Matnörd?

Anmäl dig då till Taffels nyhetsbrev. Av matnördar, för matnördar. Kommer tydligen snart.

FastFoodLovers tipsade.Tidsbrist

Det är den stora anledningen till att det inte skrivits särskilt mycket här de senaste dagarna. Började jobba i fredags. Kändes konstigt att lämna frun och lillkillen hemma. Kändes märkligt att vara tillbaka på jobbet. Hade vi verkligen en alldeles egen bäbis hemma nu? Men jag var ju på jobbet som vanligt? Eller? Men visst fanns han där hemma. Lite kinkig dessutom. Första gången sedan han kom till världen hade han bestämt sig för att vara smågrinig en hel dag.
Som om han märkte att allt inte var som vanligt. Det "vanligt" som han hade vant sig vid under två veckor. Att både mamma och pappa fanns där. Hela tiden. Om det nu är så att han märker att pappa var borta en hel dag är det ju helt otroligt. Otroligt fantastiskt häftigt. Men vad vet jag? Igår och idag har han dock varit mindre och mindre grinig. Börjar väl inse att mamma fixar allt och att pappa kommer hem på kvällen?

Under helgen som gick var han hur snäll som helst. Brorsan och hans fästmö kom på besök för att titta på honom. Under lördagen fick de till stor del nöja sig med att beskåda honom sovandes. I vagnen. De tittade in på nytt på söndagen och då visade han upp sig från sin allra bästa sida. Vaken och allmänt nöjd med livet. Ett par goda vänner tittade också förbi i söndags för att gratulera.

Strömmen av gratulanter tycks inte sina än på ett tag. Mormor, morfar och moster har varit här. Farmor, farfar, gammelfarfar, faster och farbror har varit här. En del vänner har varit här. Kollegor gratulerar. Min yngsta bror kommer hit kommande helg. Känns kul att få kalla lillbrorsan "farbror"... Ibland verkar det som om alla runt omkring förstår bättre än vad jag gör att vi faktiskt har fått barn. Men så är det säger de som vet. Det tar ett tag innan man fattar. Fattar på riktigt.

Kan bara konstatera att det är otroligt kul att vara förälder.


TV-kvällLillkillen har intagit en egen hörna i soffan för en riktigt TV-kväll med mamma och pappa.

Oväntat medhåll

Jan Myrdal och jag tycker inte lika särskilt ofta. Han har exempelvis försvarat både Enver Hoxha och Pol Pot. Inget jag skulle göra. Men idag skriver han på SVD Brännpunkt, Kalla mig gärna heteronormativ, till försvar för äktenskapet som samlevnadsform. Och jag håller med honom.

Kalla mig gärna hetronormativ.

Varför så upprörda?

Organisationen Bevara Äktenskapet, en organisation som arbetar för äktenskapets bevarande som samlevnadsform mellan man och kvinna, driver just nu en kampanj i Stockholms tunnelbana. Kampanjen är riktigt hemsk, i alla fall om man ska tro Homo. Den består av affischer med orden mamma, pappa, barn skrivna under ett rött hjärta. SVD skriver om det inträffade:

"- Det är en folkstorm för att gälla våra frågor. Folk har reagerat på det här. Även om det är tillåtet att sprida de här budskapen så betyder det inte att det är lämpligt, säger George Sved, kanslichef och informationschef på Homo."

Förstår inte vad som är så upprörande med en affisch som belyser nu gällande lagstiftning. Enligt George är det alltså direkt olämpligt att tala om nu gällande lag i Sverige, I alla fall om berörd lag heter äktenskapsbalken. Undrar om han anser att det finns fler lagar som är olämpliga att tala om? Homo kanske skull vilja ha lite censur? Vad vet jag?
Uppdatering

Har uppdaterat länklistan ner till höger. I samma veva tog jag bort alla (de få som fanns) kontakter på "presentationssidan". I länklistan visas numera länkar till några av alla de bloggar jag läser regelbundet samt några andra allmänt bra sidor.

Och ja, enda anledningen till att jag sitter här kl 00:26 är att lillkillen behagar vara vaken. Men det gör ju inget - är så mysigt att sitta här med honom.Morgonmys

Sitter här vid datorn. Har sovit gott inatt. Vi måste ha en fantastiskt snäll lite kille. Sover i pass på två till tre timmar under hela natten. Mellan varje pass ska det dock ätas innan han snällt somnar om. Detta innebär att både mamma och pappa får sova ganska mycket. We like.

Nu, vid åttatiden, verkade det inte som att detta med att somna om var någon vidare bra idé. Roligare att ligga i pappas knä och fundera över tillvaron medan mamma sover lite till. Kanske tar vi och ser ett
Top Gear-avsnitt - man måste ju börja i tid...

Idag kommer gammelfarfar och farfar och hälsar på för att beskåda underverket.


Nu ska vi mysa vidare...


Inte så norrländsk

Inte för att jag trodde det. Född och uppvuxen i Östergötland och sedan 11 år boende i Uppsala borde jag inte vara särskilt norrländsk. Nu har jag det även svart på vitt:

Jag är 19 procent norrländsk. Magnus Uggla är 13 procent norrländsk. Stig Strand är 92 procent dito.

Vill du veta hur norrländsk du är? Gör
Norrlandstestet.


Pop! Goes my heart

Den trevliga komedin Music and Lyrics inleds med en helt underbar musikvideo:
Köp, hyr, låna eller... Hur ni nu än brukar göra så kan filmen rekommenderas för lite lättsam underhållning.Bildspecial

    

     

Nagativismen regerar...

Läste ett inlägg på SVD:s ledarblogg, Det finns inga goda nyheter. En amerikansk nyhetsbyrå citerades:

"A drop in violence around Iraq has cut burials in the huge Wadi al Salam cemetery here by at least one-third in the past six months, and that's cut the pay of thousands of workers who make their living digging graves, washing corpses or selling burial shrouds."

Man skulle ju också kunnat göra en positiv nyhet av det faktum att våldet i Irak minskar...


Uteliv

Lugn, jag har inte blivit oansvarig och stuckit ut vind för våg. Jag är (försöker iaf att vara) en ansvarstagande pappa. Men jag har en snäll fru. Hon tyckte att det var helt ok att jag följde med mina kollegor ut på restaurang när en leverantör bjöd. Vi var på Restaurang Carl Philip. Fastnade för följande alternativ som varmrätt: Pepparstek, flamberad oxfilé, sockerärtor, dragon- & konjaksås och potatisgratäng. Tror det var den godaste köttbit som jag ätit ute på restaurang någonsin. Och såsen... Mums.

Det blev helt enkelt några timmars trevlig samvaro med kollegor. Kollegor som alla redan har barn Kollegor som gratulerar otroligt mycket. Känns nästan som att de tycker att det är lika stort som jag själv tycker att det är, detta med vårt första barn. Inser också att man tas upp i en ny form av gemenskap när man fått barn. Den typ av gemenskap där andra föräldrar minns och berättar om hur det var när de fick sitt första barn. För första gången kan jag relatera till dem. Känns vuxet.

Även om det var en trevlig kväll ute var det dock inget mot hur trevligt det var att komma hem till fru och barn igen.

Nattliv

Har fått en ny kompis vid datorn. Lillkillen ligger klarvaken i mitt knä just nu. Mysigt. Skulle ju också vara mysigt om han bestämde sig för att somna... Men det gör inget. Sitta här och bara titta på varandra är ju helt ok det med.


Välkommen till världen!

Nu är han här. Vår lille son. Han har varit här sedan i fredags kväll. Det känns dock som om han alltid funnits hos oss. Fyra dagar kan förändra mycket. Många känslor blir det. Glädje, lycka, känner mig helt galet stolt... Upptäckte att det är fantastiskt härligt med en alldeles egen lite bebis.

Här är underverket:

Varför hylla en massmördare?

Igår var det 40 år sedan Che Guevara dog. Varför fortsätter media och vänstern att hylla en simpel massmördare. Killen tog livet av sådana i hans egna led som inte höll med honom. Efter revolutionen på Kuba ansvarade han för hundratals dödsdomar, snabbt utfärdade med hjälp av domstolar där Che själ skrivit domen i förväg.

Låter som en härlig kille att avbilda på väggen hemma i rummet.

Alla ni som går runt med en tröja med hans avbild, hur tänker ni? Eller var det just det ni inte gjorde? Tänkte alltså.


Aktuella händelser

Det har hänt en del tragiska saker här i landet den sista tiden. Tänker på dödsmisshandeln på Kungsholmen och skottdramat i Rödeby. Har åkt på en förkylning och inte orkat blogga. Men det finns ju andra som kan tycka saker i mitt ställe. Exempelvis Dick Erixon. Han har tyckt en hel del vettiga saker den senaste tiden:

Mordet på Kungsholmen
Tonårsgäng slipper straff för mord
Kungsholmsmördarna överklassyngel
Brott och klass

Händelserna i Rödeby:
Självförsvar ska inte straffas
Samhällets insats i Rödeby

Bägge händelserna:
Medierna på kriminellas sidaKrya på mig!

Konsekvent fel

Då och då läsar jag annonser på blocket. Inte helt sällan finns det gott om felstavningar. Få är dock lika konsekventa som denna:

SpjällsängBegagnad vit spjällsäng säljes.
Höj och sänkbar botten.
Höj och sänkbar ena långsidan.
Madrass, spjällskydd ingår.

Finns i Almunge men går att leverera till Uppsala.

Länk (begränsad livslängd på länken)Ränderna går aldrig ur

Såg på fyrans nyheter. Socialdemokraterna har presenterat en skuggbudget. Lite av en icke-händelse. Om den inte gav sådana kusliga flashbacks till förtryckets tid. Den tid som rådde för cirka 13 månader sedan. De har hittat en ny patentlösning på hur det ska skapas fler jobb här i landet:

* Högre skatt för de som arbetar
* Högre ersättning till dem som inte arbetar utan har A-kassa
* Lägre avgift till A-kassan

Per Nuder, en man som sänder obehagliga rysningar genom kroppen, svarade surt på reporterns fråga om hur ovanstående skapar nya jobb: Vi sänker inte ersättningen från a-kassan för att finansiera skattesänkningar för miljonärer.
Sedan började han svamla något om hur trygghet i form av en hög a-kassa gör att fler byter jobb. Hmmm... Trodde de hade testat klart den modellen och insett att den inte fungerar. "Tryggheten" gör att folk struntar i att ta ett jobb därför att det är bekvämare att gå hemma och dra än att jobba och jobbet betalar sig inte tillräckligt bra.

Per Nuder, jag är inte miljonär. Jag lovar. Jag har fått sänkt skatt. Jag lovar, även det är sant.


Miljöpartiet höll med sossarna men hade ett tillägg:
Höj bensinskatten och satsa på järnvägen.

Till alla miljömuppar vill jag meddela att det inte går tåg till ICA Kvantum. Hör hur ni svarar: Ta bussen då! Ok, om jag ska ta bussen för att storhandla på ICA Kvantum i Gränby Centrum tar det 45-65 minuter. Enkel resa. Med bil går det på 10 minuter. Om det är mycket trafik och rött ljus överallt.
Med bil är det möjligt för mig att åka och storhandla efter att jag kommit hem från jobbet. Med buss vore det en mardröm. Inte bara för att jag får släpa de tunga matkassarna en avsevärt längre sträcka än från vår carport.Vem kan skapa en 80-talsinspirerad knapp med texten "Rör inte mitt bensinpris"?

Om pengar inte begränsade...

...möjliga investeringar hade jag åkt ner till Volvo-handlaren och bokat en ny XC70. Provkörde en sådan idag. Mycket trevlig bil. Rymlig. Kanske den optimala familjebilen så länge fem platser räcker. Sexcylindrig motor och en automatlåda med lika många steg gjorde körningen väldigt trevlig. Bra gasrespons och mjuk växling. Fantastiskt sköna framstolar. Och det bästa av allt:

Tystnaden

Även i ganska generös motorvägsfart vore det inga problem att föra en tämligen lågmäld konversation. Det var så lite väg- och motorljud att återkopplingen till hur fort det gick blev lidande. Uppemot 100 km/h på en lite kurvig 70-väg (självklart med bra sikt) varken kändes eller lät som att det gick i snabbaste laget. Trevligt.


image121
Jag kör Volvo XC70. Notera de stiliga visarna på hastighetsmätaren och varvräknaren.

Erkänner villigt att jag är lite såld på bilen. Den var riktigt kul att provköra.
PR-trick? Eller?

Igår lades Sveriges mest lästa blogg, Att vara Alex Schulman, ner. Alex hade tröttnat. På sig själv. På sina läsare - den genomsnittlige kommentatorn tycks mer än genomsnittligt skruvad. På att alla krävde mer och mer elakheter. På att det gick bra att skriva om allmänna saker så länge han återkom till de riktigt elaka kommentarerna regelbundet.

Tror dock inte att ovanstående är hela sanningen. Visst, Alex var säkert trött på bloggen. Men jag tror inte att han vaknade igår och plötsligt bestämde sig för att lägga ner. Tror mer att han på sistone funderat på att göra något annat. Detta "annat" behöver lite draghjälp. Vad passar då bättre än att lägga ner den blogg som han ändå tröttnat på? Med tanke på alla de rader som skrevs om honom och nedläggningen i Svensk media igår tycks det ha varit ett lyckat drag. En nedlagd blogg tycktes igår vara av ungefär samma dignitet som händelserna i Burma.


Lite av gårdagens notiser i media:
SVD 1, SVD 2, SVD 3
DN
Aftonbladet, Aftonbladet chatt, Aftonbladet Webb-TV
IDG 1, IDG 2
Expressen
UNT 1
, UNT 2Undrar vad detta mediautrymme vore värt i pengar..? Undrar vad som kommer härnäst?

Ofattbart

Vilken dag som helst kan vi ha en bebis. Vår alldeles egna bebis. Helt ofattbart. Mina kollegor med barn tycks fatta det bättre än jag. Fatta att vilken dag som helst så invaderas våra liv av en helt ny liten person. Fruns mage kommer alltså inte att fortsätta växa vecka ut och vecka in (vilket hon säkerligen är mycket tacksam för). Vi kommer inte att fortsätta åka till barnmorskan för att mäta fruns mage och kolla hennes blodtryck varannan vecka. Allt det som nu blivit vardag kommer att förändras. Av Bäbis. Vår egen lilla bebis.

Ofattbart.


Ur led är IKEA

Jag gillar verkligen IKEA. De säljer vanligen vettiga saker till väldigt bra pris. Mycket är väldesignat. Många saker har väldigt bra förhållande när det gäller kvalitet kontra pris. Sedan kan det bli lite enkelspårigt om man bygger upp hela hemmet med IKEA-saker. På samma sett som ett hem uppbyggt enbart på saker från Nordiska Galleriet troligen kommer att upplevas som lite "showroom-aktigt".

Men (there's always a but) ibland hamnar IKEA helt snett. Som igår. Jag var där i några snabba ärenden. Lämnade tag-själv-lagret i riktning mot kassan. Där var den. En hel avdelning med julpynt. Kulor. Glitter. Lysande slingor. Julpapper. You name it. Det var där. Den sista september.

Ledsen IKEA, jag vill ha jul tidigast mot slutet av november. Nu riskerar man ju att tröttna innan man ens fått öppna första kalenderluckan.