Vidrigt

Neutralmarinerad är ett av de hemskaste orden jag vet när det gäller mat. Vanligen står det på förpackningar med fryst kycklingfilé och det innebär helt enkelt att fabrikanten säljer dig 1 kg kycklingfilé på pappret men, i värsta fall, får du inte mer än 800 gram. Resterande 200 gram består av vatten, druvsocker och ämnen som gör att vattnet stannar kvar i kycklingen. Ordet "neutralmarinerad" sätts på förpackningen för att lura dig att tro att du får något bättre när det enda du får är vattnig, svampig kyckling som krymper groteskt mycket vid tillagning.

Jag
skrev kort om detta för ett drygt år sedan och nu på senaste tiden har Råd & Rön tagit upp det vilket lett till artiklar i bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter. Förhoppningsvis leder detta till lite debatt, dålig publicitet för de handlare som säljer smörjan och på sikt till ett bättre utbud för oss konsumenter.

Det finns fler ord att se upp med när man handlar mat. Ett som poppat upp mer frekvent den senaste tiden är "gourmetmörad". Samma sak som med neutralmarinerad - du pumpar in vatten och lite annat i köttet för att öka dess vikt och sedan försöker du få det att låta som att du gör konsumenten en tjänst. "Gourmetmörad" verkar dock främst användas för färskt fläsk- och nötkött.

Man blir ju nästan sugen på att föda upp litet kycklingar själv en sommar för att sedan ta livet av dem och stoppa in dem i frysen. Om man bara hade tid och plats för det...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback