Kompledig

Skullle bara berätta det. Att jag är kompledig. Imorgon alltså.

Nu ska jag göra en kycklingsallad till min fru som kommer hem snart.


Ljuspunkter

- Min fru kommer hem snart
- Jag är kompledig imorgon
- En leverantör bjuder ut mig och kollegorna på bowling och mat. Imorgon.

Mindre ljusa punkter
- Min fru är inte hemma just nu
- Respektive är inte medbjudna imorgon kväll
- Arabvärldens reaktioner på bilderna i Jyllands-Posten. Get a grip!

Vad ska man välja?

Det händer ju så mycket intressant nu. Svårt att välja bland allt läsvärt som skrivs.Får bli ett litet axplock:

Intressant serie med debattartiklar i SVD angående övervakning:
Upp till bevis, Bodström
Sätt överrock på makten
Myndigheter försvara jakten

Den muslimska världens reaktioner på danska dagstidningen Jyllands-Postens publicering av karikatyrer föreställande profeten Muhammed. Skrämmande att de inte förstår hur det fungerar i en demokrati. Den danska staten styr inte över de tidningar som ges ut där. Enkelt för oss som lever i en demokrati men till synes omöjligt att förstå för många i arabvärlden. Lite bra kommentarer:
Ledare i SVD 31/1
Dick Erixon
Dick Erixon igen
Martin Källstrand - ingen direktlänk

Lev väl!

Ljuspunkter

- Dubbel espresso vid datorn
- Min latinamerikafond på mitt PPM-konto
- Opera som webbläsare

Mindre ljusa punkter
- Trängselskatten - kan inte förlika mig med det totalt odemokratiska sätt som den infördes. Och är inte ens särskilt berörd.

Absoluta nollpunkten
- Ibrahim Baylan - han sitter ju kvar

Som ett brev på posten

Eller mera ett mail i inkorgen. Från en välrenommerad möbelbutik kom det idag ett elektroniskt nyhetsbrev. Eller inte idag. Mera i onsdags ser jag vid närmre granskning av mailet. Där kan man iaf läsa följande:

"Vi förbereder årets stora Rea som startar." - ingen särskrivning men är Rea verkligen ett namn?
"REA ERBJUDANDEN!" - ja, ni ser ju själva...
"utställnings möbler" - *suck*
*rea priser" - *ger upp*

Jag har inget emot butiken. Inte alls. Gillar den skarpt och skulle gärna handla där. Men kan de inte låta någon korrekturläsa lite innan de skickar? Tänka på varumärket. Typ. Lite som att skriva "vi säljer kvalitets möbler"... Funkar inte.

Skriv ihop. Nu.

Kalla mig besserwisser, hopplös språktaliban eller något annat som du finner passande. Det spelar ingen roll. Jag blir alltid irriterad på särskrivningar. Bland annat. Igår åt jag på på Burger King, Gränby Centrum, Uppsala.
Restaurangen är en sådan där modern sak med självservering av drycken. Dock utan det som i självserveringens hemland USA är en självklarhet: Fri påfyllning av drycken. Här i Sverige vill man ha betalt. Trots att ca 14 kr av en dricka som kostar 15 kr är ren vinst. Muggen inräknad. För att folk ska förstå att de måste betala för att få fylla på sin mugg sätter personalen upp skyltar. Så även på Burger King vid Gränby Centrum. Där ser skylten ut så här:

BurgerKing

Nog för att jag fört talas om folk som är "på fyllan" men att vara "på fyllning" -  är det ett stadie på väg mot fyllan? Vet inte. Vad jag vet är att ska man sätta upp skyltar i en restaurang kan man väl be någon språkkunnig korrekturläsa skylten först. Om inte annat så bara för min skull. Snälla.

Nu har jag säkert redan en massa språkliga misstag i min blogg men dem behöver ni inte tjata om. Jag korrigerar dem ändå när jag upptäcker dem. Och de sitter iaf inte upphängda som information på en restaurang.

Skrivihop.nu - utmärkt webbplats som tyvärr är inaktiv numera

Ljuspunkter

- Bluetooth
- Kaffebönor inhandlade
- Att planera den nya lägenheten

Mindre ljusa punkter
- Nytvättad bil och milt väder ute = mycket jobb för lite njutning

Absoluta nollpunkten
- Ibrahim Baylan - han står kvar här...

Pension som hobby

Kan man ha det? Sin egen pension som hobby? Vilken normal person runt 30 år tänker i princip dagligen på sin pension? Jag gör det. Tänker på min pension dagligen. I alla fall en del av den. Den del som kallas PPM. Nämn PPM för någon runt 30 och du får vanligen en av dessa tre reaktioner "PP-vaddå?", "PPM, det är något med pension va? Kuvert i orange typ?" eller "Ja, någon gång ska jag nog titta på det där...".

Vad är det då? PPM är ett system för en del av det som blir  vår pension och som staten införde mitt under värsta IT-boomen år 2000. Tanken är att en del av vår blivande pension placeras i någon typ av fond (aktie- ränte eller blandfond) och att vi kan styra över den placeringen för att på så sätt (efter egen förmåga) maximera vår blivande pension.

Hur har det gått då? Om man, som undertecknad, var med från början finns det en hyfsad chans att man placerade en del pengar i någon av börsyra uppblåst IT-fond som sedan störtdök. I februari 2005 ändrade jag (inspirerad av några kollegor) på mina PPM-fonder (som stått orörda sedan starten). Tillväxten på insatta medel var då -8 procent, dvs inte helt lysande. Sista december 2005 låg mina PPM-fonder på +28 procent. Denna ökning kom av två olika fondbyten och lite engagemang.

Varför skriver jag då detta? För att skryta om mina PPM-placeringar? Inte alls. Jag vill bara uppmuntra alla som inte valt eller som valde en gång men sedan inte brytt dig. Med lite engagemang kan du faktiskt påverka din pension utan att det kostar något (mer än tiden det tar). Om du itne vill bilda dig en egen uppfattning om lämpliga fonder osv föreslår jag att du iaf placerar enligt tex
Mornigstar. Du kan tex använda dig av deras PPM-test för att få lite fondtips. Hos Morningstar kan man också lägga upp en portfölj (kostnadsfritt) med sina PPM-fonder för att enkelt kunna följa deras utveckling och analysera den lite men det är inget måste.

Nu är det bara att köra igång, ta dig till PPMs inloggningssida och beställ en ny kod (om du likt mig glömt den) så att du kan logga in och ändra ditt fondval. Sedan är det bara att logga in och sätta igång.

Fondtips? Nja... Ok, ett par då:
SKAGEN Global Acc - en globalfond som gått bra länge. PPM-nummer 984187.
JF Japan Equity Fund (USD) A Dist - ingen lågriskfond men det vekar vara en bra japanfond att krydda med. PPM-nummer 520221.
Gustavia Sverige - en av de bästa sverigefonderna under året. PPM-nummer 984187.

Jag tar inget som helst ansvar för ovanstående tips (även om jag just nu har alla tre in min PPM-portfölj)...


Jag ska ha kul som pensionär :)

Östtyskland eller Uppsala?

DSC00130

Jag bara undrar, varifrån fick de inspiration när Kvarngärdet i Uppsala byggdes?
(Husets smutsbruna öststatsnyans framgår inte riktigt av bilden...)

Man kan bli upprörd för mindre

Ibrahim Baylan, vår skolminister, är inte klok. Inte någonstans. Efter att Skolverket presenterat en rapport som bla  visar att valet av skola påverkar elevernas betyg vill vår skolminister införa en ny reservation för att stoppa nya friskolor. Om de, genom att elever som vill något/har föräldrar som vill något skulle välja den nya skolan, bidrar till ökad segregering ska de kunna stoppas.
Vilken idé! Om det riskerar att starta en skola som gör jobbet (utbildar eleverna) bättre än vad våra kommunala skolor gör det så stoppar vi dem eftersom det inte är jämnlikt att elever som vill något lyckas bättre. Jag blir så upprörd över Baylan och hans uttalande att orden inte räcker till. *gaahhhhghg*

Lite länkar om ovanstående:
Länk
En länk till
Och ytterligare en länk


Ljuspunkter
- Inredningsmöte med JM (de som bygger vår lägenhet) ikväll

Mindre ljusa punkter
- Glömde köpa kaffebönor igår = ingen espresso

Absoluta nollpunkten
- Ibrahim Baylan - kan ingen fet skandal avsätta honom?

Fördelen med att börja jobba kl 9

Ja, vad är den? *hör majoriteten skrika "Sova längre än om man börjar kl 8!"* Ni har fel. Fel. Dels för att jag är morgonpigg. Dels för att jag ändå går upp tidigt och äter frukost med min fru (som börjar kl 8 och inte är morgonpigg). Fördelen är den stund som inträffar när vi ätit frukost och jag är själv hemma. Tid över.

Tid att läsa en bok. Surfa. Läsa och skriva i något diskussionsforum. Eller, som idag, ta en efter-frukost-fika. Inget man gör varje morgon. Vore för ohälsosamt. Men idag.

Morgonfika

Ovan ser ni dagens efter-frukost-fika: Espresso och blåbärmuffin. Gott. Mycket gott.

Detta leder mig in på något som blivit en passion för mig. Kaffe. *går och fixar en espresso till* Denna underbara dryck som till sin smaksamansättning är mer komplex än vin. Nu dricker jag inte vin (eller annan alkoholhaltig dryck) men jag finner det underhållande att lyssna på tex Bengt Frithiofssons underbara smakbeskrivningar. Man bara så ni  vet, ni vin kännare där ute, kaffets smak är mer komplex. Kommer garranterat att återkomma till kaffet i denna blogg.


Dagens SVD-länk
Här kan du läsa om hur två socialarbetare uppsöker S:ta Clara Kyrka för att be om 120 kr (!) till en bussbiljett för att en hemlös skulle kunna resa med buss från Stockholm till Sandviken och träffa sin kurator. Japp. Ni läste rätt. Socialtjänsten gick till en frivilligorganisation för att be om 120 kr! Jag undrar vad mina skattemedel sysslar med...
Givetvis ordnade S:ta Clara Kyrka så att mannen kunde ta bussen till kuratorn.


Ljuspunkter
- Muffins bakade på smör. Blir så mycket godare.
- Min W800i - utmärkt telefon och utmärkt MP3-spelare i smidig förpackning
- Välja köksinredning, vitvaror, väggfärg/tapeter, kakel med mera till vår nybyggda lägenhet

Mindre ljusa punkter
- Att det är typ 10 månader kvar till inflyttning
- Begränsad budget
- Slut på kaffebönor (= ingen mer espresso)

Du har väl...

...inte missat den ypperliga bloggen av högerdebattören Dick Erixon? Förutom en massa intressanta kommentarer kring aktuella händelser hittar du bla en uppdaterad sammanställning över de opinionsundersökningar som görs angående partisympatier. Extra intressant nu när det är valår...

Varför så tyst?

På dagens ledarsida i SVD kan man läsa om ännu ett steg mot ett svenskt övervakningssamhälle. FRA (Försvarets Radioanstalt) vill bedriva elektronisk övervakning av all datatrafik som lämnar landet. Ett svenskt Echelon typ. Vår nuvarande regering har dessutom varit pådrivande i att bygga upp övervakningen av all telefon- och datatrafik inom EU. Nu undrar jag: Var är debatten?!? Varför har vi inga kvällstidningsrubriker i stil med "Övervakninschock - staten vill läsa din e-post" eller "Tio tips - så hindrar du staten från att läsa dina sexmail". Den enda plats som jag stött på någon större debatt är SVD's ledarsida* och deras debattsida Brännpunkt.

Förra veckan fanns tre debattartiklar:
Varning för justitieministern - Pär Ström
Bara misstänkta övervakas - Thomas Bodström svarar
FRA planerar svenskt Echelon - Pär Ströms direktsvar

Pär Ström är civilingenjör, författare till boken "Övervakad" och står bakom webbplatsen Stoppa Storebror - en ful men viktig webbplats.

Ljuspunkter
- Hembakade semlor

Mindre ljusa punkter
- Det faktum att det blev sent igår. Också. Är trött idag.


* Därmed inte sagt att det inte förekommit någon - den kan ju faktiskt ha undgått mig.

Sälj din själ - halva priset

En av Hemköpsbutikerna är i Uppsala ska stänga denna vecka. Idag började de att sälja uta det allra mesta i butiken till halva priset. De hade dock inte annonserat detta utan ville att de regelbundna kunderna skulle få störst nytta av utförsäljningen.

Eftersom butiken ligger hyfsat nära mitt jobb gick jag dit på lunchen. Stämningen var lätt kaotisk men trevlig. Folk knuffades inte, varor som såg sunkiga ut stod kvar på hyllan och kunderna pratade glatt med varandra trots att de inte kände varandra. Hur ofta händer det i en svensk matbutik? Typ nästan aldrig. Senare på eftermiddagen handlade jag och min fru där. Lika bra att göra så stor del av månadshandlandet som möjligt typ. Nu var läget ett annat. De glada minerna var borta. Ryktet hade spridit sig: Utförsäljning på Hemköp! 50 procent! Vissa hade sålt sin själ för att komma dit. Ögon som skrek: Fynda! Allt gick att sälja. Vagnarna tyngdes under högar av billiga varor. Det slets i varor. Knuffades. Ingen hade tid att prata med någon.

Butiken skulle stänga kl 18. Tjugo minuter före stängning stod butikschefen utanför och hindrade fler från att komma in. Det var ca 60 minuter kö i kassan. De som hade sålt sin själ för att komma dit utan att få komma in skällde på den stackars chefen. Som om det gällde livet. Är inte livet större än så?
Jag vet inte om någon verkligen hade sålt sin själ för att komma dit. Kanske blir svensken bara så när det vankas rabatt. Staten har ju tagit så mycket pengar från svensken att enda chansen att få lite marginaler i ekonomin stavas REA.


Hemkop
Bilden är tagen ca 18:10. Vet inte om det syns men det står mer folk i kö tio minuter efter stängning än vad det gjort på en hel vecka under de senaste månaderna.


Om jag hndlade? Självklart! Man säger väl inte nej till att bära hem matvaror för ca 1500 kr men betala 750 kr? Men jag sålde inte min själ för att få tag på varorna.

Läsvärt och tänkvärt

Efter gårdagens sena tvättstugesession försöker jag att intala mig att jag inte alls är speciellt trött. Tar hjälp av P.O.D's Alive.

Läste en intressant artikel på SVD's ledarsida idag. Tragiskt att vänstern här i landet och ute i Europa inte klarar av att ta avstånd från alla de övergrepp som gjorts i kommunismens namn. Lika tragiskt är det också att vi* inte redan har förpassat kommunismen till samma rum som nazismen. För den intresserade rekommenderas Gulag: De sovjetiska lägrens historia av Anne Apelbaum.

Göran Skytte är en läsvärd skribent. Har du tid över, läs gärna hans Nej tack.


Dags att gå till jobbet.

Ljuspunkter
- Jag är vaken

Mindre ljusa punkter
- Bristen på snygga stilmallar på Blogg.se (stilmallar som dessutom fungerar...). Kärin, denna stilmall var den enda som ville funka. Sorry.


* Läs gemene man. Jag har redan gjort det. Du också kanske?

Klart

Äntligen! Jackan är torr och jag får gå till sängs.

Jackan
Där ligger den. Dunjackan och de tennisbollar som gjort den sällskap de senaste timmarna. Den är torr.

God natt!

En till i bloggträsket

Jag hade ju tänkt att inte göra det. Alla* andra gör det ju. Bloggar. Skriver mer eller mindre meningsfulla saker som fler eller färre internetanvändare läser. Men jag skulle inte börja. Har inte tid. Har inget särskilt att skriva. Vill inte jaga besökare.
Men nu sitter jag här. Ändå. Hur kunde det gå så här? Låt oss backa tillbaka lite, bara ett par timmar. Vi (jag och min fru) hade bokat tvättstugan. 17:30. Sista passet. På sista passet kan man göra sådant som man inte hinner på ett vanligt tvättstugepass. Som att tvätta och torka en dunjacka. Därför sitter jag här nu. Dunjackan är tvättad sedan länge men den ska ju tumlas också. Och tumlas. Och tumlas. Och tumlas. Och... ...ja, ni fattar säkert. Dunjackor tar låååång tid på sig i tumlaren. Frun gick och la' sig och jag startade en blogg. Bara för att testa. Liksom. Jackan skulle ju ändå tumlas tills den blev torr. För annars kan inte min fru, som är ganska** frusen, ha den till jobbet imorgon. Och eftersom hon är frusen, jackan torkar och det är ca -10 grader kallt ute så skapar jag en blogg. En anledning så god som någon.


Något helt annat, det är inte alls ovanligt att bilar har
kvinnliga namn. Min förra bil hette Peggy.

Vem är då jag. Det tar vi en annan gång. Ska kolla om inte jackan har torkat nu.

Ljuspunkter
- Lindt 70-procentig choklad

Mindre ljusa punkter
- Kan det inte bli lite mindre jämn mellan blocken? Mina nerver klarar inte av en åtta månader lång valrysare...

* Kanske inte riktigt alla -  varken min mormor, mamma eller större delen av min bekantskapskrets bloggar...
** Typ den mest frusna person jag känner. Tur att jag är varm. Tycker vi båda.