Patetiskt Plus

Tittade lite på Plus igår kväll - programmet vars målgrupp till stor del verkar vara sådana som inte kan köpa en vattenkokare utan att ringa kommunens konsumentvägledare för att fråga vilken modell de ska ha. Programmet igår handlade inledningsvis om det fenomen som brukar kallas Hem-PC (se inslaget här).

De pratade med en man som var "lite bitter" över att staten ändrat på skattereglerna för Hem-PC efter det att han ingick ett avtal med sin arbetsgivare. Denne, lite bittre, man var på intet sätt intellektuellt efterbliven utan han jobbade som tjänsteman på SCB. Killen borde alltså kunna vara kompetent nog för att räkna lite och dra lite slutsatser. Nu satt han här i TV och var bitter över att hans bärbara skulle kosta honom drygt 10 000 kr istället för de dryga 5 000 kr som han räknat med - nu kunde man ju köpa en ny dator för 5 000 kr. Låt oss klargöra vissa saker när det gäller hans dator:

* När han fick hem datorn 2006 var den troligen värd ca 15 000. (Togs inte upp i inslaget.)
* Samtliga erbjudanden om Hem-PC som jag studerat har inkluderat programvara för 4-5 000 kr. (Togs inte upp i inslaget.)
* Telefonsupport och en treårig försäkring ingår även det normalt. (Togs inte upp i inslaget.)
* Han har haft (nytta av) datorn i två år. (Togs inte upp i inslaget.)
* Nu är han bitter över att en ny bärbar dator kostar 5 000 kr. (Togs upp i inslaget.)

Han är alltså bitter över att han betalar drygt 10 000 kr för datorutrustning som, när den skaffades, var värd minst 19 000 kr. Vidare är han bitter över att om han varit utan dator i två år så kunde han köpt en dator för 5 000 kr, dock utan det Office-paket som alltid brukar följa en Hem-PC och som idag kostar minst 1 100 kr (hem- och studentlicens) samt utan treårig försäkring och telefonsupport. Patetiskt är bara förnamnet.

Det blir bättre. Han kan "inte förlika sig med" att regeringen gett sig på "gamla avtal" när de sommaren 2006 ändrade sättet för beskattning av Hem-PC. Men hallå?!? Ingen har, mig veterligen, ingått ett avtal med regeringen för ett köp av en Hem-PC - det är ett avtal du ingår med din arbetsgivare. Om du oroar dig för ändrade förutsättningar kanske du inte ska skriva på om det inte finns en punkt i avtalet som låter dig bryta avtalet om förutsättningarna drastiskt förändras (av exempelvis nya skatteregler)? Vem köper ett hus och skyller sedan på banken eller mäklaren när Riksbanken justerar räntan? Eller en bil och skäller på bilhandlaren för att vägtrafikskatten ändras? Du kalkylerar med sådana faktorer. That's life.

Plus bevisade än en gång att de gärna går gnällspikars ärende och att de mer än gärna försöker framställa vår regering i dålig dager - den är ju inte längre socialistisk...

Avslutningsvis, det finns även bra reportage i Plus. De råkar bara vara i minoritet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback