Döda Lisa? Än sen?

Om du följt nyhetsrapporteringen de senaste två veckorna har du knappast undgått debatten om abort på grund av kön. Det hela började med att vårdpersonal i Eskilstuna tog illa upp när en kvinna tog reda på könet på det barn hon väntade för att sedan boka en tid för abort när det visade sig att hon väntade en (fullt frisk) flicka. Kvinna genomgick aborten, blev gravid igen och väntade på nytt en flicka. Även detta barn aborterades - hon hade ju redan flickor... Personalen på mödravården kontaktade Socialstyrelsen för att få vet om det fanns några möjligheter att neka blivande mammor att ta redan på barnets kön före vecka 18 (gränsen för fri abort utan speciella orsaker). Abortförespråkarnas kvinnofrigörelse har blivit ett instrument för att ta livet av (blivande) kvinnor.

SVD konstaterar på ledarplats att "tyvärr måste nog såväl Mälarsjukhusets personal, som vi andra finna oss i att en liberal abortlagstiftning har denna sorgliga och stötande baksida." Inte en hyllning av resultatet av nuvarande abortlagstiftning men skribenten är tydligen beredd på att acceptera konsekvensen.

Värre blir debatten när man läser vad Lisa Magnusson skriver på Aftonbladet, Abort stoppar ett hjärta som slår - än sen? Här saknas varje form av känsla för människovärde - aborträtten hyllas helt oblygt och om aborten skulle ske på grund av barnets kön så är inte det något att bry sig om. Kvinnans rätt att välja är helig. Punkt slut. Slutet säger allt:
"Ja, abort stoppar ett hjärta som slår. Men än sedan? Jag kan omöjligt tycka att det är fel att stoppa det hjärtat, inte när jag vet att vi pratar om en pytteliten grodd som faktiskt inte ens har något medvetande. Om man tänker på det så är det väl egentligen inte särskilt farligt."
Men säg mig Lisa, vad spelar det för roll om någon skulle döda dig? Du är ju bara en pytteliten grodd som råkat få i dig en massa näring och vuxit till dig lite... Ditt medvetande var inte något som stoppades i dig vid förlossningen och vips var du en människa. Grunden för ditt medvetande fanns från början och det utvecklades i takt med att du växte.

Kanske kan vi få en mer nyanserad abortdebatt i Sverige nu? En debatt där det faktiskt är ok att vara negativ till åtminstone vissa delar av abortlagstiftningen. Till priset av två aborterade flickor... Frågan är om det var värt det..?


PS Jag tycker inte att någon ska döda Lisa. Bara så ni vet... DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback