Det går åt rätt håll

I förrgår, den 20 juni, inföll skattefridagen. Allt som du, i egenskap av en genomsnittlig löntagare, tjänat fram tills dess under året har gått till skatt i någon form. Det som intjänas under resten av året får du behålla själv. Illa kan tyckas men det går åt rätt håll. Så sent som 2006, alltså före regeringsskiftet inföll skattefridagen den 7 augusti.

Låt oss alltså hoppas att vi slipper ett regeringsskifte detta val.

Uppdrag datorbygge

Nu är det dags. Jag ska bygga en dator från grunden. För första gången. Man skulle kanske kunna tro att jag gjort det vid ett flertal tillfällen. Men inte. Min första dator komponerade jag visserligen till väldigt stor del själv men den monterades i butiken. Datorn vi har nu köptes bättre begagnad och jag har sedan uppgraderat den. Jag har utökat minnet i flera maskiner. Bytt grafikkort. Lagt till extra kontrollerkort. Bytt ljudkort. Installerat nätverkskort. Gjort det mesta utom att ha komponerat och byggt en dator från grunden. Det ska dock bli ändring på det nu.

Svärföräldrarnas maskin är mer än lovligt seg och den går inte heller att uppgradera. Av olika anledningar är en bärbar dator inget lämpligt alternativ för dem. De vill inte heller ha någon normalstor tornmodell stående på golvet utan en riktigt kompakt liten sak som kan stå på skrivbordet. Hörde jag någon säga: Köp en Mac mini eller en iMac? Inte aktuellt, dels på grund av vissa befintliga program och dels därför att jag inte gillar Mac. Jag vill kunna ge support via telefon och via den inbyggda supportmöjligheten som finns i Windows 7. Sedan blir en Mac med motsvarande prestanda för dyr och möjligheterna till uppgradering blir minimala.

Vad ska maskinen klara då? Normalt hemmasurfande. Visa bilder. Titta på YouTube. Skriva lite. Skicka e-post. Sådant som vanliga hemanvändare i pensionsåldern gör med sin dator. Den ska dessutom kännas snabb utan att vara vansinnigt dyr. Och, som sagt, i ett mycket kompakt skal.

Just "skalet" är en av få saker som jag har bestämt, det blir ett chassi från
SilverStone:

Med en bredd på 22 cm, en höjd på knappa 18 cm och ett djup på drygt 27 cm är det kompakt nog. Desssutom är det förvånansvärt rymligt med tanke på storleken.

Nu återsår bara resten...

Frukost!

Jag gillar frukostar. Ingen frukost och dagen är så gott som förstörd. Kan knappt lämna hemmet utan att ha ätit något. Bäst är det om man får sitta länge med en riktigt god frukost och något att läsa till. Något som inte händer särskilt ofta med en liten kille som tycker att mamma och pappa är urtråkiga om de sitter kvar mer än max fem minuter efter att han är klar. Men idag var det bara jag hemma på morgonen och då blev det riktig frukost på uteplatsen:

 
Yoghurt med lite hallon, rostade solros- och pumpakärnor, rostade hasselnötter och lite honung. Smörgåsar med skinka och tomat. Riktigt gott kaffe. Och en bok.


Det händer bara i juli

Kom hem idag. Kolllade postfacket. Det såg ut så här:Tomt. För andra dagen i rad dessutom. Och vi har inte ens "Ingen reklam" på vårt postfack.
Det är då man vet att det är juli.


Fira ska man...

Förra veckan inträffade en stor händelse: jag och min kära fru hade varit förlovade i sju år. Klart det skulle firas. Ordentligt. En sak är säker, man ska ta varje tillfälle i akt att fira saker. Livet blir roligare då. Och frun gladare. Happy wife - happy life. Så enkelt är det.

Jag hade, utan att nämna något för frun, bokat min mor som barnvakt och sedan bokat en svit på Scandic Park i Stockholm mellan lördag och söndag. Kan höra någon fundera på det rimliga i att boka en svit. En korrekt fundering och inget jag vanligen brukar göra när vi ska bo på hotell. Men är det kampanjpris så är det. Och jag betalade ändå med hotellcheckar som jag fått via jobbet. Inga shoppingpengar gick alltså förlorade...

När vi anlände till Stockholm vid 10-tiden på lördag förmiddag promenerade vi bort till
Cordon-Bleu på Vasagatan - en drömbutik för alla matlagningsintresserade. Jag hade ett presentkort som väntade på att få användas. Efter en god stunds tittande, vändande på och vridande av olika roliga prylar, lite ögonshopping och sedan lite riktig shopping var det bara att hala fram både presentkort och betalkort. Ett av inköpen där var detta über-rivjärn:


Vårt gamla slöa rivjärn är numera ersatt av detta från Microplane, som man faktiskt kan riva sig på...

Det blev en hel del tittande i butiker och en del shopping men efter ett tag började krafterna tryta och nästan framme vid hotellet stannade vi vid Albert & Jack's för att köpa lite lunch som sedan intogs i Humlegården. Lunchstället rekommenderas varmt för de som gillar fräscha sallader och surdegsbröd. Inte särskilt billigt men mycket gott.
 
Rostbiff med potatissallad och en räksallad.

Efter lite mer shopping var det dags att checka in på hotellet. Min älskade fru förväntade sig ett vanligt hotellrum men blev inte direkt ledsen när hon insåg att vi hade lite extra utrymme och ett bubbelbadkar i badrummet... En svalkande dusch och sedan tog vi sikte på restaurangen där jag bokat bord för middagen. Jag kan absolut tänka mig att besöka Restaurang Esperanza igen - maten var klart godkänd men det som stack ut var servicen. Otroligt välkomnande och trevlig, inte det minsta snobbig. Om du nu skulle boka ett bord där, se till att besöka toaletten. Oavsett om du behöver det eller ej. Där hängde det frottéhanddukar - en för varje sällskap som var inbokat under kvällen. Ovanför varje handduk hade de skrivit vem den tillhörde, ex. "Kalle med gäst". Där fanns även levande ljus, lite litteratur för långvariga besök och ett par flaskor hårspray om någon behövde fixa frisyren. Originellt och mycket trevligt.

Söndagen inleddes med en kaffeutflykt. Tack älskade fru för att du låter mig vara lite "nördig". Sedan hittade vi några butiker till... Många butiker blev det. Själv tröstade jag mig med lite italiensk glass när krafterna började tryta. Frun avböjde glassen och tog sikte på nästa butik. Nu ska här poängteras en sak. Min fru är inte en shopaholic. Absolut inte. Men hon gillar att titta. Hon tittar så mycket att jag ibland tvingar henne att köpa något också... Efter en sen lunch på Jensen's Bøfhus, inget märkvärdigt ställe men de har luncherbjudande även på söndagar och de ligger nära stationen, begav vi oss hemåt efter en mycket lyckad helg.

Och snart är det bröllopsdag...

Något att skylla på.

Vi har ett förråd i anslutning till uteplatsen. Och en klädkammare inne i lägenheten. Dessa två utrymmen har en märklig egenskap. Det tycks som att allt som stoppas in där sväller i storlek och förökas genom delning. Det är dock aldrig användbara saker som dyker upp, bara sådant som ej bör kastas men som inte används särskilt ofta och sådant där man undrar varför man inte kastade det vid förra förrådsrensningen.

Det är dags att rensa igen. Röran i klädkammaren klaras inte av förrän röran i förrådet är utredd och den röran kräver en rejäl genomgång. Något jag inte ämnar göra de närmaste dagarna.

Det är helt enkelt för varmt. Men jag klagar inte. Jag njuter.

Det nya svarta: Brygg

Jag har skrivit om det tidigare. Jag ska skriva om det nu. Jag kommer att skriva om det igen. Kaffe.

Helgen har tillbringats tillsammans med frun i Stockholm. I mångt och mycket har hon shoppat och jag har burit påsarna. Inte mig emot så länge jag får göra en liten avstickare till ett ställer som serverar riktigt kaffe. Och det får jag. I förmiddags tog vi tunnelbanan till Mariatorget och besökte
Drop Coffee på Wollmar Yxkullsgatan 10.

Där serveras bryggkaffe. Inte någon svart sörja som stått på en värmeplatta alldeles för länge utan nymalet kaffe som bryggs på beställning ner i små förvärmda porslinskannor. En kopp Wilford Lamastus Panama från Haugaard för 39 kr. Dyrt? Knappast. Detta kaffe smakar makalöst gott och den lilla kannan räcker till en påtår. De flesta betalar dessutom gladeligen 20-25 kr för en kopp från en kanna som stått på en värmeplatta i en halvtimma och där kaffet dessutom inte ens är färskmalet. I det perspektivet var koppen jag drack riktigt prisvärd. Lägg till att det serverades av en trevlig kille som gärna berättade om råvaran med en sådan entusiasm att även min fru smittades. Rena fyndet alltså. 

Så här ska kaffe bryggas:

Bild från Drop Coffee.

Önskar bara att det fanns ett ställe som bjöd på sådant här kaffe i Uppsala...

Boktips

På sommaren ska man läsa böcker och om du har det minsta intresse av media, marknadsföring eller något annat i den riktningen ska du, om du inte redan gjort det, läsa Reklown av Jan Cederquist. Den säljs som pocket för löjligt billiga 39 kr hos Adlibris. Har själv läst den men äger inget exemplar själv då första upplagan varit slutsåld sedan länge. Till min stora glädje kom den ut som pocket för en tid sedan och nu blir det ett köp då jag gärna läser om den.Ett stycke mycket välskriven nutidshistoria.

Var är regnet?

I föreningen där vi bor finns det lite gräsytor. Inte direkt några fotbollsplaner men dock lite gröna ytor. Eller gröna och gröna... De börjar se lite torra ut. Som medlem i styrelsen har vi varsin vecka under sommaren då vi ska arbeta lite extra för att försöka hålla gräsmattan grön. Vattna typ. Förra året regnade det under min vecka. Det gör det inte i år.

Nu känns det bara tufft att försöka hinna vattna alla gräsytor under en och samma vecka...

Nystart?

Funderade på om jag borde lägga ner detta med bloggandet. Vad är det för mening med en blogg när jag inte ens knåpat ihop ett inlägg i veckan så här långt detta år? Vet inte. Men det står mig fritt att fortsätta. Och jag tror jag gör det. Gör ett nytt försök. Ska se till att skriva lite mer regelbundet. Tror jag. Och skriva om lite mer än roliga teknikprylar.

Sommaren har drabbat oss fullt ut. Massor med sol och värme. Lite tråkigt att inte ha semester men samtidigt gillar jag att ha, som i år, sen semester. Så här års saknar jag verkligen ett hus. Vintertid känns det helt ok att bo i en lägenhet men nu vill jag ha ett hus? Varför? För att gräsklippning är det bästa här i livet näst efter att bli kliad på ryggen? Nix. För att jord under naglarna är ett måste för att få perspektiv på livet? Inte det heller.
Jag vill kunna grilla. Närhelst lusten faller på. Fyra-fem kvällar i veckan. Minst. Och det går inte särskilt bra där vi bor nu.

Vill jag leva ut mina drömmar som grillproffs är det enklast att åka till svärföräldrarna i Västerås. De blir bara glada över att någon frivilligt ställer sig vid grillen två gånger om dagen. Vad bör man grilla då? Allt. Typ. Men ett enkelt tips är en (del av en) laxsida på en grill med lock och spjäll för att reglera värmen.
Klappa in köttsidan med lite olivolja. Riv över det yttersta av skalet från en citron och pressa ur saften över laxen. Rikligt med salt och nymalen svartpeppar. Lite timjan är inte helt fel. Lägg fiskbiten på grillgallret med skinnsidan nedåt. Lägg på grillens lock och stryp värmen lite, halvöppna spjäll brukar bli bra. Nu är det bara att avvakta i 15-20 minuter. Glänta på locket och känn på fisken, den ska vara mjuk men med en viss fasthet, inte sladdrig. När den är klar är det bara att lägga upp den på ett fat och servera. Köttet lossar från skinnet utan minsta problem.


En del av årets midsommarbuffé.