Hur mycket äpple är du?

Testa dig:

How Addicted to Apple Are You?

Jag? Inte särskilt:


6%

Hade ju i alla fall en favoritreklam från äpplet.


Dagarna går

...betydligt snabbare än vad jag hinner blogga ibland. I lördags var vi ute och åt julbord med mitt jobb. Även respektive var bjudna och som ett litet undantag fick vår lillkille följa med som enda barnet.

På mitt jobb finns en viss tradition av överraskning när det gäller personalaktivitet framåt jul. Denna gång var tanken att vi skulle ses vid stationen klockan 17 för vidare färd mot okänt mål. Så blev det inte. Vid en kontroll kvällen före visade det sig att tåget dit inte stannade på önskad station. Färdmedlet för lördagskvällen ändrades raskt från politiskt korrekta tåg till mindre korrekta bil. Fast vi samåkte i alla fall. Mot okänt mål.

Färden gick längs med den relativt nyöppnade sträckningen av E4 genom Upplands nordligare delar. Målet var, visade det sig, en restaurang vid namn
Furuviks Brygga. En vackert belägen restaurang nära Furuviksparken. Där intog vi ett av de bättre julborden som jag stött på hittills. Framför allt briljerade det på fisksidan. Vissa i sällskapet önskade sig visserligen ett större utbud av desserter. Själv är jag glad över att det inte fanns fler saker som man "bara var tvungen" att prova - mitt välbefinnande hade allvarligt äventyrats av mer mat den kvällen.

Förundrades över att jag vaknade på söndagen och kände ett sug efter frukost - borde varit proppmätt lång in på eftermiddagen...


Just det, lillkillen skötte sig exemplariskt under hela kvällen inklusive resan dit och hem.Idol-fel

Bara att krypa fram. Bekänna det. Kanske inte särskilt originellt, men:

Vi följer
Idol på TV 4. Inte helt slaviskt men vi följer det. Tycker att det är helt ok underhållning en fredagskväll.

Kanske kommer vi (jag) att sluta med det nu. De som röstar har ju uppenbarligen noll koll. Rösta själv då, kanske du säger. Glöm det, jag röstar inte i TV-program. Rent principiellt.

Varför ska jag då sluta titta nu? Därför att ikväll åkte årets bäste deltagare, Daniel, ut. Om han åkt ut på grund av ett uselt framträdande hade det varit ok. Då hade han aldrig åkt ut. Med Idol-mått mätt har killen aldrig gjort ett uselt framträdande. Han åkte ut för att hans framträdande under kvällen var så bra att en massa som brukar rösta trodde att allt var lugnt och därför struntade de i att rösta. Eller tröströstade på någon som juryn, helt befogat, gett dålig kritik.

Idol är numera ett hyfsat trist program.

Inte så att jag tycker att Daniel är det största som hänt musik-Sverige sedan Carola men i Idol har han varit en liten ljuspunkt. Som nu är borta. Fast killen lär ju kunna välja skivkontrakt ändå - den talangjägare som inte vill "signa" honom nu är inte född. Man ska ju, som bekant, smida medan järnet är varmt...


Aftonbladet skriver.
Expressen likaså,
Och typ halva blogg-Sverige.
Bortglömt firande

Imorse slog det mig. Som blixten från den berömt klarblå himlen. Vi glömde fira den andra november. Glömde fira att vi bott i vår lägenhet ett helt år. Skyller på lillkillen. Han har liksom rubbat våra liv lite. På ett ytterst trevligt sätt.

Hur som helst, vi trivs ypperligt i lägenheten. Hade helt klart varit värt att fira lite.


Utmanad

SMÄM utmanade. Jag antog. Faktiskt den första utmaning jag antar här på bloggen.

"Instruktioner:
Måla dig själv i paint med den tröja du har på dig just nu."

image130
Resultatet kan beskådas ovan. Me, myself and I i en vit t-shirt.

Utmaningen skickas givetvis vidare till dem som inte fått den förut.Tjuvstart

Idag har jag brutit en av mina principer. Den att inte inleda glöggsäsongen före det som inträffar först av första december och första advent. Blev så sugen på glögg och pepparkakor att jag bara inte kunde låta bli att ta en mugg glögg och en trave pepparkakor på eftermiddagen. Det var riktigt gott.

Glöggsäsongen är alltså officiellt invig.
I alla fall hos oss.


Skrota tv-licensen

Igår kunde man i Aftonbladet läsa om en av tv-licensens absurditeter. Butikskedjan Netto tvingas betala tv-licens sedan de tagit in ett tillfälligt parti med tv-apparater. De säljer dem i kartong, utan att ha någon apparat uppställd och samtliga butiker saknar tv-antenn/uttag och därmed möjligheten att ta emot tv-sändningar. Detta spelar enligt Radiotjänst ingen roll - de ska betala TV-licens ändå.

En inte helt okvalificerad gissning ger dessutom att de apparater Netto säljer saknar digitalmottagare - det enda sätt att ta emot marksänd tv idag. Det är ännu en av lagens absurditeter. Om du har en analog tv-mottagare men bor på en plats där din enda mottagningsmöjlighet är via det digitala marknätet ska du ändå betala tv-licens. De som vid övergången till digital-tv struntade i att köpa en digitalbox och istället ställde ut tv-apparaten i förrådet måste, enligt lagens mening, fortsätta att betala tv-licens. Trots att möjligheten att se på tv-sändningar saknas.

Är det inte dags att åtminstone göra en radikal revidering av lagen om tv-licens? Eller ännu hellre skrota hela upplägget med tv-licens som garanten för "fri och obunden television" - det kan väl inte bara vara jag som inte ser SVT:s påstådda fri- och obundenhet?

Vinterdäck

Vissa anser att det ät manligt att byta däck på bilen. Och visst, det är inte den mest feminina syssla jag kan tänka mig... Men jag ser inget självändamål i att göra jobbet själv. Inte när man kan hitta en bilmek som gör det för 130 kr. Sedan finns det några andra skäl till att jag inte tycker om att göra det själv:

* Jag vill inte hålla på vid min carport och byta - det är kallt och frestelsen att ställa in smutsiga däck i förrådet är större när man måste lasta in däcken i bilen och åka iväg för att tvätta dem.

* Orginaldomkraften till vår Volvo V40 är katastrofal. Den funkar men inte mer. Fyra däck med den är en ren plåga. Den domkraft jag köpte från Biltema för 69:- förra hösten är kass och jag hittar inte kvittot så jag kan inte reklamera den. Stärker min tes om att du vanligen får vad du betalar för.

* Att åka till en GDS-hall och byta däck för att sedan tvätta bil och däck kostar också pengar. Hittar man någon som byter däcken för 130 kr är det definitivt värt de pengarna.

Idag kom alltså vinterdäcken på. Utan att jag gjorde jobbet själv. Med nymonterade vinterdäck åkte jag sedan till en GDS-hall och tvättade både bilen och sommardäcken. Nu är även jag redo för vintern.


Dubbat eller odubbat?
Självklart dubbat!

Tragiskt beslut

Tragiskt nog sade riksdagen ja till det förslag om ändring av vår abortlagstiftning som diskuterades härom dagen. Ändringen innebär att även utländska kvinnor ska kunna komma hit för att dra "nytta" av vårt lands oerhört liberala abortlagstiftning. Det blir alltså tillåtet med det som i debatten kallats "abortturism". Tragiskt för vårt land. Finns många andra saker som jag önskar att Sverige var känt för än att vi, åt turister, utför aborter på foster upp till vecka 18 utan att ställa obekväma frågor.

Paulina Neuding
kommenterade detta på ledarplats i SVD igår. Hon försvarade lagändringen men satte samtidigt fingret på en öm punkt. Den svenska abortdebatten. Eller bristen på sådan. Citerar slutet på ledaren:

"I Sverige har vi nämligen inte sällan tagit vår fria aborträtt till intäkt för att bagatellisera abortfrågan. De frågor om livets uppkomst - och okränkbarhet - som avbrutna graviditeter ställer på sin spets, har bekvämt fått sin lösning någonstans bland paragraferna i abortlagen. Således har man kunnat få intrycket av den svenska abortdebatten att vi vet någonting som abortmotståndarna inte har begripit - nämligen att människolivet varken börjar vid befruktningen eller i födelseögonblicket, utan i den 18:e graviditetsveckan. Med läkares tillstånd kan det börja några veckor senare. Ifrågasätter man den synen riskerar man att viftas bort som fanatiker.


Vågar man dessutom påstå att aborter lämnar trauman därför att kvinnan rent biologiskt inte är skapad för att göra sig av med ett foster som växer i henne, utmanar man ett annat tabu. Då ifrågasätter man synen på moders- instinkter som sociala konstruktioner. Hur vore det om vi kunde närma oss abortfrågan med större ödmjukhet?


Samtidigt som vi nu öppnar för att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige finns det alltså anledning att utreda det haveri som har lett till 35000 svenska aborter årligen. Och våga säga det enda som faktiskt är alldeles självklart när det kommer till aborter - nämligen att en avbruten graviditet är någonting väldigt sorgligt."


Önskar att sanningen om abort, ett avslutande av liv, kom fram lite oftare i debatten. Då kanske riksdagen kan tänka om och skärpa till abortlagstiftningen istället för att liberalisera den.


Svettigt?

Skulle gissa att ett par personer på Aftonbladets IT-avdelning har det rätt så körigt just nu:
Överraskande bra

Alldeles nyligen har det öppnat ett Espresso House vid Gränby Centrum. Har läst lite om dem tidigare och det har varit blandade intryck. Senast läste jag om kedjan på Lattekollen. Verkade ju inte helt galet. Värt att kolla upp.

Sagt och gjort. Skulle handla lite snabbt till fredagskvällens mys men nyfikenheten tog överhand när jag såg att de äntligen öppnat. (Stället är svårt att missa då det ligger precis vid huvudingången till Gränby Centrum.) Jag stegade in och började den sedvanliga checklistan för potentiellt bra kaffeställen. Punkt ett, brygghandtag som sitter på plats i maskinen och rentorkat ångrör, var dock svårkollad då det helt enkelt var svårt att se in bakom den stora maskinen (en Faema om jag inte missminner mig).
Gick vidare till nästa punkt och frågade killen bakom disken vad de hade för bönor till espresson. Fick en utmärkt redogörelse. Det var kedjans egen blandning med 25 procent robusta och 75 procent arabica plus lite information om vart bönorna odlats med mera. Verkade lovande. Beställde en cappuccino.
Diskuterade lite koppstorlekar. Kom fram till att vi tyckte samma sak men om jag förstod rätt var kedjans rekommendation en storlek större med mer mjölk i förhållande till kaffet. Blev lovad en specialare, alltså en cappuccino på det sätt som den (IMHO) bör vara. Började kännas lite skönt nördigt.
Snackade vidare medan han började förbereda. Nämnde Riktigt Kaffe. Han kände till forumet och undrade om han skulle bli uthängd där om han misslyckades. En, skulle det visa sig, helt obefogade oro. Jag lovade att vara snäll.

Min cappuccino började bli klar. Det som ställdes fram var en fröjd för ögat. Härligt mikroskum som blandat sig perfekt med kaffet och lite "art" ovanpå. Min mobilkamera strular så det blev ingen bild. Satte mig ner för att njuta. Lätt den bästa cappuccino som jag druckit i Uppsala. Mjuk och rund i smaken. Perfekt temperatur. Ingen bismak av bränd mjölk, som annars verkar vara standard i Uppsala.

Jag njöt. Tackade. Gick därifrån. Redo att handla.


Ensam hemma II

Har ju redan använt ettan. Som rubrik. Är hemma med lillkillen själv för första gången. Frun behövde åka iväg och handla lite åt sig själv. Känns lite spännande men med tanke på att han var helt nyammad när hon åkte är förutsättningarna goda för att allt ska gå bra.

Just nu ligger han och sover i vagnen här bredvid skrivbordet. Nice.

Fingerfärdig

Jag har inget Xbox 360. Tyvärr. Men hade jag haft ett hade jag absolut skaffat spelat Guitar Hero 3. Verkar vara ett riktigt kul partyspel. Jag hade dock aldrigt blivit lika duktig på spelet som denna kille:Han är helt galet snabb i fingrarna. Killen med kameran har dock galet dålig känsla för detta med att filma.

Fars dag

Min första "egna" Fars dag är snart över. Känns kul och overkligt. Fortfarande lite svårt att relatera till att jag skulle vara en av alla dessa fäder som firas idag. Förstår det men ändå inte. Hur som helst, firad blev jag. Lillkillen hade (med hjälp av sin mor kan man förmoda) köpt ett par riktigt sköna boxershorts från Björn Borg till mig. Har aldrig varit märkesgalen när det gäller underkläder men det var skillnad mot de boxershorts jag vanligen använder. Bara att tacka lillkillen för ett utmärkt val av present.It takes two to tango

Göran Skytte träffar mitt i prick på dagens ledarsida i SVD med Dubbelmoralen i demagogernas värld.

Med anledning av den senaste tidens debatt om köp av svarta tjänster, en debatt som för övrigt spårat ur fullständigt, konstaterar han att för varje köpare av en svart tjänst finns det också en säljare av densamma. En säljare som i lagens mening agerar lika felaktigt som köparen.

Debatten har ju till stor del handlat om att det är rika moderater med dålig skattemoral som är de skyldiga. Undrar hur många socialistiska (och fackanslutna) byggarbetare som finns på säljarsidan? Med lika dålig skattemoral.

En annan fundering, kommer endast sådana som satsat på en yrkespolitisk karriär redan vid unga år att platsa i riksdag, regering och regeringskansli i framtiden? Det verkar bara vara människor som levt mer eller mindre avskärmade från "verkligheten" som har ett tillräckligt fläckfritt förflutet för att platsa på ovan nämnda arbetsplatser.


Om jag var...

...huvudperson på videon nedan skulle jag ligga på sjukan istället för att sitta här.
God natt!

...och sov gott!


Välkommen till verkligheten

I förrgår berättade Aftonbladet, inte utan viss stolthet, att de nu kommer att vissa blogglänkar under sina artiklar på nätet. Undrar vem de försöker imponera på? SVD har gjort det sedan tidigt i våras. DN började strax därefter. Sedan har bland annat IDG, Dagen och några lokaltidningar följt efter. De använder alla samma tjänst från Twingly.
Men inte Aftonbladet. De envisas med att använda sin egen tjänst Bloggportalen. De hävdar att detta skulle leda till högre kvalitet på länkarna. Som om det vore avsevärt svårare att registrera sig i deras tjänst jämfört med Twingly. De har dessutom någon form av rankingsystem för de bloggar som listas under artiklarna på webben. Helt fel enligt mig.
När jag klickar på blogglänkar under en artikel på exempelvis SVD gör jag det för att få reda på vad vanliga "Svensson-bloggare" tycker. Jag är inte ute efter att endast ta del av vissa proffsbloggares åsikter. Man kan dock få fram alla blogglänkar till en viss artikel genom att klicka sig vidare till Bloggportalen men det känns krångligare än konkurrenternas lösning.

Så Aftonbladet vaknade upp och insåg att bloggvärlden har betydelse. Nu är det (nästan) bara Expressen som sover.Sömnpiller

Kanske har ni sett reklamen för Electrolux dammsugare där barnet sover när det dammsugs? Eller till och med sett förpackningen med en bild på en sovande bebis som ligger ovanpå dammsugaren? Jag kan numera bekräfta att reklamen inte ljuger. Barn sover bättre till ljudet av en dammsugare. I alla fall vårt barn.

Lillkillen var lite kinkig ikväll. Trött utan att fatta det själv. Skrek. Ville inte sova. Somnade inte av att äta - ett säkert kort normalt sett. Dammsugaren åkte fram. Hade märkt tidigare att han blev lugn när han hörde den. Just nu sitter jag vid datorn och lillkillen ligger i mitt knä. Sovandes. På golvet står dammsugaren. Igång. Just nu på lägsta effekt. Perfekt. Han sover och jag slipper tinnitus.

Hoppas bara att han snart sover så djupt att jag törs gå och lägga oss...

WHY?!?!

Varför täcks marken av ett flera centimeter tjockt lager slaskig snö just idag? Varför? Har inte planerat in någon snö än på några veckor. Uteplatsen måste röjas. Vet att man borde ha gjort det tidigare men det har liksom inte hunnits med. Eller i alla fall inte prioriterats. Inte helt lätt att ställa om och bli en sådan där småbarnsförälder som hinner med allt. Just nu känner jag mig mer som en sådan som är glad över att vi har mat i kylen, hunnit tvätta det väsentliga och att dammråttorna inte vuxit till den storleken att de måste kapas innan de dammsugs upp. Resten får vänta.

En liten tröst kan det ju vara att snön tycks smälta bort väldigt snart.