Hur är läget?

I gårdagens SVD kunde man läsa ett intressant inlägg av Per Ericson. Eftersom det inte går att länka direkt till inlägget (hela sidan som PDF här) lägger jag in det som helhet nedan:

"SWEDEN | Inte som här
Vi har det ändå ganska bra

Så här inför valet är det många som klagar på det som är dåligt i Sverige. Nog finns det ett och annat att anmärka på. Men vi borde ändå vara tacksamma för det vi har. Många har det så mycket sämre.
Jag kom att tänka på det när jag läste Financial Times i går. Där fanns en artikel om ett annat EUland, som McKinsey Global Institute har analyserat.
Arbetslösheten är skyhög. 15 procent. Och det är tydligen tre gånger mer än vad regeringen hävdar. Värre kommer det att bli. Uppemot ett par hundra tusen jobb flyttar ut till andra länder under den närmaste tioårsperioden. Om inget görs.
Nej, detta verkar inte vara ett land med särskilt goda framtidsutsikter. Befolkningsutvecklingen sätter en redan hårt ansträngd offentlig sektor under ständigt ökande tryck. Utgifterna skenar. På McKinsey Global Institute tror man att inkomstskatten på den lokala nivån kommer att behöva höjas från omkring 30 procent till 50 procent. Fast förmodligen kommer medborgarna inte att acceptera det, eftersom den offentliga sektorn samtidigt förväntas bli allt sämre på att leverera den service som efterfrågas. Vilket rövarnäste!
Jag vet inte när de har parlamentsval i Sweden nästa gång, men man kan tänka sig att regeringen ligger rätt risigt till redan nu. Det måste ju vara rena upploppsstämningen i väljarkåren. Här i Sverige tar vi det lite lugnare. Visst har vi våra problem. Men det är inte som i Sweden. Där riskerar hela välfärdsbygget att rasa samman.


PER ERICSON
Ledarskribent
"


Det känns som att det är mer än valpropagande från Aliansen när McKinsey påstår att den Svenska arbetslösheten är 15 procent. Jag har iaf lite svårt att tro att det är Alliansen som köpt rapporten och fått den publiserad i Financial Times... Göran Person borde kanske vakna upp ur sitt strutslika tillstånd, inse att läget är illa och att hans senaste tolv år (skrämmande läng tid) är ett misslyckande.

Artikeln i FT finns här (hela artikeln dock endast för registrerade användare).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback