Hur ska du ha det som pensionär?

Det är ditt val och det handlar om PPM. Jag har skrivit om PPM tidigare och jag kommer att skriva om det igen. Säg nu inte att det rör sig om en så liten del av den totala pensionen att du inte orkar bry dig. Det handlar ju "bara" om 2-4000 kr i månaden, det är i alla fall vad du hört från myndighetshåll. Där räknar de med att dina fonder växer med cirka fem procent om året. Tänk om de kunde växa med 13 procent om året?

Säg att du är strax över 30, ditt PPM-konto har gått sisådär och där finns 30 000 kronor. Vidare tjänar du 20 000 kronor i månaden. Inga märkvärdiga siffror. Om vi till detta lägger en inflation på tre procent och bestämmer att du går i pension när du är 65 år. Växer ditt konto med fem procent per år får du drygt 2 000 kronor per månad från PPM som pensionär.
Men om kontot börjar växa med 13 procent per år från nu och fram tills du blir pensionär kommer du att få drygt 12 000 kronor i månaden. Från PPM. Utöver din ordinarie inkomstpension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. Ränta på ränta och tid är nyckelorden.

10 000 kronor extra i månaden!
Från 65 år och livet ut...

Tänkte väl att jag fick din uppmärksamhet där...

Räkneexemplen ovan kommer från kalkylatorn hos PPMdoktorn och är inte på något vis orealistiska.

I dagarna får alla med ett PPM-konto in lite nya pengar där. Har du inte gjort något fondbyte sedan starten alternativt valt en gång men sedan förträngt det hela kan det vara läge att göra något åt saken.

Börja med att skaffa en kod för att kunna logga in på ditt PPM-konto.

Fundera på hur du vill göra:

Välja fonder själv kanske? Morningstar kan ge mycket information om de olika PPM-fonderna.

Göra ett val men med minimalt engagemang? PPMdoktorn kan tipsa dig om några olika fondportföljer. Det är gratis att registrera sig där och den portfölj med minst antal byten per år (0-2 byten/år) är deras PPM Global. I år har den gått upp med drygt 12 procent...

Byta ofta men utan att sätta sig in i vilka fonder som är lämpliga? Testa Towship. Där byts det fonder i stort sett varje vecka. Även den tjänsten är gratis och det har gått riktigt bra för de två före detta stridspiloterna som står bakom tjänsten.

Bli inte heller deppig om du loggar in på ditt PPM-konto och ser att du har en obefintlig eller negativ genomsnittlig tillväxt. När jag började engagera mig våren 2005 hade mina fonder gått ner i genomsnitt med någon procent per år sedan starten. Idag har jag en genomsnittlig uppgång på 13 procent sedan starten.

Välkommen till möjligheten att få det gått ställt som pensionär

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback