Att diska eller blogga?
Det är frågan. Imorse diskade jag. Inte bara frukostdisken utan en massa disk som var kvar sedan igår kväll. Det var då jag insåg det. En av de bästa sakerna med den nya lägenheten är den diskmaskin som kommer att finnas där. Bäst är förstås att vi äger den. Eller vi och SBAB i ett nära samarbete. Typ.
I vilket fall som helst hade det varit mycket roligar att bara plocka ur diskmaskinen på morgonen. Hade hunnit blogga också.
Vi hade gäster igår och med viss inspiration har jag bestämt mig för att delge er både meny och recept:
Förrätt
Bruschetta*
Varmrätt
Filégryta med lök och svamp som serverades med Chèvregratinerad potatis
Dessert
Tiramisù**
Allt smakade utmärkt (IMHO) och det var inte särskilt svårt att tillaga.
* Bruschetta har jag inget särskilt recept på men gör så här typ:
1. En skiva lantbröd (något ljust bröd som skulle kunna komma från Italien...) per person.
2. Rosta brödskivorna i ugnen eller gör som jag brukar: Grilla dem på båda sidor i en grillpanna.
3. Gnugga ena sidan av de rostade bröden med en vitlöksklyfta.
4. Lägg en hög med tärnade tomater blandade med lite färsk basilika på varje brödskiva. Ta tomater av bästa klass som verkligen smakar tomat.
5. Strö över lite salt
6. Ringla över lite olivolja - här är det läge att använda en lite finare olja om man har någon hemma.
7. Garnera eventuellt med ett par basilikablad innen servering.
** Tiramisù
Tiramisù
4 portioner
Ingredienser:
2 dl starkt kaffe
1 msk socker
3 cl marsalavin (tex 8403)
12 savoiardikex
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk florsocker
250 gr mascarponeost
Fint riven mörk choklad eller kakaopulver till garnering
Tillagning:
Blanda kaffet med sockret och 2 cl marsalavin. Doppa kexen hastigt i kaffet och lägg ut dem i en större eller i fyra mindre formar. Vispa ihop äggulor och florsocker med mascarponeosten och resterande marsalavin. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Fördela smeten över kexen och strö över chokladen eller kakaopulvret. Ställ in formen i kylen, minst ett par timmar eller helst över natten.
Resultatet kan se ut ungefär så här:
Ljuspunkter
- Tiramisù. Helt objektivt sätt, det är världens godaste dessert.
- Förkylningen är över
- Det är inte -14 grader celsius ute just nu.
Mindre ljusa punkter
- Snö. Jag vill ha vår. Nu.
- Det är ca 10,5 månader kvar tills vi har diskmaskin.
- Latinamerika går neråt
I vilket fall som helst hade det varit mycket roligar att bara plocka ur diskmaskinen på morgonen. Hade hunnit blogga också.
Vi hade gäster igår och med viss inspiration har jag bestämt mig för att delge er både meny och recept:
Förrätt
Bruschetta*
Varmrätt
Filégryta med lök och svamp som serverades med Chèvregratinerad potatis
Dessert
Tiramisù**
Allt smakade utmärkt (IMHO) och det var inte särskilt svårt att tillaga.
* Bruschetta har jag inget särskilt recept på men gör så här typ:
1. En skiva lantbröd (något ljust bröd som skulle kunna komma från Italien...) per person.
2. Rosta brödskivorna i ugnen eller gör som jag brukar: Grilla dem på båda sidor i en grillpanna.
3. Gnugga ena sidan av de rostade bröden med en vitlöksklyfta.
4. Lägg en hög med tärnade tomater blandade med lite färsk basilika på varje brödskiva. Ta tomater av bästa klass som verkligen smakar tomat.
5. Strö över lite salt
6. Ringla över lite olivolja - här är det läge att använda en lite finare olja om man har någon hemma.
7. Garnera eventuellt med ett par basilikablad innen servering.
** Tiramisù
Tiramisù
4 portioner
Ingredienser:
2 dl starkt kaffe
1 msk socker
3 cl marsalavin (tex 8403)
12 savoiardikex
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk florsocker
250 gr mascarponeost
Fint riven mörk choklad eller kakaopulver till garnering
Tillagning:
Blanda kaffet med sockret och 2 cl marsalavin. Doppa kexen hastigt i kaffet och lägg ut dem i en större eller i fyra mindre formar. Vispa ihop äggulor och florsocker med mascarponeosten och resterande marsalavin. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Fördela smeten över kexen och strö över chokladen eller kakaopulvret. Ställ in formen i kylen, minst ett par timmar eller helst över natten.
Resultatet kan se ut ungefär så här:
Ljuspunkter
- Tiramisù. Helt objektivt sätt, det är världens godaste dessert.
- Förkylningen är över
- Det är inte -14 grader celsius ute just nu.
- Snö. Jag vill ha vår. Nu.
- Det är ca 10,5 månader kvar tills vi har diskmaskin.
- Latinamerika går neråt
Kommentarer
Postat av: Kärin
Måste hålla med om Tiramisù. Himmelen på jorden.
Postat av: Sveiningebjorg
Hope you enjoyed your visit.
Trackback