Varför hylla en massmördare?

Igår var det 40 år sedan Che Guevara dog. Varför fortsätter media och vänstern att hylla en simpel massmördare. Killen tog livet av sådana i hans egna led som inte höll med honom. Efter revolutionen på Kuba ansvarade han för hundratals dödsdomar, snabbt utfärdade med hjälp av domstolar där Che själ skrivit domen i förväg.

Låter som en härlig kille att avbilda på väggen hemma i rummet.

Alla ni som går runt med en tröja med hans avbild, hur tänker ni? Eller var det just det ni inte gjorde? Tänkte alltså.


Kommentarer
Postat av: Marcus

De flesta som kritiserar Che gör det från utgångspunkt av hans påstådda förkärlek för väpnad kamp, vilket är felaktig för han själv sade att våldet endast kan eller bör användas när andra vägar är inte framkomliga. Men bortse från det och med tanke på de omständigheterna som han ställde sig emot, var det den enda framkomliga vägen? Jag har läst någonstans att han befann sig i Guatemala när den valde nationalistiske President blev störtade av CIA med den vanliga åtföljande massakern på indianer och fattiga? Kunde den här incidenten ha påverkar honom? Vad är den rätta vägen när fintliga krafter är på väg att massakrera dem?

Det lustiga är framför allt att de som kritiserar Ches våld är inte alls emot våldet OM våldet utövas av ?rätt personer? mot ?fel personer? om detta kan man läsa dagligen ibland annat svenska bloggar och t.o.m.i tidningar som kräver ?bombningar?, ?hårda tag?, ?kraftfulla åtgärder?, ?bomba dem till stenåldern?, mm. samt att de samtidigt beundrar andra som har mer blod i händerna än en slaktarbetare: Kissinger, Sharon, Bush, Negroponte, McNamara, Nixon, mm, och hyllar dem som har stött trevliga killar som Suharto, Pinochet, Videla, Marcos, Idi Amin, Duvalier, mm. Så är det våldet de emot?

Så jag frågar dem som kritiserar Ches våld: Tar ni avstånd från allt våld? Tar ni avstånd och slutar stödja antidemokratiska krafter i Venezuela till exempel, där oppositionen inte accepterar den demokratiska processen och folkets val? Tar ni avstånd från att lösa de internationella konflikterna med våld? Tar ni avstånd från USA: s ensidiga självutnämnda rätt att använda våld varsomhelst i världen? Tar ni avstånd från nyfascistiska grupper i Bolivia som inte heller böjer sig för folkets önska i demokratiska val eller i Ecuador? Tar ni avstånd från de övergrepp som har begåtts i Asien, Latinamerika, Afrika under de senaste 100 år? De senaste200 år? De senaste 500 år? Idag? Tar ni avstånd från att idag bönder dödas i Brasilien för att komma åt deras mark? Vill ni se en internationell tribunal som dömer sådana brott? USA skrev i alla fall inte under fördraget. Inte heller Israel. Känner dem sig utpekade? Känner du dig utpekat?

2007-10-12 @ 17:40:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback