Gucka

Det har blivit en del matskriverier på sistone... Men äta bör man ju... Och det är alltid trevligare att äta god mat än mindre god mat. Nu närmar sig sommarens griltider och till grillat är det ofta gott med någon god röra. Eller gucka. Kärt barn, ni vet... En plats att besöka då är Guckalandslaget, en webbplats där vem som helst kan skicka in sin favoritröra.

Själv nöjer jag mig med att delge er vårt favoritrecept på Tzatziki:

Ingredienser:

0,5 l yoghurt naturell
1 st gurka, stor
1 tsk salt
2 st vitlöksklyftor, rivna eller mycket finhackad
1 skvätt citronsaft, efter smak
2 tsk olivolja

Tilllagning

Vill du göra en riktigt god tzatsiki kan det vara mödan värt att lägga ned lite extra tid. Låt yoghurt och gurka vätska av sig väl och pressa ur vätskan ordentligt. Använd naturell yoghurt, eller ännu hellre en god grekisk eller turkisk yoghurt som är fastare i konsistensen och inte behöver rinna av så länge. Har du ont om tid går det att hasta ihop ingredienserna och servera direkt. Slutresultatet blir dock inte lika bra och lämpar sig inte särskilt väl att spara i kylskåp. Är gurkan inte väl avrunnen blir den gärna gummiaktig och tzatzikin blir rinnig.

1. Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av. Grekisk eller turkisk yoghurt klarar sig bra utan detta moment.

2. Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.

3. Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme

4. Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.

5. Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

6. Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing. Eller till grillat kött eller...



Kommentarer
Postat av: Karin

Nu maste du snart lagga till mat langst upp, som namn pa bloggen...

Postat av: SMÄM

Hahaha... -dör-

2006-04-28 @ 22:47:23
URL: http://smam.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback