestern gjorde att vi hamnade i Örebro på väg hem till Uppsala. Det visade sig vara ett lyckat val. Själv hade jag varit där någon gång i samband med en kurs men inte sett så mycket av staden och frun hade inte varit där alls.

Fredagen inleddes med lite ögonshopping tills dess att hungern satte in och butikerna började stänga. Som av en händelse fanns
Jensen's Bøfhus där. Hade bara hört talas om dem tidigare men ångrar inte det minsta att vi gick dit. Vegetarianer och liknande gör sig icke besvär - till er andra rekommenderas ett besök. Rejäla biffar, stora BBQ-hamburgare, Spareribs och liknande serveras tillsammans med goda såser och andra tillbehör. Frun blev lyrisk över deras Snackkorg. Jag höll med.

Lördagen inleddes med en hotellfrukost och sedan navigerade vi till Wadköping - ett friluftsmuseum med byggnader som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Riktigt trevligt att promenera runt där och njuta av det fina vädret.

 - ett par gamla hus i Wadköping.

 - om man är riktigt duktig på att svarva kan man göra sådana här.

Tillbaka i Örebro centrum tittade vi lite hastigt på slottet och sedan besökte vi ett helt gäng butiker vilket resulterade i att jag fyndade en ny jacka. Lunch ska man ju ha också och inför Örebro-besöket läste jag på lite och fann att Coffee Shop Bara Vara verkade lovande. Trevligt när ställen lever upp till sitt rykte. Det gjorde Bara Vara. Önskar bara att det låg i Uppsala... Om du är i Örebro och vill ha en lunch - gå dit! Vill du fika? Gå dit!

Avslutar med en skylt som jag såg:

 - undrar vad påföljden blir om man springer?


Sammanfattningsvis var Örebro en riktigt trevlig stad där det dessutom gick att få helt ok kaffe...

Semesterrapport

Nu har man landat. I Uppsala igen. Vi kom tillbaka hit i lördagskväll. Söndagen ägnades till stor del åt att tvätta, packa upp och plocka undan.

Den semestervecka som nu passerat såg ut så här:

Lördag för en dryg vecka sedan packade jag inför båtsemestern och åkte till Västerås där jag mötte frun som var hemma hos sina föräldrar. På söndagen for vi vidare med den lånade navigatorn (mer om den i ett separat inlägg) inställd på Kållandsö. Här kommer ett hett tips:

Om du närmar dig Örebro och känner dig hungrig - stanna på Max strax söder om Örebro, vänta inte tills ni kommer till Burger King i Laxå en knapp timma senare. På så sätt sparar ni en hel del tid. Burger King i Laxå har en massa diplom som berättar vilken förträfflig BK-restaurang de är. Varför de hänger där har jag ingen aning om...
Vi kom dit strax efter kl 14 och trots att det var lite efter det som borde vara normal lunchtid var det skaplig kö framför kassan - 10-12 personer fördelade på 4-5 sällskap framför oss i vår kö. Det såg dock inte helt hopplöst ut eftersom det fanns gott med folk på andra sidan kassadisken. Så fel man kan ha.
Det tog 10-15 minuter för oss att få komma fram till kassan och beställa maten. Märk väl att jag endast skriver beställa. På denna BK-restaurang fick man ett nummer efter att man betalat och sedan var det bara att ställa sig bredvid kassorna och vänta på maten. Och vänta. Och vänta... Det tog ytterligare 10-15 minuter innan vi fick vår mat. Och då pratar vi inte om några udda grejer utan standardmenyer. Ingen förklaring till varför det tog sådan tid gavs heller. Det lär dröja innan jag besöker BK igen när de har mycket att göra...
Hur smakade det då? Ok, tror jag (förutom att de, som vanligt, inte kryddat köttet). Nära en halvtimmas väntan med hungrig mage kan ha påverkat mitt omdöme - mycket blir ok då...

Resan fortsatte och vi anlände till Kållandsö sent på eftermiddagen. Båten packades och kvällsmat intogs hemma hos Markus föräldrar (som dessutom var de som lånade ut båten). Stort tack till dem!
Nu skulle de närmaste dagarna alltså tillbringas på en båt tillsammans med familjen Holgersson (herr och fru + två barn). Man kan ju lätt tänka att vi var lite optimistiska, ett barn på ca 10 månader, ett på knappt tre år och så min kära fru som verkligen är gravid och som behövde lite hjälp för att komma i och ur båten. Sex personer på en båt som mäter lite drygt 7,5 meter från för till akter. Hur skulle det gå? Det gick. Fantastiskt bra.
Vi hade det riktigt trevligt och roligt. Resväg med mera skildrar Markus
här.


Läckö slott sett från båten.

Det är märkligt. Detta med semester. Man åker bort från praktiska och bekväma saker som rejäl kyl och frys, diskmaskin, badrum med dusch och toalett, bor trångt, sover i bäddar som inte är lika sköna som sängarna hemma och trots det känner man att det är semester och att man faktiskt vilar. Förstår inte riktigt hur det går till...

Tillbaka på fastlandet insåg jag ganska snabbt att det inte var så fast - det gungade i ett par dagar efter att vi lämnat båten. Torsdagen ägnades åt att besöka Lidköping och på fredagen var vi tillbaka där för att ägna oss åt lite prisvärd shopping på Fabriksbutiken.

Med fynden inlastade i bilen styrde vi i riktning mot Uppsala men stannade i Örebro mellan fredag och lördag. Trevligt stopp som får kommenteras separat.

Härligt med semester!

Sjukt bra

Borde packa det sista och åka. Men... Jag kollade en sak på nätet inför resan och subblade på ett inläggText.nu. Jack tipsar om ett klipp från YouTube med en sekvens ur America's Got Talent (på svenska Idol 2007). Detta är ruggigt bra:

 

Nu stängs datorn ner och nästa uppdatering här blir tidigast på fredag.

Ha de!

Läsvärt om självkritik

Thomas Gür skriver idag några mycket läsvärda rader i SVD. Det handlar om den förmåga till självkritik som finns i västvärlden och som har sina rötter i den judisk-kristna tanken att bemöta andra på det sätt som du själv vill bli bemött.

"Västerlandets självkritik har samtidigt resulterat i den mycket spridda och felaktiga uppfattningen att brott mot de mänskliga rättigheterna, massmord, förtryck och slaveri huvudsakligen har varit något som utmärkt Västs beteende mot omvärlden. Det talas typiskt nog mycket om den transatlantiska slavhandeln, men inte om den slavhandel från Afrika som gick österut, till de muslimska länderna, och som omfattade många fler människor och där dödligheten var så oerhört mycket större ? det finns tiotals miljoner afro-amerikaner, men knappt några afro-asiater."


Äntligen!

Nix, jag ropar inte för att jag hittat ett ljust bröd med fullkorn i... Jag ropar därför att nu har jag semester!

Ikväll blir det lite förberedelser inför morgondagens avfärd mot Västerås. Det är mycket praktiskt med torktumlare när man kommer på saker att tvätta så här dags på kvällen - packa blöt tvätt i väskorna är nog ingen höjdare... På söndag fortsätter färden mot Kållandsö där vi möter upp med familjen
Holgersson. Sedan ska det seglas...

Resten av semestern då? Det får vi se... Några dagar i Stockholm lär det dock bli.



Ljuspunkter
- Får träffa frun imorgon
- Har lånat en GPS-navigator
- Semester


Mindre ljusa punkter

- Får inte somna bredvid frun ikväll
- Smutsig bil
- Finns en del kvar att packa innan avfärd...


The final countdown

Nedräkning. Snart är den här. Semestern. En arbetsdag kvar. Sedan fyra långa veckor av ledighet... Ska bli riktigt skönt. Räknar med att vädret vänder nu i helgen - jag har beställt sol till min semester...


Tills nästa gång, en riktigt totalslakt av en hårdrocksklassiker:
 

Ensam hemma

Frun är borta. Hos svärföräldrarna. Jag måste jobba ett par dagar till. Trist. När frun åker bort tänker man att nu kan man göra vad man vill - surfa, slöa, titta på Top Gear mer än vad hon står ut med... Det är kul i nästan en hel kväll. Kul ända tills klockan börjar bli läggdags. Då inser man det, det finns ingen anledning till att gå och sova. Ingen fru att krypa ner bredvid. Ingen att prata med när man lagt sig. Andra halvan av sängen är tom.

Och så sitter man här. Vid datorn. Och bloggar, skriver på forum eller slösurfar i största allmänhet. Tills man är så trött att ögonen nästan faller ihop av sig själva. Och hur kul är det? Men man somnar i alla fall snabbt...

God natt!

Njutning i en box

Nej, jag syftar inte på någon ny hudkräm som får din hud att njuta och skänker ro till stressade själar. Jag pratar om Mapel Walnut från Mövenpick.

För ett par dagar sedan cyklade jag förbi, eller inte riktigt förbi, en Hemglass-bil. Såg den stå där på gatan där jag kom farande. Såg något mer också. Den stora skylten på baksidan av bilen som berättade att de sålde Mövenpick. Ni som känner mig vet att jag har svårt att motstå glass av kvalitet. Inget undantag denna gång. Jag bromsade in, tittade på listan med tillgängliga smaker och valde en som lockade mycket:

Maple Walnut - Glass smaksatt med lönnsirap och valnötter (nötkärnorna alltså, inte hela nötter...)

Den glassen är riktigt god. Riktigt, riktigt god. Inget man köper för att njuta var och varannan kväll om man inte ligger långt över medelinkomst men vid speciella tillfällen är den helt klart värd sitt pris. Låt den tina lite, bli lite mjuk. Servera. Ät. Njut. Känn glassens lena konsistens, den speciella sötman från lönnsirapen, hur väl den passar med nötterna...

Finns det något negativt med glassen då? Förutom priset? Skulle väl vara att frun gillade den lite väl mycket. Blir ju mer till mig om det saknas konkurrens...

07-07-07

Igår firades det. Vi hade då varit förlovade i fyra år och sådant ska självklart firas. Firas på samma sätt som man gärna firar bröllopsdag, dagen då vi blev tillsammans och andra viktiga dagar... Vi gillar helt enkelt att fira.

Dagen började extremt bra med en sovmorgon och sedan en specialdekorerad smörgåstårta som frun förberett dagen till ära:


Efter frukost, framåt 12-tiden eller så, tog vi bilen till Sigtuna. Det är en mysig liten pittoresk stad där man kan titta på båtar, gå i små butiker, fika och mysa i största allmänhet. Lunch blev det på RC Chocolat. Vi prövade inte de praliner som tycktes vara deras största specialitet men väl deras hemmagjorda glass (kanske inte helt oväntat att jag föll för den).

Efter lunch behövdes en fika. I Sigtuna fikar man hos Tant Brun. Allt annat är otänkbart. Supermysigt café i lokaler med anor från 1600-talet där beställningen tas upp vid bordet, kaffet serveras i kopparkanna och allt smakar riktigt gott utan att vara särskilt dyrt.


Kvällen avslutades i Uppsala med ett besök på Trattoria Commedia. Värdig avslutning på en mycket trevlig dag.

Ska man fira kan man väl lika gärna fira ordentligt..? :-)

Diska o sova

Ska gå och lägga mig nu men först måste jag diska. Eller typ sätta ner sista disken i diskmaskinen och starta den. Underbart med diskmaskin och väldigt skönt med en som är så tyst att man sover gott trots öppen sovrumsdörr och kök några meter bort...

Såga i rätt gren

Ibland undrar jag hur en del företag resonerar kring sin prissättning. Somliga inser inte att de målar in sig själva i ett hörn där de får förbli tills de upphör eller får modet att göra något otroligt drastiskt. Företaget jag tänker på just nu är Hemtex. Vi gör det och jag vet fler som gör det. Vägrar handla där om de inte har minst 50 procent i rabatt. Man behöver ju inte ens vänta till de klassiska reaperioderna i januari och under sommaren. De har ju halva priset på allt ett par gånger på våren och ett par gånger på hösten.

Vilket annat företag gör så? Inte ens den reabenägna klädbranschen gör ju så. De rear ut säsongsvaror men basplagg som underkläder och enkla t-shirts får vanligen vara orörda av reaskyltarna. Hur tänker de på Hemtex när de sätter 50 procent på allt? Varför rea ut gardinstänger av standardmodell? Trådrullar? Handdukar och badlakan i icke modebetonade färger? Alla deras reor upplyser ju oss konsumenter om att de har på tok för höga marginaler i vanliga fall...

Hur kom jag då att tänka på detta? Vi var och köpte nya gardiner där i förrgår, det var 70 procent i rabatt på alla gardiner och 50 procent på resten av sortimentet... Och det kändes inte som att vi gjorde unika fynd utan handlade till bra pris. Så ska det inte vara när det är 70 procent i rabatt.

Sedan kan man ju se på saken som min underbara fru sade på skämt:
"70 procent!?! Då kan man ju handla ännu mer..."

Kanske är det så de hoppas att man resonerar? Men många är, liksom min fru, kloka och köper inte fem par gardiner när de bara behöver ett par...

Undrar vad som händer när Hemtex sågat klart i grenen de sitter på? En ny kedja med ständigt låga priser eller ett nytt Hemtex? Vi får se...


Om man ändå hade...

...sommarlov. Då kunde man tillbringa hela sommaren i sällskap med frun. Vore helt grymt trevligt. Nu är det ju inte så och jag har inte tänkt bli lärare för att få sommarlov. Är jag då avundsjuk på hennes lov? Nej, hon förtjänar det och jag är, som sagt, inte beredd att göra de uppoffringar som krävs för att få ett sommarlov.

Men det är trist att bara få tillbringa kvällarna tillsammans med frun... Fast nu är det bara sju arbetsdagar kvar till semestern..! Och då får vi tillbringa hela dagarna tillsammans... :-)

Trevlig pryl

M3 listar de 100 collaste prylarna, på plats 99 återfinns Sodastream. Bara att hålla med - det är en toppenpryl (som jag förvisso missade på 80-talet).

image98
En sådan trängs på köksbänken hemma hos oss och ordnar bubblande bordsvatten på några sekunder. Med eller utan smak.