Komikern Bildt

Kolla in detta klipp från TV4!

-Varför bemödar du dig inte om att det ska stå rätt uppgifter på olika hemsidor runt om i världen?

- För att det inte är min sak att redigera internationella hemsidor.

Har inte reportern bättre saker för sig än att göra bort sig så där..?


BTW, jag tackar Dick Erixon som visade mig klippet.


Gräsligt bra

Det var trivsamt att komma hem idag. Gräsligt mycket trivsammare än igår. Igår var det fortfarande gråsvart jord framför huset där vi bor och på ytorna mellan husen. Idag var de täckta av gräs. Äntligen börjar JM bli klara med området runt husen. Ser fram emot att få en färdigasfalterad gatstump på vägen in till området. Fast som jag har förstått det har kommunen ansvaret för gatan så man kanske inte ska hoppas för mycket...

Höjden av ytlighet

Zappade lite. Hamnade på Aftonbladets Kanal 7 och programmet Sofis mode. Det måste vara det absolut ytligaste program som någonsin visats på tv. Där sitter hon, Sofi Fahrman, redaktör för Aftonbladet mode, på en ögonbrynssalong* i New York och säger:

"Jag fick spara mina ögonbryn i nästan tre veckor, det var nästan outhärdligt."


Tur att hon lade in ett "nästan" före outhärdligt - annars kunde man ju lätt tro att hon var lite ytlig...

* Japp, det finns sådana i verkligheten

Plantera mera

Blommor på uteplatsen ska man ju ha. Hittills bestod blommandet där av en kruka med penséer och ett par kaskadpelargoner. De har nu fått lite sällskap.

     

Härlig lördag

Frun hade ordnat en grymt god kycklingsallad åt oss när jag kom hem från jobbet idag. Salladen med tillbehör, picknickfilt, dricka och kamera fick följa med oss till stadsträdgården.


Vi vilade...


...tittade upp mot trädkronorna ovanför där vinden lekte med löven...

 
...och vi njöt av alla de tulpaner (och andra vackra blommor) som planterats för att fira Linnés 300-årsjubileum.


Kort sagt, vi hade det riktigt bra.


Bara i USA?

Ibland händer det att jag läser om saker som hänt i USA och tänker: "Det där kan bara hända där".

Nu hände det igen. Organisationen
Make A Wish Foundation har sett till att en tioårig kille med en cancertumör i hjärnan fått en specialkaraktär i Blizzards World of Warcraft. Folket på Blizzard fixade en heldag hos dem med en hel del specialgrejer åt killen. Tyck vad du vill om WoW, det handlar inte om spelet utan hur ett gäng människor satsar på att uppfylla en önskan åt en kille som är allvarligt sjuk. Den mentaliteten saknar jag ofta i Sverige. Tyvärr.

Läs hela historien här.


Talang?

TV4 kör, som ni troligen sett, en programserie vid namn Talang 2007. Programmet går ut på att vara bäst. På sin grej. Det är ett plus om publiken gillar det. Ännu större plus om Bert Karlsson tror att det funkar kommersiellt.

Johan Ståhl har deltagit där med sin marionettkyckling Kjell. Något som bara bitvis imponerat på Bert. Personligen kan jag hålla med Bert - även om kycklingen kan vara lite småkul är den inte värd förstapriset på en miljon kronor.

I programmet som visades igår åkte Kjell på en skaplig sågning av Bert. Kjell verkade ta det ganska bra men laddade ändå upp sin hämnd på nätet:
Sossarnas bästa beslut

Igår kunde vi läsa att det avlyssningsförslag som regeringen och Socialdemokraterna pratat om läggs på is. Socialdemokraterna vill inte förhandla längre. Skönt, då slipper vi få FRA snokandes i e-posten...

Det är ju uppenbart att talesättet stämmer:

Även en blind höna kan hitta ett korn.

Oblygt kopieringsförsök

Såg Eragon igår. Varför? Den råkade finnas tillgänglig och jag hade hört ett par positiva ord om den. Det var ett misstag. Att se den alltså. Därför kommer här en varning för att du ska slippa göra samma misstag:

Se inte Eragon! Oavsett hur gratis du kan titta...

Anledningar:

* Oblygt försök att kopiera Sagan om ringen-triologin. Du kan sitta och bocka av ett flertal scener som är kopierade rakt av.
* Halvdant skådespeleri med gott om riktigt löjliga repliker där alla tycks ta allt på fullaste allvar. I originalet skämtas det även i de hetaste striderna...
* Specialeffekterna - vem bestämde att hjältens drake skulle vara blå?!?
* Oengagerande - efter ett tag känner du att du inte skulle bry dig ett dugg ifall hjälten dog...

Givetvis kommer det en uppföljare - såvida ettan inte drog in för lite pengar...


Nu kan det ju vara så att du tycker att Eragon var århundradets film. Det är helt ok för mig. Vi lever ju i ett fritt land... ;-)


Presenttips

Mors dag på söndag. Ingen aning om vad du ska köpa? Börjar det luta åt ett presentkort på ICA? Lugn, här kommer två oumbärliga tips:


Till den fåfänga mamman:

image88


Till den händiga mamman:
image89


Du köper dem från
Avon.

Skulle din mammma vara fanatisk feminist utan humor (beklagar i så fall det) föreslår jag att du köper en riktig Leatherman.

Deja Vu

Kärin kom på besök igår. Det firades med jordgubbspremiär. Visserligen belgiska gubbar men gott var det i alla fall. Vaniljglass och grädde som tillbehör. Fantastiskt vad en knapp matsked Marsalavin och lite socker kan göra med ett par deciliter vispgrädde. Förresten, får man, som helnykterist, tycka att det är gott? Vet inte, men jag tycker så i vilket fall som helst.

Såg en filmockså. Deja Vu. Oväntat bra. Faktiskt. Bara man inte hakar upp sig för mycket på tidshoppandet. Det bra pågick ända fram till de sista minuterna. Där blev det lite krystat. Vi var alla överens att med en liten ändring hade det kunnat bli samma lyckliga slut utan att komplicera allt mer än nödvändigt. Filmen hade ju också kunnat ha ett olyckligt slut... Fast det kanske inte går i dagens Hollywoodfilmer?


Tiden går fort...

...när man är ledig. Onsdag kväll blev lördag kväll väldigt snabbt och min långa weekend börjar ta slut.

Kan varmt rekommendera att besök på
Chokladcafeet i Uppsala. Fantastiska praliner och helt otroliga bakelser. Till det rekommenderas en espresso - de serverar espresso som hör till de bästa i staden.


BTW, för er som fortfarande undrar, det var inget skämt.

(S)jälvmål

Idag kan man läsa om att SL ska införa nolltollerans mot tjuvåkare. Böterna höjs från 800 kr till 1200 kr, det blir tätare kontroller och notoriska fuskare kommer att polisanmälas. Bra borde de flesta tycka eftersom det borde leda till mer pengar (större biljettintäkter) till kollektivtrafiken. Betalande resenärer slipper också bli nersprungna av småungar i färd med att hoppa över spärrarna. Men det finns ju alltid (?) de med avvikande åsikter. Inte helt oväntat från S-håll. Anders Dahlberg (s), landstingsråd och 2:e vice ordförande i SL:s styrelse tycker inte om förslaget:

"Det är att sparka på dem som redan ligger. Vi vet att majoriteten av de som åker fast utan biljett inte kan betala böterna. Vi tycker att det räcker med 800 kronor för att avskräcka, säger han till SvD.se."

Hur tänker Anders? Tänker han alls? Om du inte har råd med böterna är det ju bara att sluta tjuvåka. Eller missar jag något viktigt? Tycker Anders kanske att det är ok att snatta oxfilé därför att man tycker att den är för dyr? Var det inte att slå på dem som redan ligger när böterna för fortkörning höjdes för en tid sedan? Jag tror faktiskt att det fanns många redan innan som tyckte att det var dyrt att åka dit för fortkörning...

Om jag vet att det kostar 1200 kr och att chansen att åka dit är stor är det väl bara att strunta i att planka? Eller är plankare en speciell sorts människor med ett speciellt tvångsbeteende? De stackarna kanske bara måste planka? Borde vi erbjuda vård istället för böter..?

Personligen anser jag att förslaget är utmärkt. Men det anade ni säkert redan.

God natt!


En ser sanningen...

Det är sällan man läser så pass klarsynta saker som de som då och då lämnar Dick Erixons tangentbord. Igår skrev han om situationen i Israel och Palestina, Palestinier dödar palestinier. Ytterst sällan skrivs det så rakt på sak i traditionell media om situationen där nere.

Grattis Norge!

17 maj lider mot sitt slut men firandet i Norge lär fortsätta långt in på natten.

Här kan man exempelvis läsa lite om firandet och se en hel del härliga bilder från vårt grannlands nationaldagsfirande.

Jag önskar bara att vi här i Sverige kunde fira vårt land lite mer den 6 juni. Släppa loss lite. Vifta ordentligt med vår flagga och visa att vi är stolta över vårt land. Visa att man kan vara det utan att bli nationaldemokrat eller liknande.


Än en gång: Grattis Norge!

Ni kanske har någon nationaldagsfirarkonsult som ni kan skicka över för att få lite fart på vårt firande?

Mona förnyar?!?

I SVD kan man läsa utdrag ur en TT-intervju. Hon berättar lite om vad hon vill göra. Talet om att förnya socialdemokraterna tycks fortfarande sakna praktisk avspegling:

- A-kassan ska upp till 80 procent av lönen igen.
- Fastighetsskatten ska återinföras, visserligen i ny form
- Förmögenhetsskatten ska tillbaka
- Stopplagen (mot utförsäljning av sjukhus) ska återinföras

Visst är det spännande med förnyelse..?

Enda molnet på hennes förnyade himmel tycks vara jobbavdraget - det kräver mer tänkande. Det har ju faktiskt gett vanliga löntagare mer i plånboken...

Måtte svenska folket vakna upp ordentligt de närmaste åren och inse att vi behöver fler mandatperioder med borgerligt styre.

Livströtta cyklister

Ibland undrar jag om Hamas rekryterar sina självmordsbombare bland Uppsalas cyklister. Det tycks i alla fall finnas gott om personer som, med risk för liv och hälsa, gärna satsar på att ramma en bil. Antingen är alltså en stor del av denna stads cyklister potentiella självmordskandidater eller också är de både utan förstånd* och i total okunskap om vissa elementära trafikregler.

Om man läser lite på Vägverkets webbplats finner man
detta:

"Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg även om det finns en obevakad cykelöverfart."

Ovanstående mening måste vara den mest bortglömda trafikregeln. Mer bortglömd än den om hur man datumparkerar på rätt sätt. En cyklist som ska korsa en vägbana har väjningsplikt. Den ambitiöse läser denna PDF och får mer information:

"När du kommer in på en väg från en cykelbana har du väjningsplikt. Väjningsplikt innebär att du:
? i god tid ska sänka hastigheten
eller stanna
? får köra vidare endast om det kan ske
utan fara eller hinder.
"

Jag kör bil till jobbet. (Alltså är jag hemsk...) Varje dag korsar jag två cykelöverfarter (+ ett okänt antal övergångsställen) på vägen till jobbet och samma två cykelöverfarter korsas på vägen hem. Nästan varje dag måste jag bromsa därför att cyklister tror att de har samma rättigheter på cykelöverfarter som gående har på övergångsställen. Kära cyklister, ni har fel. När jag tvärnitar och tutar** är det för att uppmärksamma er på två saker:

1. Ni riskerar livet, till största delen är det ert problem men om det händer något får jag en massa pappersarbete och jag måste övertyga farbror polisen om att jag är oskyldig. Dessutom riskerar ni att både kladda ner och knyckla till min bil.
2. Ni beter er felaktigt, väjningsplikt är inte att chansa på att bilen hinner stanna.


Och innan någon kommenterar detta, Jag vet att när "...du har svängt i en korsning och ska passera en obevakad cykelöverfart, ska du köra med låg hastighet och ge cyklande och mopedister (klass II), som är ute på eller just ska ut på cykelöverfarten, tillfälle att passera." Det är lugnt, jag stannar då.
* Det kan inte ens med bästa välvilja betraktas som förståndigt att, med hjälp av sin egen kropp och en cykel, tvinga bilar att tvärnita.
** Japp, jag vet hur tutan används. Trots att jag är svensk.

*ler lyckligt*

Just nu har jag 80+ avsnitt av Top Gear hemma.

En härlig mix av de häftigaste bilarna som finns, brittisk ironi och galna upptåg. Muntrar upp vilken grådaskig dag som helst. Jag sörjer inte om solen dröjer till min semester i slutet på juli...

Bloggtips

Ibland hänger man inte med riktigt. Insåg idag att det finns en riktigt kul blogg, Konsum, som det skrivits en del om. Efter att besök där insåg jag också att den utnämndes till "Årets humorblogg 2006". Av vem vet jag inte riktigt men jag vet att jag inte hade koll på det...

Bloggen handlar om livet i en Konsum(Coop?)-butik och alla udda personer som rör sig där. Det hamnar ett och annat gästinlägg där också från andra som arbetar i dagligvarubutiker alternativt iakttagande besökare.

Agera normalt nästa gång du handlar mat - om du inte vill bli ett bloggobjekt...

I anonymitetens skugga

Igår kommenterade jag en nyhet på SVD. Länkar man till en artikel på SVD i sin blogg kan man få en länk till bloggen publicerad under artikeln. Jag har aktiverat den funktionen och jag tycker själv om att klicka iväg och läsa vad olika människor tycker om saker och ting som sker i världen.

När jag tidigare kommenterat artiklar på SVD har det dock inte blivit någon särskild respons. Igår tog besöksräknaren ett raskt kliv uppåt och det kom in ett helt gäng kommentarer. Varför? För att mitt blogginlägg var fantastiskt fyndigt, välskrivet och intressant? Knappast. Anledningen tycks vara att artikeln i sig ger utrymme för att skriva mindre snälla kommentarer om invandrade svenskar.

Artikeln på SVD handlade om en pojklagsmatch i fotboll där det blivit ett stort bråk där både spelare och föräldrar varit involverade. Det ena laget var Arameiska-Syrianska KIF, ett lag som man kan förmoda består till största delen av barn till utlandsfödda svenskar. I artikeln står det inget om vilka som bråkade eller hur bråket startade men de flesta kommentarer förutsätter att det är "invandrarnas" fel.

Jag tycker att det är lite skrämmande att lätt maskerade främlingsfientliga personer lägger så mycket energi på att sprida sina åsikter via kanaler där de kan vara anonyma. Det fanns ytterligare en bloggkommentar (länk till den bloggen) till artikeln som jag kommenterade. Ingen av oss ondgjorde oss över invandrade svenskar utan mer över fenomenet föräldrar som inte kan hantera idrott för barn på rätt sätt. Vi fick bägge likartade kommentarer från samma personer.

Tyvärr blir det säkert ingen dialog med de personer som var här igår - de letar säkert efter nya platser där de kan sprida sitt gift. Platser där de kan vara anonyma och som de snabbt kan lämna för att slippa ta del av den kritik de får.

Främjar idrott hälsan?

Mår man bättre av att idrotta? Lär man sig att hantera motgångar på ett bra sätt? Är det allmänt hälsosamt? I vanliga fall gör man säkerligen det men efter att ha läst denna artikel kan man börja tvivla. Igår, vid en pojklagsmatch i fotboll, bröt ett stort slagsmål ut. I artikeln skriver SVD att "ett 30-tal personer, både fotbollsspelare och åskådare, drabbade samman och slogs med knytnävar och sparkar".

Nu undrar jag bara hur de tänkte. De föräldrar som började slåss. Hur ska de förklara för sina barn att de gör fel när de spöar grannungen för att få dennes leksaker? "Man du slog ju Kalles pappa när vi förlorade i fotboll igår..."

Jag inser bara att det finns ytterligare en kategori folk att lägga till gruppen människor jag inte förstår:
Fanatiska idrottsföräldrar.

De får nu dela kategori med kommunister, Reclaim the streets-folk och andra mysko typer.

Service

För knappt ett år sedan köpte vi en digitalkamera och tillhörande minneskort från Dustin Home. Inget jag ångrar. De levererade snabbt och har, som vi nu fått erfara, lysande service.

I februari slutade minneskortet vi köpte att fungera. Kontaktade Dustin i början av april för att kolla hur jag kunde få det åtgärdat på garanti. De skickade en retursedel till mig och efter att ha gjort ytterligare felsökning hemma samt testat kameran ordentligt med ett annat minneskort returnerades det felaktiga kortet förra veckan. I fredags kom det ett paket i retur från Dustin. Vårt minne på 1 GB hade plötsligt vuxit till 2 GB.

Varför? Inte vet jag... Kanske därför att ett minne på 2 GB kostar betydligt mindre än vad ett minne på 1 GB gjorde förra sommaren? Eller för att de inte hade några minnen på 1 GB av rätt sort hemma men väldigt många minnen på 2 GB? Eller för att de är snälla, trevliga och ger bra service?

Minneskort har för övrigt sanslösa garantier. 10 år är inget ovanligt. Om 10 år gissar jag att ett SD-kort på 2 GB betraktas som något stenåldersaktigt alternativt används i barnens leksaker.


Tack Dustin Home, jag vet vart jag vänder mig när det är dags att köpa en laserskrivare...

Köp Ingenting

Någon har tänkt till. Eller inte. Idén är absurd. Vad köper man till den som har allt och inget vill ha? Nothing!

image87

En förpackning med plastbubbla innehållandes luft. För knappa femtio kronor.

Verkar helt klart som att allt går att sälja med mördande reklam...

Klassiker

Kom att tänka på denna klassiska videosnutt med Steve Ballmer:Varför bär sig ingen svensk VD åt så här..?

Fiskad

Jag blev "nätfiskad" idag. Någon trodde att jag (och alla andra milijoner som han skickat till) har Nordea som bank så han knåpade ihop detta e-postmeddelande till mig:

Ämne: "NORDEA: viktig information (information ref: o091372590)"

"Kära kund,


Nordea tekniska serviceavdelning håller på att utföra en planerad uppgradering av mjukvaran för att förbättra servicekvaliteten åt bankens kunder.


Vi ber dig att börja proceduren för att bekräfta dina bankkontodetaljer.

Klicka på länken, som du hitter i slutet av det här e-postmeddelandet, för att göra detta.


http://kund-ref70213870.nordea.se/onlinetekniska/service.aspxCopyright 2007 Nordea"

Numera kan de ju skriva så gott som korrekt svenska, annat var det när de började med attackerna - då kunde man med lite fantasi låtsas att det var svenska de skrev.

Klickar man på länken kommer man hit:
http://kund-ref70213870.nordea.se.prontoed.tw/onlinetekniska/service.aspx - en domän i Taiwan. Sidan är dock redan stängd (eller överbelastad av lättlurade Nordea-kunder).

Är man inte så datorvan finns det en mycket bra tumregel för att slippa bli lurad av bedragare typ de som skickade mailet ovan:
Ingen svensk bank kommer någonsin att be dig bekräfta något som har med säkerhet och dina bankkonton att göra via e-post.


Sökes

Butik i Uppsala med omnejd som säljer utemöbler (bord + stolar) till vår uteplats där följande kriterier uppfylls:


* Rimligt pris - vi bor trots allt på bottenplan och även om utemöbler inte verkar stjälas i någon större omfattning tänker vi inte ställa dit något som vi inte har råd att förlora
* Inte i plast

* Snygga

* Stolar som väger tillräckligt mycket för att inte blåsa bort vid minsta vindpust

* Rätt storlek för vår uteplats

Och viktigast av allt:

* Finns på lager när vi vill köpa dem


Tyvärr har varken IKEA (stora problem på sista punkten), Bauhaus, Jysk, Rusta, Mio, EM, Jula, Fullerö Handel eller Pantagen lyckats med detta.Varför gjorde jag det inte tidigare?

Ibland går jag och funderar på att göra något eller skaffa något men drar mig för att genomföra det eftersom det verkar svårt, dyrt eller allmänt besvärligt. Drar lite på det därför att saken i sig inte är helt nödvändig. Sedan upptäcker jag, när jag väl gjort det, att det gick otroligt smidigt och kostade mindre än beräknat. Och tänker: "Varför gjorde jag inte det här lite tidigare?" Men det kanske bara är jag som är så... Eller?

I tisdags tänkte jag sådär igen. Under en tid har jag velat ha en lösning som kan visa bilder och spela upp film och musik på TV:n i vardagsrummet. Bilder, film och musik som finns på datorn som inte står i vardagsrummet. Länge suktade jag efter en
Pinnacle Showcenter 200 - priset på 1500:- var helt ok och den kunde göra det mesta av det jag önskade. Men den fick inte helt perfekt kritik och den krävde en hel del mjukvaruinstallation på datorn - något jag helst slapp.

För någon vecka sedan bläddrade jag i senaste numret av M3 där de skrev om olika HTPC-lösningar men även testade lite olika apparater av den typ jag sökte. Showcenter 200 fick lite mellanbetyg och det stod en sak som fick mig att tvivla på att det verkligen var rätt pryl för mig - det gick inte att spela upp musik samtidigt som man bläddrade i musikbiblioteket. Irriterande begränsning. I testet fanns ett alternativ som fick klart bättre betyg, en Xbox med Xbox Media Center.

Ringde brorsan som sedan länge har en Xbox och dessutom modifierat den med XBMC. Han tyckte att lösningen var bra och att man inte måste vara teknikfreak för att kunna använda den efter installationen. Lät ju lovande. Bestämde mig för att det fick bli en XBMC-lösning och började jaga en bättre begagnad box.

I måndags tittade jag seriöst efter en Xbox på Blocket för första gången. Napp direkt. Hittade en box som var endast 6 månader gammal med det inte helt ointressanta tillbehöret fjärrkontroll och några mindre intressanta spel. Den fanns visserligen i Vallentuna men priset på 900 kr gjorde den intressant ändå. Svarade på annonsen och ett par timmar senare blev jag uppringd. Boxen var min. Blocket rules.

Tisdag förmiddag for jag, med brorsan som sällskap, till Valentuna och hämtade min nya leksak. Skicket var, som förväntat, perfekt.

Väl hemma tog det någon timma för installation och ytterligare ett par timmar för lite finlir.

När vi sedan, med några enkla tryck på fjärrkontrollen, började se ett avsnitt av Top Gear som fanns på datorn tänkte jag:

Varför gjorde jag det inte tidigare?