Numera är dina pengar dina

Igår inföll Skattefridagen. Fram tills dess har hela din inkomst under detta år tillfallet staten men de pengar som du tjänar ihop från och med nu kommer dig till del. Detta gäller förutsatt att du inte är höginkomsttagare - då har du det så pass bra att du får arbeta ytterligare lite till innan din lön blir din.

Sett till den totala beskattningen så får staten tre av fem kronor som du tjänar. Med detta i åtanke, hur kan någon sympatisera med de vänsterpartier i vårt land som önskar höja skatten?

 

Den sista Mohikanen

Så har det då hänt. Jag har skaffat ett konto på Facebook. Hade inte tänkt det, såg inte behovet och jag har inte tiden till det heller. Egentligen. Men sedan finns det vänner som flyttar utomlands. Förlovar sig. Gifter sig. Allt inom ett halvår. Och enda sättet att hålla kontakt och vara lite uppdaterad tycks vara via Facebook. Igår gav jag upp och skaffade ett konto. Nu är även jag medlem i Lunarstorm för vuxna...


*kjamiz*

 

Frukost med hallonsmoothie

   

 

 

Semestertankar

År på Kållandsö nu tillsammans med goda vänner. Vädret växlar lite men vad gör det? Det är ju semester! Just nu skiner solen och vi funderar på att ta en tur med båten efter lunch.

Det är riktigt skönt att ha semester. Detta att kunna unna sig att inte göra något särskilt likväl som att ge sig ut på en utflykt. Sovmorgon, visserligen med ett avbrott för välling till lillkillen vid halvsjutiden men han somnar ju om strax efter sju och då är det helt ok att sova vidare. Äta god mat utan att ha tider att passa. Se en film på kvällen utan att tänka på om man orkar med morgondagen. Varva ner, koppla av. Semester.

Tror jag ska ta en bok och gå ut en sväng - det är ju soligt på uteplatsen...

Sniglar, småpåvar och andra medtrafikanter

De flesta som trafikerar de svenska vägarna kör bra, de är hyfsat hjälpsamma och de kör hyfsat säkert. Det finns dock två kategorier förare som prövar mitt tålamod lite extra:

Snigeln - har verkligen tagit detta med att "göra resan till en del av målet" på allvar. Här njuter man av omgivningen i fulla drag och det faktum att 70-sträckan övergick till 90 för 10-12 kilometer sedan bekymrar inte denne trafikant nämnvärt. Visst ökar man farten lite efter att ha passerat den tredje 90-skylten men mycket mer än 80 km/h når man inte. Det faktum att backspegeln fylls av en kö av såväl vanliga bilister som långtradare bekymrar inte denne förare nämnvärt - utom möjligen då utsikten skyms av någon som dristar sig till att köra om...

Småpåven - denne bilist tror jag är överrepresenterad bland svenskarna. Det är han (eller lika ofta en hon) som ligger i 85 km/h på 90-sträckan med växelvisa körfält medan det är enkelfiligt för att sedan gasa på lite när det blir dubbelfiligt bara för att inte särskilt många ska hinna köra om. Denne bilist anser sig ha rätt att bestämma hur snabbt andra bör köra och den som tycker annorlunda bör tillrättavisas om möjligt...

Det är tur att de allra flesta som trafikerar våra vägar mest är som folk i allmänhet - lägger sig 5-10 km/h över gällande hastighetsgräns (när inga kameror bevakar det hela) och struntar i hur andra kör så länge de inte gör något dumt.

 

Volvoland

Danmark har Legoland, Sverige är Volvoland. Efter att ha spenderat nästan fem timmar på svenska vägar igår undrar jag om något enskilt bilmärke är lika dominerande i något land som Volvo är i Sverige? Har mycket svårt att tänka mig det. Vi tycks älska våra stora bilar som till största delen dessutom är av kombivariant. Visst, vår egen Volvo V40 är inte särskilt stor men det är i alla fall en kombi.
Det spelar ingen roll vad politiker och klimatprofeter tycker - svensken vill ändå gärna ha en rejäl kombi från Volvo.

Vi packade bara det nödvändigaste
 

Bättre lycka nästa gång?

I måndags besökte min fru H&M för att lämna tillbaka en helt ny topp. Anledningen till återlämnandet var en mycket tydlig missfärgning i tyget. Missfärgningen fanns på framsidan, en liten bit upp från kanten och lite åt ena sidan. Den var som ett tjockt streck på 2-3 centimeter och kontrasterade tydligt mot plaggets korrekta färg. Det var inga problem att lämna tillbaka toppen och expediten kunde själv konstatera att plagget hade ett fel.

Idag var vi inne på samma H&M-butik. Plagget som lämnades tillbaka i måndags var nu framhängt bland de övriga plaggen av samma modell. Skyltat med ordinarie pris.

Hoppas de att nästa kund är en blind person utan ledsagare?

 

Äntligen min tur!

En dag med arbete kvar. En endaste dag. Sedan är det dags för semester. Fyra veckor.

Ska bli riktigt skönt!

Sommarens hetaste glass

Prövade en ny glassort idag: Chilichoklad. En nyhet från SIA Glass bestående av chilichokladgräddglass med chilikanderade pumpakärnor. Riktigt, riktigt god. Tyckte att smaken lät spännande (choklad och chili är en skön kombination) men trodde inte de skulle våga ta ut svängarna så mycket som de har gjort. Här hettar det till överraskande mycket samtidigt som chokladglassen lindrar och svalkar.

Rekommenderas starkt!
(Något helt annat, rättstavningen i Microsoft Word känner igen chilichokladgräddglass men önskar ändra pumpakärnor till pumpkärnor...)
 

Projekt: Barnsäker tv-bänk storlek XL

Nu är det klart. Sommarens första "lilla" projekt. Inte så litet förresten - resultatet väger dryga 140 kg

Problematisering
Vår tv-bänk var för liten och alla prylar stod på öppna hyllor, vilket gjorde dem väldigt tillgängliga för små barn. Marknaden sonderades och ganska snart konstaterades det att alla snygga tv-bänkar led av en eller flera av följande åkommor:
1. Klarar inte av en tjock-tv.
2. Alldeles för åtkomlig för nyfikna småbarn, typ vår lillkille.
3. För dyra.

Köp av en platt tv-apparat hade löst vissa problem men vår tjocka tv håller en ypperlig bildkvalitet på SD*-material. Hade det inte funnits en budget som ställde vissa gränser så hade det blivit en platt tv och en dyr bänk men nu fanns det en budget och den hade vissa ramar.

Den nya tv-bänken fick dessutom gärna rymma lite extra saker och passa bättre in i vardagsrummet än den gamla bänken och den bokhylla som stod bredvid. Dessutom ska bänken rymma en scartswitch för att kunna ansluta alla apparater till vår tv utan att växla kontakter. En liten nätverksswitch bör också finnas i bänken för att både vår gamla Xbox, den nya Xbox 360 och vår Wii ska kunna kopplas in trådbundet samtidigt.

Lösning
Bygga en egen kombinerad tv-bänk kombinerad med en sideboard. Inspiration hämtades från forumet
Minhembio och dessa trådar:
Egengjorda tv-möbler
Tv-bänk av faktum köksskåp
Ventilera tv-bänk

Här skulle byggas. Basen blev fyra stycken Faktum Överskåp med högblanka vita luckor.På toppen av bänken placeras en träskiva i bok som laseras åt valnötshållet och sedan lackas för att bli lite tåligare.
   
1. Den obearbetade bänkskivan.
2. Ventilationskanal togs upp på den långsida som ska vara mot väggen. Skivan slipades noggrant.
3. Laserad, lackad och klar.

Bänken får hjul undertill (8 st låga dubbelhjul) för att hålla ner höjden samt göra den flyttbar - bara bänken hamnar strax över 140 kg...
 
1. Stommarna monterade.
2. Hjulen och skivan på plats. Det svarta i botten på mitten facken är högtalartyg som täcker ett par ventilationshål, inte speciellt snyggt men de hamnar under apparaterna och tyget håller lite damm borta. Bakom den nya bänken skymtar den gamla bänken och en bokhylla som nu fått maka på sig.

Med stängda dörrar och mycket värmealstrande prylar blir det varmt och ventilationen blir lidande. Lösningen, inspirerad av ovan nämnda forumtrådar, blev två stycken 120 mm-fläktar från Noctua. Tystgående och med hög kapacitet. Fläktarna monterades i de mittersta hyllplanen och de suger luft nerifrån. Fläktarna är kopplade med hjälp av ett speciellt grenuttag (liknande detta) så att de startar när tv:n startas. Hörs gör de bara om allt annat är tyst.
 
1. Modifierad adapter som ska driva fläktarna.
2. En fläkt på plats.

 
1. En skiss för att underlätta planeringen av prylarnas placering.
2. Allt på plats, inget inkopplat.


Allt kopplades in och kablarna buntades ihop på ett hyfsat logiskt och prydligt sätt.
 
 
1. Xbox 360, Nintendo Wii och en liten gigabitswitch från D-Link. På toppen av xboxen står en termometer som visar temperaturen i de två övre facken.
2. Gammal Xbox som används som mediaspelare och kombinerad DVD/VHS-spelare från LG
3. CD-spelare från Pioneer, suverän scartswitch (
Trilogy 1) köpt från Digitaltvexperten och en Telia digitaltvbox.
4. Vår NAD-förstärkare.


Resultatet
Bänken blev klart godkänt, prylarna ryms, de dör inte av värmen och allt kan styras med stängda luckor tack vare två stycken IR Bender.
Nu får frun ta över och dekorera bänken. Sedan ska det bara införskaffas någon form av vägghängd hylla att ha ovanför bänken. Men det är ett helt annat projekt...

* SD, Standard Definition, d.v.s. vanliga tv-sändningar. Inte HD-sändningar.

Bryter tystnaden

Det har varit lite tyst här på sistone. Jag har helt enkelt inte haft tid. Varit upptagen med planering och inköp till ett projekt som kommer att presenteras här inom en snar framtid.


För övrigt känns det riktigt surt att åka på en förkylning såhär mitt i sommaren...