(S)jälvmål

Idag kan man läsa om att SL ska införa nolltollerans mot tjuvåkare. Böterna höjs från 800 kr till 1200 kr, det blir tätare kontroller och notoriska fuskare kommer att polisanmälas. Bra borde de flesta tycka eftersom det borde leda till mer pengar (större biljettintäkter) till kollektivtrafiken. Betalande resenärer slipper också bli nersprungna av småungar i färd med att hoppa över spärrarna. Men det finns ju alltid (?) de med avvikande åsikter. Inte helt oväntat från S-håll. Anders Dahlberg (s), landstingsråd och 2:e vice ordförande i SL:s styrelse tycker inte om förslaget:

"Det är att sparka på dem som redan ligger. Vi vet att majoriteten av de som åker fast utan biljett inte kan betala böterna. Vi tycker att det räcker med 800 kronor för att avskräcka, säger han till SvD.se."

Hur tänker Anders? Tänker han alls? Om du inte har råd med böterna är det ju bara att sluta tjuvåka. Eller missar jag något viktigt? Tycker Anders kanske att det är ok att snatta oxfilé därför att man tycker att den är för dyr? Var det inte att slå på dem som redan ligger när böterna för fortkörning höjdes för en tid sedan? Jag tror faktiskt att det fanns många redan innan som tyckte att det var dyrt att åka dit för fortkörning...

Om jag vet att det kostar 1200 kr och att chansen att åka dit är stor är det väl bara att strunta i att planka? Eller är plankare en speciell sorts människor med ett speciellt tvångsbeteende? De stackarna kanske bara måste planka? Borde vi erbjuda vård istället för böter..?

Personligen anser jag att förslaget är utmärkt. Men det anade ni säkert redan.

God natt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback