Den ultimata koppen

Ni har säkerligen förstått att jag gillar kaffe. Är intresserad av kaffe. Lite mer intresserad än den genomsnittlige kaffekonsumenten. Bryr mig helt enkelt lite mer om hur det i koppen smakar. Nu kommer jag ut. På riktigt. Blottar mig. Visar upp hur långt ner i kaffeträsket jag sjunkit. Ger dig min guide till den ultimata koppen:


Välj ut ett gott kaffe, denna gång blev det Chelba från Dellerhagen. Kaffet rostades för knappt tre veckor sedan.


Enklaste vägen till en kopp gott kaffe går via ett enkopps guldfilter.


Börja med att väga upp 10 gram kaffe.


Mal kaffet något finare än till en vanlig kaffebryggare, målet är att det ska ta ca en minut för kaffet att rinna ner i koppen.


Häll ner det malda kaffet i filtret.


Ställ filtret och brygginsatsen på din kaffemugg, häll på 1,5 dl vatten med en temperatur på ca 94 grader. Enklast är det att placera muggen på vågen och hälla på 150 gram vatten.


Njut - det är du värd...


Med förhoppning om många goda koppar kaffe,

Gott nytt år!


Julbilder

Fort gick den. Julhelgen. Har redan hunnit arbeta ett par dagar. Den var i alla fall lyckad. Julen alltså. Vi firade med mina bägge bröder och mina svärföräldrar hemma hos oss. Tur att man har goda vänner och grannar när svärföräldrarna skulle övernatta, de var bortresta så vi kunde utnyttja deras lägenhet för att få ett par extra sängplatser.

Lite bilder från julen:

  

 

1. Brukar inte ta med personer på bilder men gör ett undantag. Lillkillen fick ett första paket på julaftonsmorgonen - man ville ju ha lite städhjälp...
2. Dukat för julmiddag.
3. Julbord.
4. Godis och frukt hör julen till.
5. Frun gjorde en grymt god tårta med chokladbotten och hallongrädde på annandagen.

God Jul!

Lägenheten städad, paketen inslagna och skinkan är klar. Bara att gå och lägga sig då...


God jul på er!


 

Skärpning

Härom kvällen gjorde jag slag i saken. Köksknivarna skulle slipas. Mycket mat skulle lagas fram till jul och vassa knivar gör det hela roligare. Ni som känner mig vet att jag kan gå in för saker på ett tämligen seriöst sätt (någon som nämnde "kaffe"?). Detta gäller även knivslipning.

Innan man kan börja slipa knivarna ska slipstenarna blötläggas:


Sedan är det bara att slipa:


Jag fuskar lite genom att använda en "guide" som fästs på knivens rygg för att få rätt vinkel. Varje kniv slipas på bägge sidorna , först på en mediumsten och sedan på den riktigt fina stenen för att få fram det där lilla extra.

Resultatet:


Nu finns det kanske någon som tror att jag skriver detta bara för att visa upp hur dyra köksknivar som vi införskaffat. Denne någon har fel. Knivarna har köpts under en lång tid och ingen har köpts till ordinarie pris. Värsta bästa klippet gjordes 1999.

På den tiden var internet lite extra spännande och du drog lätt in ett par hundra miljoner kronor i en nyemisson bara du anväde ordet "internet" tillräckligt många gånger. På den tiden fanns det ett företag som hette LetsBuyIt, de sålde saker billigare bara man var ett visst antal personer som ville köpa varan. På den tiden trodde man att man kunde sälja saker med förlust och ändå bli lönsamma. Bara man lanserade sig globalt. Den var en annorlunda tid. Oskuldsfull.

På den tiden köpte jag min första Global-kniv. Från LetsButIt. Den kostade 199 kr. Inklusive frakt. I butiken hemma i Uppsala kostade den 795 kr. Jag var glad och LetsBuyIt förlorade pengar. Men det gjorde inget. De skulle lanseras globalt och då skulle allt lösa sig.

En tid senare skulle LetsBuyIt återlanseras. I Sverige. Det hade visats sig att även internetföretag behöver gå med vinst om de ska klara sig. Vinsten hos LetsBuyIt hade uteblivit. Om det berodde på att de tidigare sålde julgranar för 39 kr eller ej är okänt. De hade i alla fall hållit stängt en period och nu skulle de öppna på nytt. Jag slog till på Globals brödkniv för 378 kr. Tror den kostade 995 kr i den vanliga butiken. Början till vår samling köksknivar hade startat.

Sedan har någon kniv tillkommit som bröllopspresent. En annan fick jag när jag fyllde 30 år. En tredje kom via en säljtävling på jobbet. Nu finns de där och jag är nöjd över att ha en uppsättning köksverktyg som räcker hela livet.


Hur blev knivarna då efter slipningen?
Fråga min fingertopp...


Knäckande gott

Om julskinkan är kung på matbordet vid jul så är knäcken kung på godisbordet. Knäck är allvarligt. Inget man skojar om. I min släkt analyserar man varandras knäck. Någon slags inofficiell tävlan. Vem fick till den perfekta konsistensen? Ni vet, när knäcken är så pass hård att den med lätthet lossas från pappret men fortfarande så mjuk att man inte riskerar garnityret när man biter i den. Vems knäck har fylligast smak?

Ikväll kokade jag julens första omgång knäck. Efter provsmakning kan jag konstatera att detta är en vinnarknäck.

 

1. Termometer är nyckeln till framgång. 130 grader Celicius är temperaturen.
2. Resultatet.Bäst just nu

Om vår son fick bestämma över listan med de mest spelade klippen på YouTube just nu skulle detta toppa:En samling klipp med The Stig, eller "Tigg" som lillkillen säger...


Börjar fundera på om de har rätt, de som säger att föräldrarna påverkar barnen. Tror nästan det... ;)

Julklappsfunderingar

Frågan dyker upp då och då. Betydligt oftare under november och, framför allt, nu i december än under övriga året: Vad önskar du dig i julklapp? Svaret kommer inte lika snabbt längre. Inte som när man var 10 år och Lego var vägen till lycka. Numera orsakar frågan en stunds tankearbete vilket sedan leder till: Kläder..? För inte kan jag säga att jag helst skulle vilja gå till HiFi Klubben och titta ut en surrondförstärkare med tillhörande högtalare. Eller en espresssomaskin med dubbla kokare och fast vattenanslutning. I min omgivning lägger man inte de summorna på en julklapp, vilket jag i och för sig är glad för - det är roligt att kunna drömma om något och jag tror inte någon mår bra av att få allt man pekar på.

Det är bara ett problem med kläder. Det finns två personer som kan köpa kläder till mig. Den ena är min fru. Den andra är jag. Det finns en sak till som är kul att få. Böcker. De rymmer otroligt mycket, där kan vara både ett nytt spännande recept, gastkramande spänning och förlösande skratt. Allt beroende på innehållet.

Var inne på
Adlibris och tittade. En av deras mest sålda böcker just nu är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Efter att ha provläst (en mycket bra funktion om man önskar sälja böcker över nätet) dryga tio sidor är saken klar. Jag önskar mig denna bok i julklapp:Och jag kommer att skratta högt när jag läser den.