Resfeber

Snart blir det tyst på bloggen. I en vecka eller så. Såvida jag inte hittar någon lämplig dator att blogga ifrån under min Sydafrikavistelse. Om drygt två timmar bär det av mot Arlanda för att sedan, via London, flyga till Kapstaden. Varför detta då? Säljtävlig på jobbet.

Resan är en vecka lång och innehåller det mesta man kan önska sig:

* BBQ vid havet
* En dag på stranden
* Godahoppsudden
* Safari

Med mera.

Vädret då? Hur är det där nere nu? Mycket bra, 25-30 grader och sol.

Fru och barn då? De tillbringar veckan hos mina svärföräldrar. Kommer att sakna dem.
 
 
 


USA-Sverige 1-0

Svenska versionen av Idol har en lång bit att gå innan programmet når upp till dess amerikanska förlaga. Fast det är klart, det finns lite fler "annorlunda" personer att välja på "over there"...Undrar dessutom om den svenska varianten av Idol hade kunnat visa upp denna kille på ett kul sätt utan att förlöjliga honom? Personligen tvivlar jag på det.

Hoppas, hoppas, hoppas...

Eventuellt kommer en av årets tävlingar i Red Bull Air Race World Series att hållas i Stockholm. Nu tänker du kanske på töntig reklam från en viss energidryck där folk, i diverse fåniga och hemmagjorda farkoster, faller från någon form av plattform ner i vattnet. Du tänker fel Men inte helt fel. RBARWS är något helt annat. Visserligen är det ett PR-trick, av gigantiskt format, från energidryckstillverkaren med röda tjurar på burkarna men detta är riktigt kul. Detta handlar om små, enmotoriga, flygplan som tävlar på låg höjd. Det går fort och det är spektakulärt. Verkar klart sevärt även om man, som jag, tycker att energidrycken smakar hemskt.

Video från 2006 års tävlingar:Om detta kommer till Stockholm vet jag en som tar med sig familjen och åker ner till huvudstaden för att titta.
 
 
 

Det socialistiska arvet råder...

...fortfarande på Skolverket. De har lämnat ett remissvar angående vårdnadsbidraget. Inte helt oväntat är de negativt inställda då de anser att barnets "behov" av förskola inte blir tillfredställt. Sedan när började barn i ålder 1-3 år att behöva gå på dagis/förskola? När blev det ett behov hos barnet att tillbringa tid borta från sina föräldrar och eventuella syskon? Jag förstår att det hos (alltför) många familjer är en nödvändighet, på grund av att det svenska skattetrycket och politisk ovilja, att båda föräldrarna arbetar så mycket som möjligt men att tala om barnens behov av förskola är lite väl magstarkt. Arvet från Alva Myrdal är alltjämnt förhärskande hos vissa tjänstemän.

Ge oss vårdnadsbidrag och låt föräldrarna i största mån avgöra vad som är bäst för deras barn!

SVD skriver om remissvaret på ledarplats idag.

Ett argument FÖR bilen

Förutom att bilen är överlägsen de kollektiva färdmedlen när man vill (stor)handla, åka till släkten med barn + tillbehör, hälsa på vänner en liten bit utanför Uppsala, åka och bada på sommaren och vid en massa andra tillfällen har jag funnit ännu ett argument:

Du reser anonymt.

Så länge du inte kör förbi (de förhatliga) vägtullarna i Stockholm och håller hastigheten vid (de lika förhatliga) vägkamerorna reser du tämligen anonymt. Ingen kan titta på vart du åkte med din bil förra veckan. Eller förra månaden. Du sköter ditt. Ingen annan lägger sig i.

Men ingen vet väl vart jag reser med bussen? Jag hör vad du tänker, du kollektivtrafikens försvarare. Du kanske trodde det, att du var anonym med ditt busskort. Knappast.
Västtrafik vill långtidslagra information om hur deras resenärer reser med sina (elektroniska) busskort. Datainspektionen kritiserar bussbolaget och menar att 60 dagars lagring borde räcka. Västtrafik har överklagat. Personligen anser jag att 60 dagar är alldeles för lång tid och att resenärens integritet borde värderas avsevärt högre än Västtrafiks önskan om enklare reklamationshantering.

Länge leve bilen!

Surt klimat

...på börsen. Skönt att mitt PPM-innehav till 90 procent består av en räntefond just nu. Snart är det dessutom 100 procent räntefond, PPM ska bara genomföra mitt senaste byte.

Hoppas dock på en vändning inom en inte alltför avlägsen framtid - det är liksom roligare att hålla på med PPM när man har en tvåsiffrig ökning på ett år än när allt handlar om att sitta still i båten och rädda det man har...

Har du en massa aktiefonder på ditt PPM-konto just nu? Byt till räntefonder och avvakta. Snittet bland PPM-fonderna i år är -9,2 procent. Exempelvis
AMF Pension Räntefond Sverige ligger på + 2,4 procent i år - bättre än ingenting.

Viv la revolution!

Jag är ingen anhängare av den franska revolutionen. Kommer aldrig att bli. Ser det som svårt att försvara ett skeende där många framstående män och kvinnor avrättades tämligen godtyckligt.

Den revolution jag hyllar har förnamnet MX och kommer från
Logitech:


Denna datormössens kung pryder vårt skrivbord sedan några veckor tillbaka. Jag är helsåld på den, inte bara för dess revolutionerande rullhjul utan även för dess ergonomi och känslighet. Just nu känns den som den perfekta datormusen - passar alla utom möjligen hardcore gamers. Och de som använder musen med vänster hand.

Rullhjulet på musens ovansida är nästan värt ett inlägg i sig, det har tre lägen:

* Kugghjulsläget, det klassiska, stegade, läget som liknar det som finns på de flesta moderna möss.
* Steglöst, du rullar steglöst i det program som du använder.
* Friläge, sätt fart på hjulet med en snabb fingerrörelse och du flyger genom en lång webbsida eller liknande.

Vill du läsa mer om MX Revolution hittar du en mycket bra artikel på Tom's Hardware. De skriver om utvecklingsarbetet bakom musen och ger den en ordentligt test.

Det finns ytterligare en negativ aspekt hos denna mus: priset. Rekommenderat cirkapris är 999 kr. Kan tyckas svettigt för en datormus. I butiker här i Uppsala säljs den vanligen för mellan 800 och 900 kronor. På nätet kostar den några tior över 700 kronor, inklusive frakt. På den nivån har priset legat de senaste månaderna. Utom veckan före jul. När jag köpte vårt exemplar. Då sålde Siba ut sitt lager av MX Revolution. För 599 kronor. Inklusive frakt. Tack Prisjakt för hjälpen att hitta det bästa priset.
 
 
 

Som man frågar får man svar

Det finns en klassisk fråga för att påvisa hur absurda svar du kan få med statistik, allt utifrån hur dina frågor formuleras:

Har du slutat slå din frun/man?

Ja eller Nej?

Hur du än svarar sitter du där skägget i brevlådan. (Varifrån kommer förresten det uttrycket? Någon som någonsin sett någon sitta fast med sitt skägg i en brevlåda?) Du är fångad av frågan, vad du än svarar innebär det ändå att du är en riktig typ som slår (eller har slagit) den du är gift med.

Idag kör Aftonbladet med en sådan fråga. Feministen och författaren Susanna Alakoski publicerar en debattartikel i dagens Aftonbladet,
Kolla här, Pär Ström. Bredvid artikeln finns denna fråga:

"Håller du med Susanna Alakoski? Kvinnor borde väl ha lika rättigheter som män, eller? Ja eller Nej?" Vad svarar du om du inte håller med Susanna men anser att kvinnor ska ha samma rättigheter som män? Jag vet inte...

Nu kanske du inte bryr dig ett dugg om Aftonbladets frågeställningar men undrar vem den där Pär Ström är? Pär är en skön kille som har rört om ordentligt i den feministiska grytan med sin bok Mansförtryck och kvinnovälde. Du hittar hans blogg här. Utgångspunkten i hans bok är att jämställdhet måste gälla båda könen och att båda könen har sina fördelar utifrån hur samhället fungerar. Han går också till starkt angrepp mot de delar av den feministiska rörelsen som mer eller mindre hatar män och som gärna kollektivt skuldbelägger män för sådant som enskilda individer utför.

På tal om manshat, även Sigge Eklund skriver på Aftonbladet under rubriken Visa mig de manshatande feministerna, Pär Ström att han inte kan hitta några feminister som uttrycker ett hat emot män. Pär kontrar på sin blogg och radar upp tio exempel på kvinnor som uttrycker hat eller förakt gentemot män. Ett skrämmande exempel är detta från Feministiskt Initiativs årsmöte 2005. Tre kvinnor sjunger ut sitt manshat och att de vill slita män i stycken. Årsmötets deltagare applåderar. Hur kan det vara okej när samma text om invandrare eller homosexuella hade satt dig i fängelse via ett mediedrev av sällan skådat slag?

Kulturell välgärning

Denna kväll startade ett utbildningsprojekt. Ett projekt som syftar till att lyfta kunnandet inom en väsentlig del av filmhistorien hos de deltagande. Ett utbildningsprojekt utan AMS inblandning. Stora Star Wars-projektet.

Vi (jag, min fru och
Kärin) ska se samtliga sex Star Wars-filmer i rätt ordning. Jag är kursledare och har självklart sett filmerna. Min fru är den mest motvillige deltagaren (hon har aldrig(!) sett en hel Star Wars-film). Kärin är hennes psykologiska stöd men inte heller hon har sett alla sex filmerna. Snart kommer de att ha korrigerat denna lucka i sin allmänbildning.

Ikväll såg vi The Phantom Menace.

Kursen beräknas vara avslutad någon gång framåt vårkanten, lite beroende på hur ofta Kärin frekventerar vår del av landet.

Kursens mål är att min kära fru ska uppskatta Science Fiction. Ett tufft mål, framtiden får utvisa om det är rimligt eller ej...

Lego

Nog för att det var kul när jag var liten men inte så här kul:

Kavajen

Ni som såg hela grammisgalan kan inte ha missat den. Carl Bildts kavaj. En intressant* skapelse i mörkgrått siden med gröna råttor(!):


Bildt i sin kavaj

Bilden ovan kommer från King Magazine och även Aftonbladet skriver om den. Kavajen var säkerligen dyr och den är otvivelaktigt av hög kvalitet men jag förstår fortfarande inte varför vår utrikesminister en gång köpte den. Han ska dock ha credd för att han använde kavajen offentligt och kom undan med det. Att dessutom få beröm för den är värt en hel del respekt. Mer än vad jag skulle klara av eller ens tänka tanken att försöka klara av...

*Det snällaste jag kommer på då jag inte till fullo förstår kavajens coolhet - det var ju inte ett infall av ironi som gjorde att han valde denna kavaj.

London

Smäm utmanade:

Paul Smith London

Så ser den ut. Parfymen jag bär just nu.
 
 

Skönhet på hjul

Har skrivit om den tidigare. Sedan en tid finns den ute. Alfa Romeo 8c Competrizione, det vackraste som finns på fyra hjul:


Promovideo


 
Franskt bilprogram som provkör. Motorljud som ger gåshud.


Finska isbjörnar ej utrotade

Läs hos Dick Erixon om hur det gick till när National Geographic berättade om att de isbjörnar som promenerar på de finska gatorna höll på att utrotas. Allt på grund av klimatförändringar...

Bananer oanvändbara

Jag har länge suttit inne med kunskapen om att bananer inte duger till mat för folk. Nu har jag fått det slutgiltiga beviset på att bananer är fullständigt oanvändbara till annat än att mata apor med:

PC för Alla har testat olika huskurer för att rädda repiga CD-skivor. Mosad banan var en av de metoder som inte fungerade. Det enda som hände var att, hemska tanke, CD-spelaren började lukta varm banan...


Köptorsk

Som förälder är det lätt att åka dit. Köpa saker till sin lilla knodd bara för att de är så otroligt söta/coola/häftiga/vad du nu gillar... Exempelvis vad som helst (utom saker med dödskallar* på) från Rockstar Baby. Som gammal "rocker" uppväxt under 80-talet är det svårt att motstå bebisprylar med skön attityd designade av Tico Torres, trummis i Bon Jovi. Turligt nog har man vissa spärrar, både i hjärnan och i plånboken. Det blev alltså ingen body för 470 kr som lillkillen dessutom bara skulle kunna använda någon månad innan den vart för liten. Men väl en napp:


Nöjd

Risken finns att det även blir en nalle:

Svåremotståndlig


* Nej, jag tycker inte att "dödskalle-modet" är häftigt utan mest fånigt och extra fånigt på en liten bebis.