Lurade?

Miljön är den nya religionen. Den globala uppvärmningen den nya domedagen. Al Gore är överstepräst. Resterande prästerskap leds av Greenpeace, Miljöpartiet och liknande rörelser. Opponenter gör sig icke besvär. Sanningen är en enda.

Är det så enkelt? Eller finns det en annan sida av myntet? Den som söker finner. Myntets andra sida är dock svår att finna. Den nya religionens anhängare gör allt för att dölja den. Just nu driver TV4 en stor kampanj kallad
Klimatsmart. I princip varje kväll förra veckan fylldes med program som handlade om miljön och vad vi bör tro, tycka och göra.

Bitvis har det varit ganska ensidigt. Ställningstagandet har varit mycket tydligt. Bäst illustreras det av att den intressanta filmen The Great Global Warming Swindle sändes i torsdags kväll med start 23:30. Hur många tittar då? Al Gores film An Inconvenient Truth sändes ikväll. Den startade 20:00. Även om det är Valborgsmässoafton tror jag att det är enormt många fler potentiella tittare klockan åtta en måndagskväll än halv tolv och en timma framåt natten mellan en torsdag och en fredag.

Ett program som ifrågasätter hela snacket kring global uppvärmning och att den skulle orsakas av koldioxid göms undan till en tid då förhållandevis få tittar. Är det bara jag som tycker att det är lite märkligt? Missade du programmet? Se det här:Ovanstående film är en av nio delar, här är resten:
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9

Ingen av filmerna har sluppit undan kritik - se länkarna till Wikipedia-artiklarna om dem ovan - men låt oss just nu anta att det inte finns någon global uppvärmning orsakad av koldioxidutsläpp. Låt oss anta att personerna bakom filmen The Great Global Warming Swindle har rätt när de påstår att Margret Thatcher ville skapa en opinion mot koldioxid för att minska beroendet av importerad olja och inhemska, strejkande, kolgruvearbetare. Ganska praktiskt när man vill bygga ut kärnkraften och behöver opinionsstöd för det...

Fundera över konsekvenserna. Tänk om våra, av miljöskatter, höga el- och bensinpriser är helt onödiga? Tänk om vi via skattesedeln slapp sponsra de som köper en hybridbil som kan köras på etanolblandningen E85? För övrigt helkorkat eftersom det är billigare att köra en hybridbil på bensin än på E85.

Tänk lite till. Fundera på Afrika. En stor kontinent med ett enormt behov av industrialisering. En kontinent sär mängder av människor lider på grund av att de saknar elektricitet. Nu vill västvärlden tvinga Afrika att använda sig av solenergi och vindkraft - de två överlägset dyraste sätten att producera el. Ett alternativ vore ju att hjälpa dem använda sina enorma naturtillgångar med kol och olja...

Tro nu inte att jag är emot allt som har med miljön att göra. Självklart är det bra att ta hand om naturen. Att värna om sjöar och hav. Att skydda djur från utrotning. Se till att skogsbruket sker på ett sätt som är långsiktigt hållbart och så vidare... Men jag vill inte att mitt liv styrs av någon flummig ideologi med rötterna lång ut i vänsterkanten.

Ett lästips inför sommaren:
BjÔrn Lomborg, Världens verkliga tillstånd

Kommentarer
Postat av: Jim

En av baksidorna är ensidigheten: Det är bara koldioxiden som är problemet, not!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback